ABD, İran'a neden saldıracak? | " /> ABD, İran'a neden saldıracak? | "/>

En Sıcak Konular

Çok tehlikeli gelişme: ABD, İran'a neden saldıracak?

10 Aralık 2007 15:01 tsi
Çok tehlikeli gelişme: ABD, İran'a neden saldıracak? İran yönetimi aldığı bir kararla petrol ticaretini dolar dışındaki dövizlerle yapma kararı aldığını bildirdi. Peki şimdi ne olacak? Bu karar büyük dış borçlara sahip ABD'yi nasıl etkileyecek? ABD'nin İran'a düzenleyeceği olası bir saldırısının gerçek s

Eser Karakaş/ Star

Pazar günkü gazetelerde yayınlanan kanımca en önemli haber İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri’nin artık petrol ihracatını dolar karşılığında yapmayacağına ilişkin açıklamasaydı.

Meselenin yorum tarafına geçmeden önce gazetelerden bir alıntı ile konuyu önce bir öğrenelim:

‘İran yönetimi, dolarla petrol ticaretini tamamen durdurdu. İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri, yaptığı açklamada, geçen yıl, petrol ticaretinin dolar dışındaki dövvizlerle yapılmasının kararlaştırıldığını anımsattı. Petrol satışında dolardan, başta Euro olmak üzere değerli dövizlere yöneldiklerini belirten Nozeri, artık petrol ticaretinde doların ‘tamamen silindiğini’ söyledi. Mevcut üretimiyle İran dünyanın en büyük dördüncü, OPEC üyeleri arasında ise ikinci büyük petrol üreticisi durumunda.’

Petrol ihracatçısı bir ülkenin, İran ya da başkasının, petrolünü istediği para, dolar ya da avro, hatta altın ya da mal karşılığı satma gibi bir serbestisinin olduğuna hiç kuşku yok; bu karar o ülkenin en doğal egemenlik hakkı.

Ancak meselenin küresel boyutu ve özellikle ABD ekonomisini ilgilendiren yanı öyle sıradan bir ‘doğallık’ açıklaması ile geçiştirilemeyecek kadar önemli.

***

ABD ekonomisi bugün dünyanın en büyük ekonomisi; yaklaşık elli trilyon dolarlık dünya mal ve hizmet üretiminin de 16 trilyon dolarını yani yaklaşık üçte birini bu ülke üretiyor.

ABD ekonomisinin bu devasa büyüklüğü dışında ikinci en büyük özelliği de dünyanın en büyük cari açığı ve bütçe dengesizliği ile birlikte yaşıyor olması.

Söz konusu muazzam cari açık ve bütçe açığına rağmen ABD ekonomisininn ayakta oluşunun, doların değer kaybının kontrollü olabilmesinin altında yatan temel faktör doların bir dünya parası olması, başka ekonomilerin, başta büyük merkez bankaları olmak üzere dolar tutmaları, dolar talebini kısmamaları ve petrol ihracatçısı ülkelerin satışlarını petrol karşılığı yapmaları.

Başta Çin ve Hindistan merkez bankaları olmak üzere büyük merkez bankaları döviz rezervlerinin ağırlığını dolardan uzaklaştırdığı, petrol ihracatçısı ülkeler satışları karşısında dolar talep etmedikleri zaman dolardaki değer kaybının kontrol dışına çıkma ihtimali çok ciddi bir ihtimal ve bu durum dünya dengelerini kökten değiştirmeye aday bir gelişme.

***

ABD yönetiminin Irak’a müdahalesinin ‘kitle imha silahları’ saçmalığı nedeniyle olmadığını herkes biliyor; ABD’nin kararlı bir biçimde Saddam’ı ortadan kaldırma planının altında Ortadoğu petrolleri üzerinde Güneydoğu Asya’yı kontrol amaçlı kalıcı bir egemenlik kurma isteğinin yanısıra Saddam’ın petrol satışları karşısında dolar talep etmeyeceği açıklamasının ne kadar rol oynadığını henüz çok iyi bilmiyoruz.

İran’ın bu kararı, bir noktaya kadar doların değerini daha da aşağıya çekebilir, bu durum ABD’nin dış ticaret açığını bir noktaya kadar düzeltir ama bir aşamadan sonra, üstelik başka bir maceracı petrol ihracatçısı devlet aynı yolu izlerse, işlerin hem ekonomik, hem siyasal hem de askeri olarak kontroldan çıkmasına neden olabilir.

ABD İran’a müdahale ederse emin olunuz bu kararın altında nükleer tehlike değil bu karar olacaktır.



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,142 µs