En Sıcak Konular

Babacan'dan PKK'ya karşı kararlılık mesajı

10 Aralık 2007 21:01 tsi
Babacan'dan PKK'ya karşı kararlılık mesajı Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush'un 5 Kasımda yaptığı görüşmede alınan kararlarla ilgili olumlu konuştu.

Babacan, TBMM Genel Kurulunda, terör örgütüne karşı alınacak önlemler konusunda iki ülkenin siyasi ve askeri makamları arasında doğrudan eş güdüm ve işbirliğinin de başladığını belirterek, "PKK ile mücadele konusundaki işbirliğinin, terör örgütünün Irak'taki faaliyetleri tamamen sona erinceye kadar aralıksız devam etmesini bekliyoruz" dedi.

PKK terör örgütünden kaynaklanan güvenlik tehdidinin bertaraf edilmesinin son dönemde bakanlığının uğraş verdiği konuların başında geldiğini belirten Babacan, siyasi, diplomatik, ekonomik, sosyokültürel ve askeri enstrümanların dikkatli bir zamanlamayla kullanılmasının bu alanda ilerleme sağladığını söyledi.

Terör örgütü ile mücadelenin geniş bir perspektif ve strateji ile yürütüldüğüne dikkati çeken Babacan, "Terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyini bir üs olarak kullanmak suretiyle Türkiye'ye saldırılarda bulunmaya devam etmesi, bu tehdidi kaldırmakta kararlı olduğumuz artık herkes tarafından iyice anlaşılmıştır. Bu konudaki kararlılığımız ilgili tüm taraflar kabul etmiş bulunmaktadır. Tezkere ile Irak'ın topraklarını veya halkını hedef almadığımızı, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak kaydıyla çıkarıldığı kabul edilmiştir.

Irak hükümeti, imzalanan anlaşma ile PKK ile etkin şekilde mücadele edeceğini taahhüt etmiştir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği tarafımızdan yakından takip edilmektedir" dedi.

Babacan, Türkiye'nin, Irak'ın barış ve istikrar içinde yaşamasını hayati derecede önemsediğini ifade ederek, "Irak'taki olası bir bölünme bölgeye yeni felaketler getirecektir" dedi.

Irak'ın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve ulusal kimliğini koruması, siyasi istikrara kavuşması, terör örgütlerinden arındırılması, ülkenin zenginliklerinden tüm kesimlerin adil bir şekilde yararlanmasının önemine işaret eden Babacan, bu çerçevede Kerkük ile ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

Babacan, Kerkük'te oldu bittileri özellikle Türkmenler'in haklarının daha büyük gruplar tarafından çiğnenmesini kabul etmeyeceklerini her platformda vurguladıklarını kaydetti.

Kerkük sorununun referandumla çözülmeyeceğinin ilgili ülkelere ve Iraklı gruplara defalarca anlatıldığını ifade eden Babacan, Irak anayasasında bulunan ve 2007 yılı sonuna kadar yapılması öngörülün referandumun ertelendiğini hatırlattı.

Babacan, "Bunlar kendiliğinden olmamaktadır. Bizim, kuzeydeki gruplar dahil Irak halkının her kesimiyle diyaloğumuz ve temasımız vardır" diye konuştu.

Babacan, son 4.5 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine 8.5 milyar YTL'nin üzerinde kamu yatırımı yapıldığını ifade ederek, özel sektörün bölgede yatırım yapabilmesi için güvenliğin önemine işaret etti.

Babacan, AB üyelik sürecinin, nihai hedefinden herhangi bir sapma olmadan kendi mecrasında ilerlediğini belirterek, reform sürecinin yavaşladığı yolundaki değerlendirmelerin doğru olmadığını bildirdi.

hurhaber



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs