Tarık Ramazan: Bush'un beni ABD'ye sokmaması bir onur! | " /> Tarık Ramazan: Bush'un beni ABD'ye sokmaması bir onur! | "/>

En Sıcak Konular

Tarık Ramazan: Bush'un beni ABD'ye sokmaması bir onur!

10 Aralık 2007 18:07 tsi
Tarık Ramazan: Bush'un beni ABD'ye sokmaması bir onur! Müslüman Kardeşlerin kurucusu Hasan el Benna'nın torunu, Clinton'un İslam konusunda akıl hocası, AB hükümetlerinin İslam danışmanı, Oxford'da dersler veriyor. Abartıyı sevenler ona "İslam'ın Martin Luther"i diyor. Tarık Ramazan, İslamofobi konferan

İslamofobi Konferansı için İstanbul’a gelen Tarık Ramazan: Başörtüsü İslam’ın buyurduğu bir şeydir ancak onu takıp takmamak İslam’a göre kişinin kendi seçimidir. Kadınları başörtüsü takmaya zorlamak din dışıdır.

Röportaj: Nagehan Alçı - AKŞAM

Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Cevahir Otel’de ilginç bir konferans yapıldı: İslamofobia Konferansı. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından düzenlenen konferansa dünyanın çeşitli bölgelerinden İslam bilginleri, siyasetçiler ve dinler arası barış kuruluşu yöneticileri katıldı.

Gelenler arasında İslam’ın Martin Luther King’i olarak anılan Prof. Tarık Ramazan da vardı. Mısırlı Müslüman Kardeşler Örgütü’nun kurucusu Hassan el Banna’nın torunu, AB hükümetlerinin İslam konusundaki danışmanı, Clinton’ın İslam üzerine akıl hocası olan, İslam’da yenilik ve doğru yorumlama üzerine 100’den fazla kasedi bulunan ve Oxford Üniversitesi’nde dersler veren Ramazan ile cumartesi günü, konferansta yapacağı konuşmanın öncesinde bir araya geldik. Her coğrafyanın kendi kültürel özelliklerine göre kendi İslam’ını yaratması gerektiğini söyleyen profesör “İslam’ı kültürel özelliklerden ayıklamak lazım. Temel prensipler değiştirilmez ama birçok şey Arap kültüründen gelip İslam’ın şartı gibi sunuluyor. Örneğin siyah başörtüsü, yüzü kapatmak, kadınları eğitimsiz bırakmak İslami değildir” dedi.

 

İslam tek tip değildir, Avrupa İslamı, Asya İslamı, Afrika İslamı olabilir, diyorsunuz. Türk İslamı da olabilir mi?

- Prensipte tek İslam vardır ama Müslümanlar farklı coğrafyalarda yaşadıkları için farklı kültürel özelliklere sahiptir. Dini öğeleri, kültürel öğelerle karıştırmamak lazım. Siz Müslümansınız ama aynı zamanda Türksünüz. Türklüğün İslam’ın dışında kültürel özellikleri var. Bunlar size özel. Sizin İslamınız da bu özelliklerle harmanlanmış bir İslam olacaktır.


Kültür dini nasıl etkiler? Bizim İslamımız hangi noktalarda farklı?

- Türkler Araplar’la aynı değiller. Arapça İslam’ın dilidir ama Arap kültürü İslam kültürü demek değildir. Araplar’ın yaptığı her şeyi İslam olarak nitelendirme eğilimi var. Bu sizi daha çok Müslüman yapmaz.


Örnek verebilir misiniz? Başörtüsü konusunun ne kadarı kültürel, ne kadarı dini mesela?

- Başörtüsü alçakgönüllü olmak fikrinden doğmuştur. Vücudu çok göz önünde tutmamaktır temeli. Ama o başörtüsünün nasıl, hangi renkte kullanılacağı kültüreldir. Başörtüsü İslam’ın buyurduğu bir şeydir ancak onu takıp takmamak İslam’a göre kişinin kendi seçimidir. Kadınları başörtüsü takmaya zorlamak din dışıdır.


Çarşaf İslam’ın buyurduğu bir giyim tarzı mıdır?

- Hayır, bir kere siyah başörtüsünü söylemez İslam. Bir de başörtüsü çirkin olmamalı, din mütevazı olmayı söyler, estetik olmamayı değil. Başörtüsü modellerini Arabistan’dan kopyalamanız gerekmez. Türkler Araplar gibi giyinmek zorunda değil.

KURAN’DA KADIN İSTERSE BOŞANIR


Başka neler var aslında dinde olmayıp da uygulanan?

- Yüzü kapatmak İslam dışıdır. Bu, Kur’an’ın yanlış yorumlanmasının bir sonucudur. Kadınlar konusunda çok yanlışlar var. Kur’an kadının eğitimli olmasını buyurur. Eğitimli olmalı ve kendi ayaklarını üzerinde durmalı, kendi kararlarını kendi vermelidir kadın.


“İslam’da kadın mahremdir” önermesi de mi bir mit? Eğitimli ve kendi ayakları üzerinde duran kadın evin dışına çıkan kadındır ne de olsa!

- Evet, ‘Kadını korumalıyız’ diyor Kur’an ama kadın aciz olduğu için değil. Aynı şekilde yaşamı da, tüm canlıları da korumamız gerektiğini söylüyor Kur’an. Başka bir yanlış da kadının zorla evlendirilmesi. Her kadın istediği ile evlenmeli ve isterse boşanabilmeli. İslam böyle der.


Namus cinayetlerinin yeri var mı dinde?

- Kesinlikle yok. Aksine bu, dine terstir.


Bildiğim kadarıyla eşiniz sonradan İslam’ı seçti. “Aydınlanmış” bireyler için tek doğru yol İslam mıdır?

- Hayır. Eşim kendi isteğiyle ve biz evlenmeden İslam’ı seçti. Kutsal proje tek tiplilik değildir. Allah istese hepimizi tek tip, tek inanç ve tek toplum olarak yaratırdı. Aksine o farklılık istiyor. Tek doğru var ama bu doğruya giden çok yol var. Allah Hıristiyanları da Musevileri de istiyor bu dünyada.


Yani cihad hedefi yok mudur?

- Farklılık ve bu farklılıklara saygının cihad ile hiç alakası yok. Cihad farklı bir şeydir ve İslam’ın merkezindedir.


Cihad insanları İslam’a çağırmak için yapılan savaş değil midir?

- Bu, batıdan gelen bir tercüme. Cihad diğer insanların dinini değiştirmeyi hedeflemez. Önce kötü huylarınızla mücadele edersiniz, sonra entelektüel cihad seviyesine geçersiniz. Sonra da baskı altında inancını korumaya yönelik seviye gelir. Cihad kendinizle ilgilidir.

PARA ALMADIM


İngiliz hükümetine hâlâ danışmanlık yapıyor musunuz?

- Ben bir şartla kabul ettim: Kendi bildiklerimi söyleyecektim, Şunu belirtmeliyim ki İngiliz hükümetinden para alarak onlara hizmet vermedim hiç. Şimdi de İngiliz politikalarını onların yüzlerine karşı eleştiriyorum.

Müslümanlar masumları öldürüyor


Neler tavsiye ettiniz Avrupa’ya?

- Eleştirel olmayı. Müslümanlar masum insanları öldürüyor. Önce bununla yüzleşmeliyiz. O katiller önce öldürdükleri insanlara, sonra biz Müslümanlara zarar veriyor. İnsan öldürmek İslam’a karşıdır. Katiller üzerinde Batı’da yaşayan Müslüman toplulukların da sorumluluğu var. Onlara bunu anlatıyoruz. Müslümanlar’ın Batı için bir zenginlik olduğunu anlatıyoruz.

 

 

AB sizi ittikçe İslam güçleniyor


Türkiye’de İslam yükseliyor mu?

- Türkiye Müslüman bir toplumdur.


Ama aynı zamanda laik bir toplumdur da.

- Evet ama laik demek İslam dışı demek değildir. Dini zorlamaların olmadığı bir kamusal alan yaratmaya çalışır laiklik. Ama Türkiye gibi bir toplumda, örneğin Ramazan’da İslami atmosferden kaçamazsınız. İnanmayanlar bile toplumunuzda İslam’ı hissediyor. Bir yandan köklü İslami gelenekleriniz var, diğer yandan Avrupa’ya yaklaşmaya çalışıyorsunuz. Bu bir kimlik krizine neden oluyor.


Ne yapmalıyız?

- Kültürel erozyona uğrayarak AB’ye girmemelisiniz. Avrupa sizi Müslüman olduğunuz için itiyor, bu da İslam’ı güçlendiriyor. Eğer Avrupa değerlerine ters düşmeden Müslüman olunabileceğini kanıtlayabilirseniz, zoru başarırsınız. 25 yıl önce Müslümanlar Batı’da yaşamamalı, deniyordu. Çünkü Avrupa’da içki içiliyor, evlilik öncesi seks yapılıyor...


İçki içen ve evlilik öncesi seks yapan Müslüman olamaz mı?

- “La ilahe illallah” diyen herkes Müslümandır. Kimse kimseye “Sen Müslüman değilsin” diyemez. Ne yaparsan yap. Önemli olan kalbindeki huzur.


Bush’un beni ABD’ye sokmaması bir onur


ABD’de de çalışmalarınız oldu. Clinton İslam konusunda size danışırdı, değil mi?

- Clinton beni fikirlerimi öğrenmek için ABD’ye çağırdı. Ben de ona “Daha çok Batılı olmak için daha az Müslüman olmaya gerek yok” dedim. Hem Batılı hem Müslüman olunabileceğini anlattım. Ama Clinton’ın ardından Bush benim ABD’ye girişimi yasakladı. Yardım yaptığım bazı derneklerin Hamas ile ilgisi olduğu öne sürüldü. Benim için Bush hükümeti süresince ABD’ye gidememek bir onurdur. Bence Bush ve çevresindekiler tehlikeli insanlar.

***


Tarık Ramazan kimdir?

1962’de Cenevre’de doğan Tarık Ramazan, Müslüman Kardeşler’in kurucusu Hassan el Banna’nın torunu. Cenevre Üniversitesi’nde felsefe, edebiyat ve sosyal bilimler okuyan Ramazan, Arapça ve İslami Bilimler üzerine Fribourg Üniversitesi’nde doktora yaptı. İsviçreli Müslümanlar Hareketi’ni başlattı. İngiltere başta olmak üzere AB hükümetlerine danışmanlık yapıyor. İslam’ın yorumu üzerine 100’den fazla albümü dünyanın birçok ülkesinde satılıyor. Oxford Üniversitesi’nde ders veren Ramazan, İslam’ın Martin Luther King’i olarak tanınıyor.



Bu haber 5,631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs