gizli derdi | " /> gizli derdi | "/>

En Sıcak Konular

Sarkozy'nin Türkiye'yle gizli derdi

11 Aralık 2007 17:23 tsi
Sarkozy'nin Türkiye'yle gizli derdi Sarkozy, Türkiye'nin AB müzakerelerine taş koydu. ABD, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyor, Sarkozy de tatilini ABD'de geçirip Fransızları şoke edecek kadar ABD dostu/ yanlısı. Peki ABD Sarkozy'nin Türkiye konusundaki poltikasında etkili olam

Portekiz’in dönem başkanlığının sona ereceği 14 Aralık'a kadar sürecek AB zirvesinin sonuç bildirgesinden Türkiye’nin üyeliğini çağrıştırdığı gerekçesiyle “katılım” ifadesi çıkarıldı. Çıkarma kararı, Fransa devlet başkanı Nicholas Sarkozy'nin girişimi ve ısrarıyla alındı.

AB zirvesine hazırlık kararları almak için toplanan AB dışişleri bakanları, genişlemeye ilişkin kararlarda, Fransa’nın ısrarı nedeniyle “katılım konferansı” yerine “hükümetler arası konferans” ifadesini tercih etti. Böylece, müzakerelerin amacının üyelik olduğu belirtilmeden kaldı. Fransa, müzakerelerin sonucunu önceden ilan ettiği gerekçesiyle “katılım” ve “üyelik” kelimelerine itiraz ediyordu.

“Teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, Müzakere Çerçeve Belgesi’ne uygun şekilde mevcut prosedürler uyarınca açılması gereği hatırlatılır” denilen kararlarda, AB Konseyi’nin Türkiye ve Hırvatistan’la “bu ay içinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferanslarla” yeni fasılların açılmasını beklediği dile getiriliyor.
 
Fransa, Nicholas Sarkozy'nin devlet başkanlığına gelmesiyle birlikte Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutum aldı. Ancak, Sarkozy aynı zaman da Fransa'nın gelmiş geçmiş en Amerikan yanlısı devlet başkanı olarak da öne çıkıyor. Kafalar da burada karışıyor: ABD, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyor, Sarkozy de tatilini ABD'de geçirip Fransızları şoke edecek kadar ABD dostu / yanlısı. Peki ABD Sarkozy'nin Türkiye konusundaki poltikasında etkili olamıyor mu? Sarkozy'nin Türkiye'yle derdi ne?

AB Uzmanı Dr. Cengiz Aktar, 14 Aralık’taki zirvenin sonuç bildirgesinden, Fransa’nın baskısıyla, Türkiye’nin üyeliğini çağrıştırdığı gerekçesiyle “katılım” ifadesinin çıkarılmasını iyibilgi.com için yorumladı.

Aktar, Türkiye'deki liberallerin durumun vahametinin farkında olmadıklarını, hükümete yakın durmak gayretiyle bildirgedeki skandalı görmezden geldiklerini söyledi.Aktar'a göre, Sarkozy'nin bir dönem daha seçilmesi muhtemel Fransa, AB pojesini Türkiye açısından bir 10 yıl öteye atmış oldu.

Fransa devlet başkanı Nicholas Sarkozy'nin ABD'yle ilişkileri en iyi Fransız devlet adamı olduğunu, ABD'nin de Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiğini, buna rağmen Fransa'nın Türkiye'yi engelleme tutumumun sürmesini nasıl izah edilebileceği şeklindeki sorumuza ise Aktar "Evet, kesinlikle çelişki" dedi ve ekledi: "ABD ile Sarkozy'nin analaşamadığı belki de tek konu Türkiye'nin AB üyeliği. Bunun da gerisinde Sarkozy'nin kendi aile kökenleriyle ilgili problemleri bulunuyor. Sarkozy, bir Selanik Yahudisidir. Ancak, kendisi bunu kabul etmiyor ve kendisini Yunanlı olarak görüyor. Halbuki, ailesi din değiştirerek Hıristiyanlığa geçmiştir. Sarkozy'nin Türkiye'yle sorununun bir diğer ayağı da İslam takıntısıdır. Sarkozy'nin sorunu İslamladır."

Aktar, Sarkozy'nin bugüne kadar söylediği sözlerden ve takındığı tavırlardan geri dönmesinin de zor olduğunu söylüyor: "Sarkozy çıtayı çok yükseğe çıkardı. Oradan indirmesi için Türkiye'nin ona zaman ve merdiven vermesi gerekir"   

Cengiz Aktar, dışişleri bakanı Babacan'ın AB'nin son adımıyla ilgili tepkisini dile getirdiğini ancak başbakan Erdoğan'dan hâlâ bir ses çıkmamış olmasının kendisini şaşırttığını da söyledi.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,045 µs