En Sıcak Konular

TAİ, F-35 projesinde ilk siparişi aldı

10 Aralık 2007 16:19 tsi
TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.(TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesinde, TAI'nin toplam iş payının 4,2 milyar dolar, yıllık ortalama cirosunun da 200 milyon dolar olacağını bildirdi

Muharrem Dörtkaşlı, Müşterek Taarruz Uçağı, bir başka adıyla F-35 programı çerçevesinde, F-35'in orta gövdesinin ABD dışında tek kaynak olarak TAI tesislerinde üretilmesine yönelik 6 Şubat 2007 tarihinde Northrop Grumman ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, orta gövdenin kompozit parçalarının üretimine yönelik ilk siparişin Northrop Grumman tarafından verilmesi nedeniyle TAI tesislerinde bir açıklama yaptı.

Dörtkaşlı, sadece bu proje ile yıllık ortalama 200 milyon dolar ciro elde edileceğini kaydetti ve ''bu tek bir milli savunma sanayii projesinde elde edilen en yüksek ciro olacak'' dedi.

Bu anlaşma ile TAI ile Northrop Grummann arasında en az 20 yıl sürecek stratejik bir işbirliğinin temellerinin de atıldığını belirten Dörtkaşlı, TAI'nin, Northrop Grummann'a ikinci kaynak alt yüklenici olacağını kaydetti.

F-35'in orta gövdesini ABD dışında tek kaynak olarak TAI'nin üreteceğini ifade eden Dörtkaşlı, bu teslimatlara 2013 yılında başlanacağını ve seri üretim fazı boyunca üretime devam edeceklerini bildirdi.

Dörtkaşlı ayrıca, 20 yıl boyunca, yaklaşık 500 mühendis ve teknisyene iş imkanı sağlanacağını da vurguladı.

1984 yılında, TAI'nin kuruluşunda harcanan toplam paranın 137 milyon dolar olduğunu hatırlatan Dörtkaşlı, TAI'nin, önümüzdeki 4-5 yılda, sadece F-35 projesi için yaklaşık 140 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını, bu arada, 4,2 milyar dolarlık iş payını da artırmayı hedeflediklerini anlattı.

-NORTHROP GRUMMANN YETKİLİSİ...

Northrop Grumman şirketinin F-35 programı yetkililerinden Randy Secor ise yaptığı konuşmada, TAI'nin, F-35 programı sayesinde sadece gelir elde etmeyeceğini ve yüksek kompozit teknolojiye sahip dünyanın önde gelen havacılık şirketlerinden biri olacağını vurguladı.

Secor, bir soru üzerine ise programda bir gecikme olmayacağını ifade etti.

-EN AZ 20 YIL SÜRECEK STRATEJİK İŞBİRLİĞİ...-

TAI'nin ilk siparişine işlerlik kazandıracak olan sözleşmenin imzalanmasıyla, TAI ve Northrop Grumman arasında JSF programı süresince en az 20 yıl devam edecek olan stratejik işbirliği resmi olarak başlamış oluyor.

F-35 Orta Gövdesinin Türkiye'nin havacılık ve uzay merkezi olan TUSAŞ tesislerinde üretimine başlanması ile TAI, mevcut teknolojisini 5. nesil savaş uçaklarının imali için gerekli temel teknolojiler seviyesine çıkartarak, sahip olacağı kabiliyetler ile dünya çapında bir mükemmeliyet merkezi olmayı hedefliyor.

''Son insanlı savaş uçağı'' olarak değerlendirilen F-35 uçağının en sofistike yapısal ana bölümlerinden biri olan ''Orta Gövde'', projenin başlangıç safhasında yapılan iş paylaşımı uyarınca, Amerikan Northrop Grumman firması tarafından üretiliyor.

İmzalanan anlaşma ile TAI, ABD dışında F-35 uçağının orta gövde bölümünü üretecek tek firma olacak. TAI'ye siparişi verilen F-35 orta gövdesinin ilk kompozit parçalarının teslimatı Haziran 2008'de gerçekleşecek.

haber 10



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs