En Sıcak Konular

İslami borsa endeksi oluşturuluyor

10 Aralık 2007 10:17 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) çiçeği burnunda Başkanı Hüseyin Erkan’ın önceki hafta yaptığı “30 milyar dolarlık İslami fonu çekmek için 17 İslam ülkesi borsasının bir araya gelip İslami endeksi kuracağız” açıklamasın

Türkiye’nin kurumsal yatırımcı tarafında eksikliği olduğunu belirten Bağrıaçık, “Yani öyle bir potansiyel varsa bunun Dubai gibi hiçbir geçmişi olmayan ama kuvvetli bir başlangıç yapmış olan bir yere kaptırmaktansa, Türkiye’de olması Türkiye için büyük bir avantajdır” şeklinde konuştu. İMKB’de yüzde 72’lik payı olan yabancıların hepsinin kurumsal yatırımcı olduğunu hatırlatan Mustafa Bağrıaçık şunları kaydetti: “Yüzde 28’i de tamamen günlük alım satım yapan bireyler.

YETERLİ ÜRÜN YOK

Bireylerin sermaye piyasasının gelişmesine çok fazla bir faydası yok. Yani emeklilik fonları, sigorta şirketleri fonları gibi daha kurumsal yatırımcılar olmalı. Bunlar Türkiye’de eksik.” Türkiye’de kurumsal yatırımcıların ve sermaye piyasası ürünlerinin gelişmesi gerektiğinin altını çizen Bağrıaçık, bu kadar büyük bir piyasada sadece hisse senedi ve hazine bonosu alınıp satılmasının yeterli olmadığını söyledi.

KENDİ SERMAYEMİZ

Goldman Sachs olarak Türkiye pazarına kendi paralarını da koymaya başladıklarını söyleyen Bağrıaçık, 1998 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini ve beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında odaklandıkları bir piyasa olduğunu kaydeden Bağrıaçık şunları söyledi: “Türkiye’de medya, telekom, enerji ve altyapı gibi sektörler regüle oluyor. Bizim de ana hedefimiz buralarda yer almak. Zaten TAV’da ve bir gayrimenkul yatırım ortaklığında kendi sermayemiz var.”

Bankaların yapısını bozmaz

ABD’de yaşanan mortgage krizinin Türkiye’ye olası etkisine de değinen Bağrıaçık, krizin Türkiye’deki bankaların finansal yapısını bozacak bir boyutta olacağını tahmin etmediğini söyledi. Türkiye’nin en büyük avantajının, 2001 krizinden sonra yeni bankacılık sistemini çok sağlam bir zemine oturtmuş olması olduğunu belirten Bağrıaçık şöyle devam etti: “Krizin etkisi olarak belki krediler biraz pahalanacak. Ama bu bankaların finansal yapısını bozacak boyutta olmaz.”

Yüzde 85 dışarı gidiyor

2004 yılında Dow Jones Türkiye için borsada İslami endeks oluşturmuştu. Dow Jones’un İslami Endeksler Global Direktörü Rushdi Siddiqui de o tarihte ‘Bu endeksin oluşturulması Türkiye’nin Körfez’den gelen sermayeden daha fazla pay alması açısından olumlu bir adım. Körfez’deki 1.5 trilyon dolarlık paranın yüzde 85’i dışarıya gidiyor” demişti.

‘İhtiyaç var’

Özgür Altuğ / Raymond James Başekonomisti

Türkiye’nin bu tip açılımlara ihtiyacı var. 2008 ve 2009’da sermaye ortamı son 5 yılda olduğu gibi rahat olmayacak. Yani likidite bolluğu azalacak. 2008’de 50 milyar dolara yakın cari açık vermesi beklenen Türkiye’nin bu açığı finanse etmek için her türlü yabancı sermayeye ihtiyacı var.

Şeriat onayı

Cem Yalçınkaya / Akportföy Genel Müdürü

Endeksin içerisine iyi bakmak lazım. Bu tip endekslerde şeriat onayı ve denetimi aranıyor. Bu şartlarda şirket bulmak ilk başta zor olabilir. Dow Jones Islamic Turkey endeksi de var ama İMKB’ye kayıtlı bir İslami endeks faydalı olur. Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki petro doları çekme fırsatı yaratır.

Petrol fiyatları arttı, likidite bol

PETROL fiyatlarının 20 dolarlardan 100 dolara dayanması nedeniyle özellikle körfez ülkelerinde likidite ciddi bir şekilde artış gösterdi. Bu ülkeler de kelimenin tam anlamıyla yatırım yapacak yer arıyorlar. Geçen haftalarda, Abu Dabili yatırım fonu Abu Dhabi Investment Authority’nin, mortgage krizi nedeniyle likidite sorunu yaşayan ABD’nin en büyük bankası Citigroup’un yüzde 4,9 hissesini 7.5 milyar dolara satın alması, bölge ülkelerindeki likidite bolluğuna önemli bir örnek. Kurulacak olan İslami endeksle bölgedeki bu kaynak Türkiye’ye çekilmek isteniyor. Körfez ülkelerinde sadece İslami kurallara aykiri faaliyette bulunmayan şirketlere yatırım yapan cok sayıda yatırımcı olduğu belirtiliyor. Zaten İslami endekslerin de bu şirketlerden oluşması bekleniyor.

Türkiye’den vazgeçmezler

Son yıllarda Türkiye pazarına çok iddialı gelen bazı yabancı yatırım bankalarının Türkiye’den çıkacağı ya da küçülmeye gideceğine ilişkin dedikoduları da değerlendiren Mustafa Bağrıaçık, büyük yatırım bankalarının hiçbirinin Türkiye’den bir iş alanı olarak vazgeçeceğini sanmadığını söyledi.

KÂRLILIK

Gelişmekte olan piyasaların hızlı büyüyüp hızlı küçüldüğüne dikkat çeken Bağrıaçık şöyle devam etti: “Önemli olan uzun vadede kendinizi bu piyasada kârlı bir şekilde götürebileceğiniz sistemi kurmaktır. Global küçülmeler ya da piyasanın sıkışmasından daha fazla etkilenen bankalarda bu tip operasyonlarına küçültebilir miyim diye bakacaklardır. Ama büyük yatırım bankalarının Türkiye’den vazgeçeceğini sanmıyorum. Belki büyük giriş yapanlar küçülebilirler.”

İslami endeks nedir?

57 İslam ülkesinin bir araya geldiği İslam Kalkınma Teşkilatı alt bünyesinde önderliğini İMKB’nin yapacağı ve içinde İslami yatırım araçlarının bulunacağı bir endeks oluşturulması hedefleniyor. Dünyada İslami ürünleri alan 30 milyar dolarlık bin fon büyüklüğü bulunuyor. Bunun yüzde 90’ı ABD ve Avrupa ülkelerinde. Bu fonlara gelen talebin de yüzde 99’u aynı ülkelerden geliyor. Bu fonları çekmek için 15-16 ülkenin bir araya gelip oluşturacağı bir endeks oluşturarak fonların bu endekse yatırım yapması sağlanacak. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’ın hedefi ise bu ülkeler arasında en büyük yatırımı çeken borsa olmak.

Enflasyon dünyada yükseliyor

Yüksek çıkan kasım ayı enflasyonunu da değerlendiren Mustafa Bağrıaçık, enerji ve emtia fiyatlarının enflasyonu tüm dünyada yükselttiğini belirterek, Türkiye’nin sıkı bütçe politikası ve reformlar yolunda devam ettiği sürece dünyadaki negatif gelişmelerde kendini koruyabileceğini söyledi. Her ülkenin kendi faiz indirimi yaparken maliyetini de koyduğunu kaydeden Bağrıaçık şöyle devam etti: “Bu sermaye maliyetleri bu oranda yükseltecektir. Faizler dünyada çok düşük düzeylerdeydi. Dolayısıyla enerji ve emtia fiyatlarının artmasıyla enflasyonist baskı oluştu. Piyasanın yavaşlamasıyla birlikte de bu durumu merkez bankaları zor kontrol ediyor” şeklinde konuştu.

Akşam

 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs