En Sıcak Konular

Fransa AB'yi parmağında oynattı

10 Aralık 2007 17:31 tsi
Fransa AB'yi parmağında oynattı AB dışişleri bakanları Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında, ''genişleme stratejisi'' başlığında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken, Türkiye'ye değinilmedi.

AB zirvesine hazırlık kararları almak için toplanan AB dışişleri bakanları, genişlemeye ilişkin kararlarda, Fransa'nın ısrarı nedeniyle ''katılım konferansı'' yerine ''hükümetler arası konferans'' ifadesini tercih ederken, ''müzakerelerin amacının üyelik olduğuna'' değinilmedi. Fransa, sonucu önceden ilan ettiği gerekçesiyle ''katılım'' ve ''üyelik'' kelimelerine itiraz ediyordu.

AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında, ''genişleme stratejisi'' başlığı altında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken, Türkiye'ye değinilmemesi dikkat çekiyor.
''Teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne uygun şekilde mevcut prosedürler uyarınca açılması gereği hatırlatılır'' denilen kararlarda, AB Konseyi'nin Türkiye ve Hırvatistan'la ''bu ay içinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferanslarla'' yeni fasılların açılmasını beklediği ifade ediliyor.

Belgede, Türkiye başlığı altında, ''bu yıl daha önce karşılaşılan siyasi ve anayasal krizin çözülmesinden'' memnuniyet duyulduğu vurgulanarak, Türkiye'nin bu süreçten ''demokrasisini güçlendirerek'' çıktığı kaydediliyor.

Türkiye'deki son seçimlerden ''yüksek katılım oranı'' ve ''TBMM'de daha geniş temsil imkanı sunması'' nedeniyle övgüyle bahsedilen belgede, Türk halkının ''demokrasi, istikrar ve ilerleme'' iradesini gösterdiği dile getiriliyor.

Türkiye'nin reform sürecini yenileyerek yoğunlaştırması zamanının geldiği belirtilen kararlarda, ''taahhütlerin somut ve elle tutulur eylemlere dönüşmesinin'' beklendiğinden bahsediliyor.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinilen belgede, Türkiye'nin bütünüyle Avrupa standartlarında bir anayasaya kavuşması için bunun çok önemli bir fırsat olduğu vurgulanıyor.

Anayasa çalışmaları nedeniyle acil reformların geciktirilmemesi de istenen belgede, ''yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, azınlık hakları, kültürel hakların güçlendirilmesi, kadın hakları, çocuk hakları, sendikal haklar ve ordu üzerindeki sivil kontrol'' hala daha fazla çaba gösterilmesi gereken konular arasında sayılıyor.

Belgede, ''Doğu ve Güneydoğu için AB Konseyi, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını garanti altına alacak kapsamlı bir stratejinin hızla geliştirilerek uygulanması gereğini hatırlatır'' deniliyor.

Türkiye'deki terör saldırılarının kınandığı ve Türk halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulanan belgede, ''Türkiye'nin, insan haklarına, temel özgürlüklere, uluslararası hukuka saygı göstererek ve bölgesel barış ve istikrarı koruyarak vatandaşlarını koruma ve terörle mücadele çabasına destek verildiği'' belirtiliyor.

Türkiye'nin Ek Protokol yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirme yolunda adım atmadığı ileri sürülen belgede, bu konularla ilgili ''hızlı ilerleme beklentisinden'' bahsediliyor.

AB Konseyi kararlarında ayrıca Kıbrıs sorununun BM önderliğinde kapsamlı çözümü için Türkiye'ye, 8 Temmuz sürecine aktif destek vermesi çağrısı yapılıyor.

 haber7



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,205 µs