En Sıcak Konular

Barzani: Yeni Kürt bayrağını kullanacağız!

11 Aralık 2007 17:27 tsi
Barzani: Yeni Kürt bayrağını kullanacağız! Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, yurtdışından döndükten sonra ilk kez basının ve kamuoyunun karşısına çıktı. PKK hakkında konuşmayan Barzani, yeni Irak bayrağını kullanacaklarını söyleyerek, devlet kurma yolundaki söylentileri

Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde üniversite rektörlerinin katılımyla düzenlenen Irak'ta Yüksek Eğitimimin İlerlemesi konulu bir konferansta konuşma yapan Barzani, daha çok merkezi Irak yönetimi ile aralarındaki sorunlara, Kerkük konusuna ve ekonomik meselelere değindi. Barzani, terör örgütü PKK ve kendisi yurtdışındayken hakkında çıkan iddialardan ise bahsetmedi.

Konuşmasında Irak'ın bayrağı konusuna değinen Mesut Barzani, "Biz Irak yönetiminden yeni bir bayrak bekliyoruz" dedi. Kürt yönetimi, daha önce Irak bayrağının Kürt bölgesi sınırları içerisinde kullanımını yasaklamıştı. Barzani, burada yaptığı konuşmada "Bize Saddam düştüğü zaman eski bayrak yerine yenisi getirilecek denildi. Ancak şu ana kadar bu konuda bir adım atılmadı. Saddam rejiminin devamı olan bu bayrak hala durmakta. Biz Irak Meclisi'nde bu konuda bir karar vermesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Barzani, "Biz üç hafta önce Irak Meclisi Başkanı'na bir heyet gönderdik. Bize bu konuda bir heyet kurulacağı söylenmişti. Ancak şu ana kadar bir sonuç yok. Bizim kimseye düşmanlığımız yok. Saddam gitti; fakat hala ona ait şeylere devam ettiriliyor. Bizim problemimiz bu bayrak altında binlerce kişi katledildi. Biz bu bayrağı kabul etmiyoruz, değişmesini istiyoruz." şeklinde ekledi.

Konuşmasında Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasındaki petrol anlaşmazlığına da değinen Mesut Barzani, "Irak topraklarında ve nerede petrol çıkarsa çıkın, bunun geliri tüm Irak halkına eşit olarak dağıtılacaktır. Bu sorunu yanlış yönlendirmenin anlamı yoktur. Anayasal haklar çerçevesinde bu konuda hareket edilmektedir." ifadesini kullandı.

Bağdat yönetimi, Kürt yönetimini ülkenin kuzeyinde çıkarılan petrollerle ilgili yabancı şirketlerle yaptığı anlaşmaların geçersiz olduğunu açıklamıştı. Kürt yönetimi ise anlaşamalrın, tamamen Irak anayasasına uygun olduğunu savunmuştu.

Erbil'deki konuşmasında Kerkük'ün kaderini belirleyecek 140. maddeye de değinen Kürt Yönetimi Başkanı Barzani "Bazı komşu ülkeler 140. madde olursa Kürtler devlet kuracak diyor. Ben Iraklıyım, öyle bir şey yok. Ben Iraklı bir Kürt vatandaşım." dedi.

Barzani, Kerkük referandumunun, Irak anayasanın 58 maddesine göre adil bir şekilde yapılması halinde sonucu ne olursa kabul edeceklerini söyledi. Kerkük'te referandum yapılmasını öngören 140. maddenin ertelenmesi durumuna da değinen Barzani, "İptal diye bir şey söz konusu değil. Referandum eninde sonunda yapılacaktır. Orda yapılacak referandumdan çıkacak sonuca göre Kerkük Irak'a bağlı olacak ya da Kürt bölgesine bağlı olacak. Nereye bağlı olacağını kendisi belirleyecek." diye kaydetti.

Barzani, "Saddam Kerkük'te bize çok zulüm yaptı. Kürtleri hep Araplaştırdı. 140. madde oraya huzur ve güven getirecek. Orada herkesin hakkı ortaya çıkacak. Referandum olursa çok iyi olur." diye ekledi.

Zaman



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs