"Sigarayı bıraktırma sektörü" | " /> "Sigarayı bıraktırma sektörü" | "/>

En Sıcak Konular

Yeni tehlike: "Sigarayı bıraktırma sektörü"

10 Aralık 2007 15:44 tsi
Yeni tehlike: iyibilgi.com yazarlarından Ahmet Rasim Küçükusta, Star gazetesindeki köşesinde bugün sigara tiryakilerinin önündeki yeni bir tehlikeyi işaret etti: Sigarayı bıraktırma sektörü. Sektör, yağmurdan kaçanları bakın hangi doluya, nasıl yakalatıyor...

Sigarayı bıraktırma sektörünün son numarası

Ahmet R. Küçükusta - Star
 
 
Tam da elektronik sigara üzerine hazırladığım yazıya başlık düşünürken Akşam gazetesinden Burhan Ayeri ustamızın satırları Hızır gibi yetişti ‘imdáde’:

‘...Devasa Sigara Sanayi’ne yeni bir rakip oluşmakta. Bunun adı ‘Sigarayı Bıraktırma Sektörü’. Binbir türlü uyduruk alet ve ilaç piyasada. Elde dolaştırılan azaltılmış nikotin çubukları eczanelerde satılıyor. Ekranlarda pazarlaması yapılıyor. ‘Tüketim ekonomisi’ yine bir şeyler peşinde. Eller garibanın cebinden hiç çıkmıyor.’

Gerçekten de elektronik sigara (e-sigara), ‘Sigarayı Bıraktırma Sektörü’nün son numarası. Hakiki sigara kadar tehlikeli ve bağımlılık yapabilecek nitelikte bir alet. Ama, şu da gerçek ki sigara tiryakileri de böyle bir enseye sahip oldukları sürece kaçınılmaz olarak daha çok tokat yiyeceklerdir.

Elektronik sigara nedir?

Bir e-sigaranın başlıca üç bölümü var. Bunlar, ağızlık ve tütün alkoloit içeren bir kartuş; atomizasyon odası ve mikroçip; lityum pil ve ışık yayan diyot.

e-sigaradan bir nefes çektiğiniz zaman atomizasyon odasında ki mikroçip sayesinde çalışan yüksek frekanslı ultrasonik pompa soğuk duman benzeri buhar oluşturuyor. Bu buhar, kartuştan geçerken tütün alkaloiti moleküllerini de alarak ciğerlerinize doluyor. Bu sırada pilin ucundaki ışık sigaranın ateşi gibi yanıyor ve sönüyor.

Elektronik sigara aslında sigarayı bırakmak isteyen, ama sigara içmediklerinde ‘nikotin yoksunluğu belirtileri’ gösterenlere yardımcı olmak amacıyla çıkarılmış bir sistem. Başka bir deyişle, elektronik sigara, sigara bırakmada kullanılan ‘ nikotin bantları’ veya ‘nikotinli sakız’lardan farklı bir şey değil.

‘Zararsız’ ibaresi yanıltıcı

Sigara bağımlılığının esas sebebi nikotin. Bir kere sigaraya alışan bir kimse belirli bir süre sonra tıpkı alkolikler veya eroinmanlar gibi sigara içmeden duramaz hale geliyor. Çünkü bu kişilerde sigara içmedikleri takdirde sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, çarpıntı, karamsarlık ve iştah artışı... gibi nikotin yoksunluğu belirtileri ortaya çıkıyor. İşte e-sigara veya diğer nikotin içeren ürünler vücuttaki nikotin eksikliğini tamamlayarak yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırıyorlar ve bu sayede de sigaranın bırakılması daha kolay oluyor.

Ancak, daha fazla e-sigara satmak için yapılan ‘ zararsız sigara’ veya ‘ her yerde içebilirsiniz’ şeklindeki reklámlar son derecede yanıltıcı ve aynı zamanda da tehlikeli.

Çevreye de zararlı

Her şeyden önce, bilinçsiz kullanılan e-sigara hem içen ve hem de çevresindekiler için zararlı. Çünkü, sonuçta bu sigarayı kullananlar ve etrafındakiler nikotin solumuş oluyorlar. Nikotin, aslında bir insektisit yani böcek öldürücü bir madde. Yüksek dozlarda bulantı, kusma, tireme, havale ve hatta ölüme bile yol açabiliyor. Mademki zararı yokmuş diye reklámlardaki gibi ‘doya doya’ e-sigara içenler fazla nikotinden ciddi zararlar görebilirler.

Bir büyük tehlike de şu: e-sigara hiç sigara içmeyenleri ve içip de bırakmış olanları sigara içmeye özendirebilir, yönlendirebilir. Zararsızmış diye e-sigaraya başlayanlar da bu sayede nikotin bağımlısı olup çıkabilir. Böylece e-sigara birçokları için tam aksine sigaraya başlama sebebi de olur. Nitekim, son zamanlarda kapalı mekánlarda, özellikle uçak yolculuklarında e-sigara içme yüzünden tartışmalar ve hatta kavgalar yaşandığını görüyoruz, duyuyoruz.

El ve ağız alışkanlığını devam ettirdiği için, e-sigara nikotin eksikliğini gidermede bant veya sakızlara göre daha dezavantajlı. Üstelik, e-sigaranın sigarayı bırakmadaki etkinliğini gösteren bir bilimsel araştırma da yok.

İşin bir de ekonomik tarafı var. e-sigarayı bir kere almakla iş bitmiyor; aynen sigarada olduğu gibi tükenen kartuşları yenilemeniz gerekiyor.

Gelelim neticeye

Vatandaş, bu sözde zararsız e-sigaraya karşı uyanık olmalı. Sağlık Bakanlığı bu ürünleri mutlaka denetlemeli ve bilinçsiz reklámlar daha fazla yayılmadan gereken tedbirleri almalı. Yeni çıkacak sigara kanununda e-sigaraya da mutlaka sınırlama getirilmeli 
 



Bu haber 1,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,679 µs