En Sıcak Konular

İsrail'den "casus uydu" savunması

10 Aralık 2007 11:55 tsi


İsrailli savunma yetkilileri, Türkiye'nin Casus Uydu Projesi için yapılan teklifin, İsrail'in izlenmemesi koşulunu içerdiği için Ankara tarafından reddedilmesinden hayal kırıklığını duyduklarını belirtirken, uydu satışlarında söz konusu koşulunun normal olduğunu öne sürdüler.

Türkiye'nin Casus Uydu Projesi için İsrail Uzay Sanayi (IAI) şirketince yapılan teklifin, İsrail'in izlenmemesi koşulunu içerdiği için reddedildiği belirtilirken İsrail savunma yetkilileri, karardan hayal kırıklığını duyduklarını belirterek, uydu satışlarında söz konusu koşulun normal olduğunu öne sürdüler.
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, Türkiye'nin, İsrail'in izlenmemesi koşulunu kabul etmeye yanaşmayarak IAI'nin gelişmiş teknoloji ürünü olan Ofek uydusu teklifini geri çevirdiğini yazdı.
Aylarca süren müzakerelerin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin geçen hafta yaptığı toplantıda İsrail'in teklifini reddetmeyi kararlaştırdığını belirten JPost, bu kararda İsrail Savunma Bakanlığının getirdiği, uydunun İsrail hava sahası üzerinde kullanılmaması sınırlamasının etkili olduğunu kaydetti.

-'EHUD BARAK'IN ANKARA ZİYARETİNDE GÜNDEME GELECEK"-

JPost, İsrail'in teklifini reddetme kararının, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Ocak ayında Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında gündeme gelmesi beklendiğini de belirtti. Gazete şöyle devam etti:
'Savunma yetkilileri, İsrail'in hava sahası üzerinde uydunun kullanılmaması yolundaki kısıtlamasının uydu satışlarında normal bir koşul olduğunu söylüyorlar. İsrail uydularında ABD'deki tesislerden görüntüler alınmasını engelleyen bir alet bulunuyor.'
Gazeteye konuşan üst düzey bir İsrailli savunma yetkilisi de 'Bu müzakerelerde kabul edilir bir şeydir. Anlaşma olmayacağı anlamına gelmez, belki daha iyi bir teklif yapmamız için bize baskı yapmaya çalışıyorlar' şeklinde konuştu.

-'HALA BİR ŞANS OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR'-

Anlaşmanın değerinin 250 milyon doları bulduğunu kaydeden gazete, İsrailli savunma yetkililerinin, kontratın kaybedilmesinden hayal kırıklığını duyduklarını belirtmekle birlikte Ankara'nın reddinin ikili ilişkileri bozacağı gibi bir ifadede bulunmadıklarına dikkat çekti.
'Yetkililer, IAI'nın hala bir şansı olduğunu, Türkiye ile satışa ilişkin görüşmelerin gayrı resmi bir ortamda süreceğini söylediler' diyen Jpost, Türkiye'nin, İsrail Ofek'in yanısına ile Arrow füze savunma sistemi konusunda da görüşmeler yaptığını belirttiği Kasım ayındaki haberini anımsatarak şöyle devam etti:
'İsrailli savunma yetkilileri, Türkiye'nin, füze savunma sistemini satın almayı, İran'ın nükleer güç elde etme yarışının nedeniyle istediklerini söylediler. Bir Ofek uydusu, Türkiye'nin istihbarat toplama kabiliyetini dramatik bir biçimde artırırdı çünkü Türkiye'nin halen kendine ait casus uyduları yok.'

Haberx



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs