En Sıcak Konular

Bir poşet dünyayı 400 yıl boyunca kirletiyor!

10 Aralık 2007 15:39 tsi
Bir poşet dünyayı 400 yıl boyunca kirletiyor! Dünya genelinde yılda 500 milyar adet üretilen plastik poşetler, çöpe atıldıktan sonra ancak 400 yılda doğaya karışabiliyor. Bu sebeple dünyanın pek çok ülkesi poşetleri yasaklama yoluna gidiyor. Türkiye'de ise bu konuda çalışmalar yapan yalnızca bir il

Yılda 500 milyar poşetin üretilmesi ve doğaya karışımlarının 400 yıl sürmesi birçok ülkeyi harekete geçirdi. Dünya genelinde her bir dakikada 1 milyon poşetin çöpe atılması nedeniyle Tayvan, Kenya ve Fransa hükümetleri poşet kullanımına yasak getirdi.

Dünya genelinde yılda 500 milyar adet üretilen plastik poşetlerin kullanımına ilişkin kısıtlamalar önümüzdeki yıllarda dünyanın birçok ülkesinde uygulamaya geçiyor. Uganda’dan Kenya’ya Fransa’dan İngiltere’ye kadar bir çok ülke çevreye verdiği zarar nedeniyle plastik poşet kullanımına kısıtlamalar getiriyor. Plastik poşetlerin doğaya karışmasının 400 yılı bulduğu belirtilen araştırmalarda atıklardan üretilen siyah poşetlerin de kanserojen olduğu iddia ediliyor. Son dönemlerde ABD’de yapılan bazı araştırmalar ise dünya genelinde her bir dakika içinde 1 milyon plastik poşet tüketildiğine işaret ediyor. Türkiye’de ise hala bir yasal sürecin bulunmamasına rağmen bazı perakende zincircileri ve yerel belediyeler plastik poşet kullanımını azaltmak için çalışmalar yapıyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Nuşin Oral ise küresel ısınma ve doğaya karşı duyarlı olabilme adına yapılacak çalışmalar için zamana ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. 


13 MİLYAR POŞET DAĞITILIYOR: Son olarak Londra’daki 33 belediye meclisi üyesinin, süpermarket ve mağazaların müşterilerine ücretli naylon poşet vermesini istemesi plastik poşetlerle ilgili tartışmaları yeniden başlattı. İngiltere’de her yıl süpermarket ve dükkánların 13 milyar naylon poşet dağıttığına dikkat çeken üyeler açıklamalarında "Bunların çoğunluğu çöpe gidiyor. Torbaların doğaya karışması 400 yılı bulurken, ülkede kullanılan naylon poşetlerin sadece 200’de biri geri dönüşüme gidiyor. Geri kalanıysa, katı atıklarla birlikte çöp olarak toplanıyor."

15 YILDIR HAZIRLANIYOR: Nuşin Oral, bugün Türkiye’de yerel belediyeler ve bazı perakende zincirleri tarafından kullanımı azaltılmaya çalışılan alışveriş poşetleri için "İngiltere bu süreci başlatmak için 15 yıldır çalışıyor. Tüm gerekli alt yapı yatırımlarını bitirmiş durumda" dedi. Küresel ısınma ve çevreye duyarlı olma adına bu tür çalışmaları desteklediklerini açıklayan Oral şöyle konuştu: "Tüm dünyanın gittiği yoldan bir gün Türkiye’de ilerleyecek ve bu konuda gerekli çalışmaları yapacaktır. Ancak öncelikli olarak alt yapı yatırımları tamamlanmalı. Çevre ve küresel ısınma sonucu oluşan olumsuzluklarla karşılaşmamak için bu yatırımları yapmalıyız. Eğer kağıt poşetlere geçiş olacaksa bunların da geri dönüşüme kazandırılma süreçleri hızlı ve çabuk ilerlemeli. Bizimde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak Türkiye’nin zamana ihtiyacı var."

TORBAYI UNUTMAK LAZIM: Girişimin başını çeken Londra Belediyeler Birliği anketler yaparak, Londralıların yüzde 90’ının poşetler konusunda bir şeyler yapılmasından yana olduğu sonucuna vardı. Belediyeler Birliği Başkanı Merrick Cockell, "İnsanların yaşam tarzlarını biraz değiştirmesi gerekecek. Ceplerinde ya da çantalarında bir torba bulundurmayı unutmayıp, gerek duyduklarında bunu kullanacaklar" diye konuştu. Avrupa’da pek çok yerde bu formülün etkin şekilde işleyebildiğini gördüklerini de söyleyen Başkan Cockell, "İnsanlar alışkanlıklarını biraz değiştirince bu kadar çok plastik israfının önüne geçilmiş oluyor" dedi.

Kocaeli de siyah poşet yasakladı

Kocaeli’nde, atık plastiklerden üretilen ve kanserojen madde içerdiği tespit edilen siyah naylon poşetlerin kullanılması sınırlandırıldı. Saraybahçe Belediyesi Çevre Sağlığı Komisyon Başkanı Ekrem Durna, atık plastiklerden üretilen ve kanserojen madde içeren siyah renkli naylon poşet torbaların, insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi. Siyah poşet torbaların Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de Büyükçekmece Belediyesince kullanımının yasaklandığını ifade eden Durna, şunları söyledi: "Komisyon olarak siyah poşetlerin belde sınırları içinde kullanılmasına sınırlama getirdik. Siyah poşette sunulan hiçbir mal kabul edilmemeli, çünkü kanserojen madde içeriyor ve hijyenik değil, insan sağlığını tehdit ettiği bilimsel olarak tespit edilmiş. Birçok gelişmiş ülkede kullanılması yasak."

Hürriyet



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs