1 milyon varil petrol çıkaracak! | " /> 1 milyon varil petrol çıkaracak! | "/>

En Sıcak Konular

Barzani günde 1 milyon varil petrol çıkaracak!

11 Aralık 2007 11:56 tsi
Barzani günde 1 milyon varil petrol çıkaracak! Kuzey Irak yönetimi, uluslararası petrol devleriyle anlaşma üstüne anlaşma imzalıyor. Kuzey Irak'taki petrolün paylaşım esasları hâlen tartışma konusu ama Barzani yönetimi merkezi Irak hükümetinin itirazlarına kulak asmıyor!

Sabah gazetesi ekonomi yazarı Meliha Okur, Kuzey Irak yönetiminin petrol oyununu yazdı. Okur'un yazısından öğrendiğimize göre, görev süresi bitmek üzere olan ve bir daha seçilmeyecek olan Neçrivan Barzani, petrol devleriyle anlaşma atağına kalktı.

2003 yılından bu yana iki kere başbakanlık koltuğuna oturan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, yasa gereği bir daha seçilemeyecek. Okur'a göre, Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) konuyu tartışırken, bölgede sürprizlere hazırlıklı olmak şart.

Okur durumu şöyle özetliyor:

"Neçirvan Barzani, Irak Ulusal Hükümeti'nin tüm itirazına rağmen deli gibi 'kontrat' imzalıyor.
Diyeceksiniz ki, "Yahu bu kontratlar neyin nesi?" Bu kontratlarla uluslararası dev petrol şirketlerine petrol arama izni veriliyor. Kuzey Irak gelir yaratmaya çalışıyor.Petrol şirketleri, yeni açılan sahalardan pay alabilmek için kuyruğa girmiş.IMF kıskacı altındaki Irak'ta özellikle hiçbir geliri olmayan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin acilen sıcak paraya ihtiyacı var.O yüzden 20 şirkete petrol arama izni verilmiş.Kürt Bölgesel Yönetimi, günde 1 milyon varil petrolü çıkartıp, uluslararası piyasalara sunmak için çırpınıyor. Çünkü işin ucunda para var."

Ancak, Barzani'nin imzaladığı anlaşmalar problemli. Çünkü Irak ulusal yönetimi, ABD'nin dayattığı petrol yasasını onaylamış değil. Okur, şöyle devam ediyor:

"Bu noktada merkezi hükümetle kavga çıkıyor. Çünkü Irak Ulusal Meclisi 'Petrol Paylaşım' ve 'Petrol Yasası' nı hâlâ imzalamadı.Kürt Bölgesel Yönetimi ise bildiğinden şaşmıyor.
'Irak Anayasası'nın paylaşım ilkesini gözeterek petrol ve gaz yasasını çıkarttım' diyor. Açıkçası bu yasaya göre, gelirin yüzde 17'sini alırken geri kalan geliri ise merkezi hükümetin kontrolüne bırakıyor.
Her ne kadar Irak Merkezi Hükümeti, 'Yapamazsınız!' diye bas bas bağırsa da her iki taraf birbirine güvenmiyor".



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs