ABD dış politikasına gönüllü ortak ol! | " /> ABD dış politikasına gönüllü ortak ol! | "/>

En Sıcak Konular

Hesap aç ABD dış politikasına gönüllü ortak ol!

11 Aralık 2007 08:40 tsi
Hesap aç ABD dış politikasına gönüllü ortak ol!
Dünyanın en büyük bankası ABD’li Citibank Türkiye’nin dış politikaları açısından tartışılacak bir karara imza attı. ABD’li Citibank, Türkiye’deki müşterilerine ilginç bir sözleşme gönderiyor. İşte sözleşmede belirtilenler:

ABD’nin ambargo uyguladığı 9 ülkeyle işlem yapan Türkler’in hesaplarının bloke edileceği belirtiliyor. Blokaj tehlikesi bundan sonra ambargo konulacak ülkeler için de geçerli oluyor.

DÜNYANIN en büyük bankası ABD’li Citibank Türkiye’nin dış politikaları açısından tartışılacak bir karara imza attı. 106 ülkede faaliyet gösteren Citi, Türkiye’de yaptığı pazarlama faaliyetlerinde müşterilerine ‘ABD’nin uyguladığı ambargoları kabul ederseniz bankamızda hesap açabilirsiniz’ ibareleri taşıyan bir sözleşme imzalatmaya başladı. Citibank’ın müşterilere gönderdiği sözleşme örneğinde Citibank A.Ş’nin, merkezi ABD’de kain bir banka olduğu belirtilerek, ABD hükümetinin ambargo uyguladığı veya uygulayacağı ülkelere yönelik para hareketleri sırasında müşterilerin hesaplarının bloke edebileceği belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre bir anonim şirket olarak kurulan Citibank A.Ş böylece, ABD’nin tek yanlı ambargosunun olduğu ülkelere yaptırım uygulamasına kendisiyle çalışmak isteyenleri de ortak etmeye başladı.

9 ÜLKENİN İSMİ VAR

Citibank’tan müşterilere gönderilen bildirim yazısında şu sözlere yer verildi: ‘Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından Küba, İran, Suriye, Sudan ve Burma (Myanmar) ülkelerine, bu ülkelerin tüzel kişilerine ve vatandaşlarına ve ayrıca, bazı farklı kuruluş ve şahıslara karşı ambargo uygulanmaktadır. Irak, Kuzey Kore, Liberya ve Sierra Leone hakkında ise kapsamı sınırlı ambargo uygulaması mevcuttur. Citibank A.Ş., merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde kain bir banka olması sebebiyle, bu ambargolara ve ilgili tüm yasak ve sınırlamalara tam olarak uymakla yükümlüdür. Bankamız nezdinde adınıza açılacak hesap/hesaplar ve tarafımızdan verilecek bankacılık hizmetleri nedeniyle akdetmiş bulunduğunuz sözleşme kapsamında, Küba, İran, Suriye, Sudan, Burma (Myanmar) ve Birleşmiş Milletler ve/veya Amerika Birleşik Devletleri’nce ambargo uygulanan ya da uygulanacak diğer ülkelerle, bankamız kanallarını kullanmak suretiyle herhangi bir bankacılık işlemi yapmamanız, bir ABD bankası olan Citibank için son derece önem taşımaktadır. Bu konuda Citibank taşıdığı yasal yükümlülükler, ilgili yasakların ihlal edilmesi halinde Bankamızın belirli yaptırımları uygulamasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, söz konusu ülke ve vatandaşlarına ve tüzel kişilerine bankamız aracılığı ile herhangi bir transfer ve/veya hasılat işlemi yapmamanız gerekmektedir. Her ne sebeple olursa olsun, söz konusu ülkelerden adınıza veya hesaplarınıza gelecek her türlü paranın, Bankamız uygulaması ve Amerika Birleşik Devletleri yasalarınca bloke edilebileceği ve/veya diğer yaptırımlara konu olabileceği konusunda bilgilerinizi rica ederiz.’


Citi: Uygulama para trafiğinin doğal bir sonucu


AmBargoya ilişkin bildirimi kendilerine ilettiğimiz Citibank’tan gelen açıklama şöyle: ‘Citibank A.Ş. Türkiye’de kurulmuş ve faaliyet gösteren, ABD menşeili bir bankadır. Bu nedenle, Türk kanunlarına uymakla yükümlü olduğu gibi, faaliyetlerini yürütürken ABD menşeili bir finansal kuruluş olan Citi’nin tabi olduğu bazı kanunlara da uygun hareket etmektedir. ABD tarafından çeşitli ülkelere uygulanan ambargolar ve diğer ticari yaptırımlar da bu tür kanunların bir örneğidir. Citibank A.Ş. ABD Doları cinsinden yapılan tüm işlemlerde muhabir banka olarak ABD’de yerleşik bankaları kullanmaktadır. Bu durum olağan bankacılık iş akışı gereğidir. ABD Doları cinsinden olan bankacılık işlemleri gerçekleştirilirken, bu işlemlerin söz konusu ambargo ve kısıtlamalara tabi bir ülkeyi ilgilendirmesi durumunda, ABD’de yerleşik muhabir banka üzerinde ilgili kuralların gerektirebileceği yaptırımlara maruz kalması mümkündür. Bu sebeple, müşterilerimizin böyle bir durumla ve bunun doğurabileceği sorunlarla karşılaşmaması amacıyla, hesap açılışları sırasında kendilerini bilgilendirmekteyiz.


Araplar en büyük ortağı olmuştu


Mortgage krizi Citigroup’u da vurmuş kasım ayı başında Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Charles Prince görevinden istifa etmişti. Krizde 6.5 milyar dolarlık zarar gösteren banka 11 milyar dolara kadar varlık silebileceğini açıklamıştı. Citigroup’un bu sıkışıklığında aradığı kanı, kasım ayı sonunda Körfez’den bulmuştu. ABD’nin en büyük bankası Citigroup, Abu Dabi hükümetinin yatırım fonuna 7.5 milyar dolarlık hissesini satarak, mortgage krizi ertesinde sıkıştığı likiditeye kavuştu. Dünyanın en büyük ülke varlık fonu olan Abu Dhabi Investment Authority’nin (ADIA) yüzde 4.9’luk hisse alımı, bu kuruluşu Citi’nin en büyük hissedarı haline getirirken bankanın da sermayesi güçlendi.


Kabul edenin itiraz hakkı yok


Türk yasalarına göre kurulan Citibank A.Ş’nin yaptığı uygulamada doğrudan ABD hükümetinin kurallarına göre hareket etmesi ilk bakışta büyük bir problem gibi gözüküyor. Ancak hukukçulara göre ortada yasal bir skandal yok. Sözleşme serbestisi prensibine göre Citibank’ın uygulaması taraflar arasındaki anlaşmalara giriyor. Gönderilen sözleşmeye imza atan, Citibank’ın koyduğu kuralları baştan kabul ediyor. Bu yüzden problemle karşılaşmak istemeyen müşterinin baştan sözleşmeyi kabul etmemesi gerekiyor.

star



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs