En Sıcak Konular

YÖK’ün yeni patronu: Kızdırmayın küfreder!

10 Aralık 2007 11:06 tsi
YÖK’ün yeni patronu: Kızdırmayın küfreder! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı atadı. İşte YÖK’ün çiçeği burnunda ve 'ilginç' bir kişilik olarak yeni başkanı Özcan’ın öyküsü… Bilinen ve ‘bilinmeyen’ yönleriyle!

Önce klasik biyografi bilgilerini aktaralım… Doğum tarihi 15 Mart 1951. Bir dönem ODTÜ'de Sosyoloji Bölüm Başkanlığı da yaptı.

1973 yılında Ankara Üniversitesi'ni bitirdi ve ABD, University of Chicago'da 1978 yılında master yaptı. Takiben aynı üniversitede Doktorasını verdi.

Akademik ilgi alanları genel olarak şu konular; Araştırma, oy verme davranışı, polis, sosyal istatistik, istatistik, sosyal kontrol ve sapma,  sosyal tabakalaşma ve hareketlilik, sosyoloji.

Profesör Özcan'ın “İslam Ekonomik Gelişmeye Engel midir: Karşıt Delil ve Bazı Metodolojik Düşünceler”,  "Muslims in Canada" (Kanada’daki Müslümanlar), "Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir Inceleme" başlıklı çalışmaları var.  

Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN "Üniversiteye Giriş ve Yüksek Öğretim Reformu” isimli bir araştırması da bulunuyor.

Özcan öğrenci olaylarına sahne olan ODTÜ'de terörle mücadele başta olmak üzere çeşitli konularda polisle işbirliği yapma kararı almasında etkili olmuş. “Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi” adı verilen çalışma, polisin elindeki bilgiler ile üniversite birikimini bir araya gelmesi sonrasında hazırlanacak raporlarla, ulusal güvenlik politikalarının tespitini amaçlıyor. 

Özcan, ODTÜ kampusünde konuşlandırılacak “Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi”nin çalışmalarına, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile ile birlikte başkanlık etmiş.
 
Tabii hemen merak konusu olacak bir soruya da açıklık getirelim. Eşinin başı açık. YÖK Başkanı’nın eşi Kıvılcım Metin Özcan da bir akademisyen ve Bilkent Üniversitesi’nde İktisat Bölümü hocası. İktisat ve ekonometri dersleri veriyor. O da yurt dışı görmüş. Oxford mezunu.

Prof. Yusuf Ziya Özcan aynı zamanda Ankara merkezli düşünce araştırma kuruluşu olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı ve Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi (UHP)Yazı Kurulu üyesi. Elbette çok sayıda kitap ve makalenin de yazarı.

Şimdi gelelim “kişisel” özelliklerine… Prof. Özcan eğlenceli kişiliği ile de biliniyor. Pipo içiyor.

Öğrencileri arasındaki "kadim" bir “dedikoduya” göre, şaka yollu da olsa ağzı biraz bozuk. "Helal olsun koçum" , “at sineği”, “öküz herif”, “antika mısın” türünden “takılmaları” sık yaptığı biliniyor.
Ancak bunu menfi bir özellik olarak görmemek lazım. Zira öğrencileri ve tanıyanlar, hocanın ağzına argoyu yakıştırıyorlar ve tamamının espri olduğunu söylüyorlar. Hatta öğrencileri içinde hocaya bu sözleri söyletmek için damarına basanlar olduğu dahi dillendiriliyor. Yani hocaya küfür yakıştırılıyor.
 
Prof. Özcan, iyi bir akademisyen, karizmatik, esprili, iyi bir eğitmen, açık bizimde saygı duyulan ve "dürüstlüğü"nün de altı çizilen bir figür.

Yeni YÖK Başkanı’nın akademik ve politik tavrını elbette zaman gösterecek. Ancak örneğin Avrupa Birliği’ne karşı olmadığı hatta destekleği biliniyor.



Bu haber 3,388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,641 µs