En Sıcak Konular

Yörsan, sendikalı 400 işçiyi işten çıkardı

11 Aralık 2007 14:20 tsi
Yörsan'da sendika çoğunluğu sağlayınca, 400 işçi işten çıkarıldı. Tek Gıda-İş'ten Köse, "İnsanca koşullar sağlanana kadar mücadele edeceğiz" dedi. Şirket taşeron işçi çalıştırıyor. İnsan Hakları Derneği ise, Yörsan'a destek ziyaretinde bulundu.

Susurluk'ta süt ve süt ürünleri üreten Yörsan fabrikasında 400 işçi sendikalı oldukları için işten çıkarıldı. Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek Gıda-İş) Ege Bölge Başkan Yardımcısı Gürsel Köse, halen fabrikanın önünde eylemde olduklarını, işveren çıkarılan işçileri geri alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

"İşçiler anayasal haklarını kullanarak sendikada örgütlendi. Bunun üzerine işveren 'Otomasyona geçiyorum' diyerek dört günde 400 işçiyi işten çıkardı. Bakanlığa yaptığımız çoğunluk tespiti yakında çıkacak ve sendika yetki alacak. Talebimiz işçilerin iş başı yapması ve tespitten sonra toplu sözleşmeyi gerçekleştirmek."

"Yörsan sigortasız, taşeron işçi çalıştırıyor"

Köse, 1984'te kurulan fabrikada 200 stajyer, 385 sigortalı işçinin yanı sıra taşeron firmalar için çalıştırılanlarla birlikte 750-800 işçi olduğunu söyledi.

Sendika beş buçuk ay önce örgütlenme çalışmalarına başladı. 481 işçi sendikada örgütlendi. Çalışma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yazı 4 Aralık'ta Yörsan'a ulaştı.

Ertesi gün 12 işçi işten çıkarıldı. Geçen cumartesi günü işten çıkarılanların sayısı 400'e ulaştı.

Köse, işverenin her gün Balıkesir ilçelerinden toplanan işçileri fabrikaya taşıdığını, sigortasız ve günü birlik çalıştırdığını, "otomasyona geçtik" gerekçesinin geçerli olmadığını belirtti.

İlçede bulunan meslek yüksekokulundan öğrencilerin fabrikada stajyer adı altında sömürüldüğünü, fabrikada işçilerin günde 12-16 saat çalıştırıldığını belirten Köse temel taleplerinin "insanca çalışma ve yaşama koşullarını sağlamak olduğunu" vurguladı.

Şirketin İnternet sitesindeki bilgilere göre Yörsan, Türkiye'de peynir üretimininin yüzde 20-25'ini, yoğurt üretimininse yüzde 10-15’ini gerçekleştiriyor.

İşçilere destek

Hafta sonu yapılan Türk-İş Genel Kurulu'nda işçilerin mücadelesine destek kararı çıktığını vurgulayan Köse, yarın akşam Susurluk halkı ve işçi aileleriyle birlikte toplanarak mücadele stratejisini belirleyeceklerini aktardı.

Pazar günü de Emeğin Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcileri fabrikanın önünde eylemde olan işçilere destek ziyaretinde bulundu. 

Sendika Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada da "Halihazırda, yasa dışı lokavt yaparak ve çevre köylerden hiçbir deneyimi olmayan kişileri toplayarak üretim yapmaya çalışan işverenin tavrını şiddetle kınıyor ve bu gayrı kanuni ve insan sağlığı için tehlikeli olabilecek üretimi hukuki yollardan engelleyebilmek için her türlü girişimi yapmış bulunuyoruz" denildi.

Bianet



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,003 µs