En Sıcak Konular

Hamas'tan Rice'a mektup: Diyaloğa açığız

11 Aralık 2007 12:28 tsi
Hamas'tan Rice'a mektup: Diyaloğa açığız Hamas hükümeti Başbakanı İsmail Haniye'nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a bir mektup yazdı. Kendilerini hiçbirşeyin aleyhtarı olarak görmediklerini söyleyen Yusuf, mektubunda diyaloğa açık olduklarını belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye'nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a hitaben yazdığı açık mektupta, Hamas'ın ABD ile diyaloğa açık olduğunu belirtti. 

Ahmed Yusuf tarafından basın kuruluşlarına gönderilen mektupta, "Hamas'ın barıştan hoşlanmadığını varsayan çok sayıda kişinin yanlış düşündüğünü" ifade ederek, "Tam tersine, biz sürekli olarak ABD ve Avrupa ülkelerine diyalog teklifinde bulunduk" denildi.

Hamas hareketinin Batı'ya karşı yaklaşımının, ideolojik tüm farklılıklara rağmen, ortak yaşama ve anlayışa yönelik olduğunu belirten Yusuf, "Biz Amerikan aleyhtarı, Avrupa aleyhtarı veya dünyada herhangi bir başka ülkenin aleyhtarı değiliz" dedi. Yusuf, Washington ve diğer Batılı ülkeler için Hamas'la konuşma zamanının geldiğini de ifade etti.

Filistinli kaynaklar, Ahmed Yusuf'un Haniye ve diğer Hamas liderlerine olan yakınlığına işaret ederek, onların da bu mektubun içeriğinden haberdar olduklarını belirtiyorlar.

Örgüt içindeki bazı kanatların, mektupta dile getirilen "ABD ile görüşmelere açık olunduğu" yolundaki mesajlara şiddetle karşı çıktığı da biliniyor.

Mektubun zamanlamasına da dikkat çeken kaynaklar, son günlerde Suudi Arabistan ve Mısır'ın, Gazze'de Hamas ve El Fetih gruplarını bir araya getirme çabalarını sürdürdüğüne, Hamas'ın Şam'daki siyasi büro Şefi Halid Meşal'in bu amaçla Riyad'da yapılacak görüşmelere çağrıldığına işaret etti.

Hamas, daha önce Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimine ait bazı kuruluşların devredilebileceğini de açıklamıştı.

Haniye'nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf, mektubunda ABD'yi, Hamas'ın 2006'da düzenlenen seçimlerdeki zaferini kabul etmemekle de suçladı. Yusuf, mektubunda Rice'a hitaben, "ABD yönetimi, Filistin'de seçilmiş bir hükümetin meşruluğunu görmezden gelmeyi sürdürmeye devam ederken, çözüme yönelik anlamlı adımlar atılamaz. Hamas'ı izole etme politikası etik olmadığı gibi, faydası da olmayacaktır. Yönetiminiz, ortadaki gerçekleri dikkate almamaktadır" dedi.

Yusuf mektubunda, seçimden zaferle çıkmış Değişim ve Reform Partisi'nin (Hamas) başarısını görmemenin, sadece nafile bir çaba olmayıp, aynı zamanda bölgedeki Amerikan çıkarlarına da zarar verdiğini, Orta Doğu ve İslam dünyasında Amerikan karşıtlığını derinleştirdiğini de dile getirdi.

Ahmed Yusuf, açık mektubunda, bazı Batılı ülkelerden de ABD'nin Hamas'a karşı tutumunun "dar görüşlü" olduğu şikayetleri geldiğini hatırlatarak, "Bizi tanımanızı dilenmiyoruz; partimiz, işgal topraklarında meşru olarak seçilmiş bir partidir. Filistinliler de özgür bir seçimle, Hamas'ı seçtikleri için cezalandırılmaktadırlar" dedi.

Filistinlilerin kanalizasyon, elektrik ve su sistemlerinin tahrip edildiği, tüm normal girdilerin engellendiği, hatta insani yardımların durdurulduğu "getto"ya hapsedildiğini söyleyen Ahmed Yusuf, bu gettoyu nitelerken, "Varşova'daki Yahudi gettolarından da kötü" benzetmesini yaptı.

Rice'tan önceki Dışişleri Bakanı Colin Powell'in, seçimleri kazanan Hamas'ın çok sayıda Filistinli'nin desteğine sahip olduğunu belirterek, ABD'nin Hamas'la görüşmek için bir yol bulunması gerektiği yolundaki ifadelerini hatırlatan Ahmed Yusuf, Rice'a da "Eğer bu çatışmada tarafsız olsaydınız, bizimle açıkça bağlantı kursaydınız, barış fırsatı önemli ölçüde artacaktı" diye seslendi.

Zaman



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs