'Türk askeri operasyon yapamaz' | " /> 'Türk askeri operasyon yapamaz' | "/>

En Sıcak Konular

'Türk askeri operasyon yapamaz'

10 Aralık 2007 20:10 tsi
'Türk askeri operasyon yapamaz'
K.Irak'taki Bakan Yardımcısı Cebar Yaver, sınır ötesi operasyon konusunda Kuzey Irak bölgesel yönetiminin tavrının açık olduğunu ifade ederek, Türk ordusunun sınır ötesi geniş bir operasyon yapamayacağını ileri sürdü, korucu ve siperlere kadar ilginç açı

Yaver, sınır ötesi operasyon konusunda Kuzey Irak bölgesel yönetiminin tavrının açık olduğunu ifade etti. Bölgesel yönetimin PKK'nın Türkiye ile sorunu konusunda tamamen tarafsız olduğunu iddia eden Yaver, çatışma sırasında herhangi bir tarafın yanında olamayacağını vurguladı.

"Sınırötesi operasyonu bizim karakollar görmedi"

Türk askerinin Irak topraklarına girdiğine dair bilgiler olduğunu, Türk askeri yetkililerinin de 50-60 kişilik silahlı PKK militanını sınır yakınlarında top atışına tuttuğunu ve helikopterlerle takip ettiğini açıkladığını ifade eden Yaver, "Türk askerlerinin Irak topraklarına bir müdahalede bulunduğu Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı Zaho'dan Hanikin'e kadar uzanan Türkiye-Suriye-İran sınır bölgesinde karakolları bulunan Irak sınır güvenlik kuvvetlerinin dikkatlerini çekmemiştir" şeklinde konuştu.

"Türkiye sınır ötesi operasyon yapamaz "

Türk askerinin sınır ötesi bir operasyon yapamayacağını söyleyen Yaver, "Öncelikle Türk hükümeti ve ordusunun bu kararı vermesine, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de aynı görüşte olmasına ve hatta Milli Güvenlik Kurulu'nun onayına rağmen Türk askerinin Irak topraklarına geniş çaplı bir operasyon düzenleyebilmesinin mümkün olduğunu düşünmüyoruz. Her asker ve askeri açıdan bakanlar bölgesel yönetim topraklarına yapılacak geniş bir operasyonun tehlikelerinin farkındadır" dedi.

"Bu dağların her kovuğu, PKK militanlarının sığınağıdır"

Askeri açıdan operasyonun mümkün olmadığını vurgulayan Yaver, "Askeri açıdan bakılırsa Zaho-Kandil arasındaki mesafe 350 kilometredir. Bütün bu mesafeyi saracak kadar asker gerekir. Bunu yapabilmek için de Türk ordusunun tamamına ve onu destekleyecek bir orduya ihtiyaç var. Bütün bu bölgeyi askerle sarmak, PKK militanlarının nereye gizlendiğinin bilinmediği bir dağa saldırmak imkansız. Bu dağların her kovuğu, PKK militanlarının sığınağıdır. Ayrıca PKK militanları sadece Kandil'de ve sınırda değil; İran, Suriye ve son zamanlarda Ermenistan topraklarına da geçiyor" diye konuştu.

"Irak, Türkiye'ye topraklarına girmesine izin vermedi"

Konuya uluslararası anlaşmalar ve siyasi açıdan da bakmak gerektiğini vurgulayan Peşmerge Sözcüsü, Irak'ın Türkiye'ye Türk askerlerinin Irak topraklarına girmesine izin verdiğine dair bir anlaşmanın bulunmadığını belirterek, "Türk askeri Irak hükümetinin izni olmadan bölgesel yönetim topraklarına girerse -ki bu topraklar Irak'ın bir parçasıdır- bu uluslararası anlaşmaları bozmak anlamına gelir. Türkiye'nin Irak topraklarına girmesi konusunda BM'nin bir izni veya Türkiye ile bir anlaşma yok. Geniş çaplı bir operasyon yapılacağını sanmıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi sınırlı operasyonlar yapılabilir" şeklinde konuştu.

"PÇDK'ya ait bütün büroları kapattık"

PÇDK bürolarının kapatılması konusunda İçişleri Bakanı Cevad Bolani ve Türk hükümeti arasında bir anlaşma imzalandığını vurgulayan Yaver, "Hala açık olan Kerkük, Musul ve Diyala büroları Irak hükümetinin sorumluluğundadır. Biz Bölgesel yönetim olarak PÇDK'ya ait bütün büroları kapattık. Geçmişte olduğu gibi hükümetimiz yasal olmayan herhangi bir siyasi örgütün büro açmasına izin vermemektedir" dedi.

"Türkiye'deki köy korucuları PKK militanlarının destekçisi"

Yaver, "PKK'nın, elindeki ABD silahlarını Türk askeriyle girdiği çatışmalarda veya köy korucuları vasıtasıyla elde ettiğini tahmin ediyorum. PKK 1983'ten beri Türk askeriyle savaşıyor. Yani bu savaş 24 senedir sürüyor. PKK, ABD silahlarına Türk askeriyle savaşırken ulaşıyor. Bu çatışmalardan elde ettiği ganimetler bunlar. Türkiye'deki köy korucularının tamamının PKK militanlarının destekçisi olduğunu tahmin ediyorum. Bu ABD silahları ve ABD mühimmatları PKK'ya oradan geliyor" diye konuştu.

"Amerikan silahlarını PKK'ya korcular veriyor"

Yaver, geçmişte Kuzey Irak bölgesinde olduğu gibi Irak hükümetine bağlı Ulusal Savunma güçlerinin Kürt gruplardan ve aşiret gruplarından oluştuğunu ve bütün silahlarının bu gruplar üzerinden kendilerine ulaştığını bu sebeple de büyük ihtimalle köy korucularının ABD silahlarını PKK ulaştırdığını söyledi.

"Onlarla hiçbir siyasi ortak yönümüz yok"

Bölgesel yönetim ve peşmerge liderlerinin PKK militanlarının bölgesel Kürt topraklarında bulunmasına izin vermeyeceğini iddia eden Yaver, Türk hükümeti ve bütün istihbarat güçlerinin bölgesel yönetimin PKK ile eskiden beri büyük sorunlar yaşadığını bildiklerini söyledi. Yaver, "Biz pek çok sefer PKK ile çatışmaya girdik. Yüzlerce, binlerce peşmerge bu çatışmalarda hayatını kaybetti. Ayrıca aramızda siyasi ayrılıklar var. Onlarla tek bir stratejide bile birleşmiyoruz. Onlarla hiçbir siyasi ortak yönümüz yok. Biz askeri çözümden yana değiliz. Silahlı mücadeleden yana değiliz" şeklinde konuştu.

Cebar Yaver, PKK ile savaşın Kuzey Irak Kürtleri arasında dengeyi bozup bozmadığı şeklindeki soruya da, "Şu anda bölgesel yönetim topraklarında PKK'ya katılanların sayısı 100'ü geçmez" yanıtını verdi.

"Biz Irak'a bağlıyız"

PKK ile büyük sorunlar yaşadıklarını ve aralarında önemli stratejik farklılıklar olduğunu söyleyen Yaver, "Biz Kürt bölgesinin coğrafik, sosyal ve siyasi olarak Irak'a bağlı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Irak'ta güçlenmek istediklerini ve bunun özel bir durum olduğunu belirten Yaver, İran Kürtlerinin de İran devleti ile özel ilişkileri olduğunu ifade etti. Yaver, Türkiye Kürtlerinin Türklerle beraber yaşadığını ve onlara müdahale edemeyeceklerini de sözlerine ekledi.
PKK'nın Suriye, Türkiye ve İran'da bulunan Kürtler arasında birinci parti olmak istediğini ve şu ana kadar aynı şekilde düşündüğünü belirten Yaver, bunun aralarındaki bir ayrılık olduğunu ve içinde bulundukları tarihi sürecin barışçıl olması gerektiğini söyledi.

Mücadelenin parlamentoda ve siyasetle olması gerektiğini ifade eden Yaver, PKK'nın ise şu ana kadar silahlı mücadeleyi savunduğunu ve baştan beri bu konuda aralarında ayrılıklar bulunduğunu söyledi.

"Mevzileri Türk ordusuna karşı hazırlamadık"

Her gün Irak'ın ortasında güneyinde ve hatta kuzeyde saldırılar olduğunu vurgulayan Yaver, "Terör tehdidi altında olan bir bölgede yaşıyoruz. Bütün kuvvetlerimiz peşmerge dahil bu bölgeyi korumak ve savunmakla görevlidir. Bu hazırlıklar Türkiye için değil. Biz Türk ordusundan Bölgesel yönetim topraklarına saldırı yapacağını düşünmüyoruz. Bunlar Türk ordusuna karşı hazırlık değil. Biz bu topları bütün sıncrır bölgelerimize Zaho'dan Hanikin bölgesine kadarki sınırda Bölgesel sınırlarımızı korumak üzere yerleştiriyoruz. Sınırda Irak güçleri polis kuvvetleri bulunuyor. Biz bu güçleri bu ülke ve toprakları korumak için destekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
haber7



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,043 µs