'eve dönüş'e destek | " /> 'eve dönüş'e destek | "/>

En Sıcak Konular

Aydınlardan'eve dönüş'e destek

10 Aralık 2007 08:33 tsi
Aydınlardan'eve dönüş'e destek Teröre bulaşmamış gençlere 'eve dönün' çağrısı yapan Başbakan Erdoğan'ın "Yeni bir Pişmanlık Yasası çıkarabiliriz." açıklaması yankı uyandırdı. Dağdan inişi sağlayacak düzenlemeye destek veren aydınlar, terörün kökünü kurutmak için siyasi, ekonomik v

'Eve dönüş'e destek veren Prof. Dr. Mehmet Altan, "Böyle bir yasa daha önce çıksaydı bu kadar insan ölmezdi." iddiasında bulunuyor. Şimdiye kadar benzer bir çalışma yapılmamasını 'Türkiye için büyük kayıp' olarak değerlendiren Altan, şiddet yanlısı politikalar yüzünden Güneydoğu meselesinin, içinden çıkılamaz bir hal aldığını vurguluyor.

 Düzenleme sayesinde PKK içinde çözülme yaşanacağını belirten gazeteci-yazar Mustafa Akyol, "Sayın Başbakan'a destek veriyorum, çok cesur bir karar. Suça karışmamış olanları eve döndürmek önemli. Örgütün elebaşılarını zaten kimse affetmez." diyor. Ali Bulaç da gelişmeyi 'hükümetin son yıllarda aldığı en önemli karar' olarak nitelendiriyor. Doğrudan teröre bulaşmamış gençlerin mutlaka topluma kazandırılması gerektiğini kaydediyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner'in önceliği ise dağa çıkışın sebeplerini ortadan kaldırmak: "Geçici çözümler yanlış. Dağdan 400 kişiyi indirirsiniz, yenileri çıkar. Terörü sona erdirmek için siyasi, ekonomik ve sosyal tedbirler üzerinde durmak lazım. Öncelikle istismar sahası bitirilmeli."

Başbakan'ın açıklamaları Doğu ve G.Doğu kökenli milletvekillerini de umutlandırdı. Bölgeden seçilen parlamenterler, atılacak adımın terör örgütüne büyük darbe vuracağı inancında. CHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Değer ise uygulamanın başarısı için 'itirafçılık' unsurunun düzenlemede yer almaması gerektiğini savunuyor: "Bilgi verme zorunluluğu olursa, geçmişte olduğu gibi cezaevlerindeki PKK ve Hizbullah militanları bundan yararlanır. Dağdan inen terörist sayısı yüzde 10'u geçmez."

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği yeni eve dönüş yasası, büyük yankı buldu. Muhalefet partilerinden DTP, Başbakan'ın açıklamalarını olumlu karşılarken, CHP ve MHP sert tepki gösterdi. Aydınlar ise eve dönüş yasasıyla eli kana bulaşmamış, suçsuz gençlerin topluma kazandırılmasını yerinde buluyor. Ayrıca Erdoğan'ın çıkışını 'cesur bir adım' olarak görüyor. Hükümetin teröre bulaşmamış örgüt üyelerinin evlerine dönüşünü sağlamaya dönük çalışması, Güneydoğu'nun kanaat önderlerini de memnun etti.

Başbakan'ın açıklamalarını heyecanla karşıladıklarını belirten Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Abdülkadir Akboz, operasyonel çözümlerin yanında sivil çözümlerin devre sokulmasının önemine değiniyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bölgeye yönelik genel anlamda bir rehabilitasyonun şart olduğunu düşünüyor. Başbakan'ın "Önceki kanundan istifade edenlerin sayısı istediğimiz ölçüde olmadı. Şimdi farklı bir noktadayız. Dağdan inişi sağlayabiliriz." açıklamasına dikkat çeken Akboz, şöyle devam ediyor: "Eğer gerçekten terör sorununun kökten çözümü için bir şeyler yapılacaksa operasyonel çözümlerin yanında buna benzer çözümlerin başarılı olacağına inanıyorum."

Bölgeyi iyi tanıyan milletvekilleri, yeni bir çalışmayla teröre karışmamış gençlerin kazanılacağı ve terör örgütüne büyük bir darbe vurulacağı inancında. Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun, Pişmanlık Yasası benzeri bir çalışmanın bu kez faydalı olacağını ifade ederken, Şanlıurfa Milletvekili Müfit Yetkin, elini kana bulamamış örgüt mensuplarının affedilmesini istiyor. Van Milletvekili İkram Dinçer de, "Geçmişte Pişmanlık Yasası gibi yasalar çıkartıldı. Keşke devlet tekrar ona benzer bir imkanı tanısa. Bölgenin büyük bir kısmı bunlardan arındırılmış olur. Silaha bulaşmamış insanlar da hayata kazandırılmış olur." diyor.

Gazeteci-yazar Mehmet Altan: Faydalı ve ümit verici bir gelişme
Bu yasa daha önce çıkmış olsaydı bu kadar insan ölmemiş olurdu. Projenin en kısa zamanda hayata geçmesi gerekir. Şimdiye kadar böyle bir çalışmanın yapılmaması Türkiye için büyük bir kayıp. Başbakan'ı tebrik ediyorum. Şiddet yanlısı politikalarla Güneydoğu meselesi işin içinden çıkılamaz bir hal aldı. Türkiye'de ilk defa bir başbakan özgürlükleri genişleterek sorunun çözümü için somut adımlar atıyor. Bu, ülkemiz için çok faydalı ve ümit veren bir gelişme. Çünkü şimdiye kadar oradan çıkan seslere kulak asılmadı ve kendi bildiğimiz yöntemlerle hareket edildi. Sorunlar konuşulmalı ve demokrasi çerçevesinde çözüm üretilmeli.

Sosyolog-yazar Ali Bulaç: Suçsuz gençler topluma kazandırılsın
Hükümetin son yıllarda aldığı en önemli kararlardan biri 'eve dönüş yasası'dır. Kararı sonuna kadar destekliyorum. Teröre doğrudan bulaşmamış gençlerin mutlaka topluma kazandırılması gerekir. Dağa çıkan gençlerin birçoğu yaptıkları şeyin tam olarak farkında bile değil. Bu yasayla birlikte hükümet üç önemli meseleyi de hayata geçirmeli. Bölge insanının kültürel hakları tanınarak bunlar anayasal teminat altına alınmalı. İkinci olarak bölge ekonomik yönden desteklenerek yaşanan problemleri tetikleyen unsurlar ortadan kaldırılmalı. Ve son olarak mutlaka Kuzey Irak'la iyi ilişkiler kurulmalı. Bunlar birbirini destekleyen kapsamlı bir paket. Birinin yerine getirilmemiş olması diğerlerinin başarısını etkiler.

USAK Başkanı Sedat Laçiner: Geçici bir çözüm olur
Basit, geçici pansuman çözümlerle sonuç almak güçtür. Ameliyat tarzı çözümler gerekiyor. O da ancak radikal, cesur ve büyük paketlerle olabilir. Başbakan, hükümet ve devlet kararlı olacak. Mevcut idare şekliyle Ankara'da alınan paketleri bölgede uygulamak zor. Daha güçlü vali ve mülki kaymakamlar gerekiyor. Belki her ile ilçeye Başbakan'ın, devletin yetkilerini uygulayacak idareciler olmalı ve bu idarecilere olağanüstü yetkiler verilmeli. Silah bırakmak için de örgütün kararı olmalı.

Gazeteci-yazar Mustafa Akyol: Çok cesur bir karar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'eve dönüş' çağrısını çok yerinde bir karar olarak görüyorum. Ben de Sayın Başbakan'a bu konuda destek veriyorum. Çok cesur bir karar. Türkiye'nin PKK'nın silah bırakması için mücadele etmesi gerekiyor. PKK'nın içinde ciddi bir suça karışmamış elemanlarına bu türden bir çağrı yapılmalı. Onları eve döndürmek için bir af çıkarılmalı. Tabii ki onların içinde eli kana karışmış, büyük suçlar işlemiş PKK'lıları bizler affedemeyiz. Ancak örgütün alt kademesinde suçlara karışmamış kişileri geri döndürmek için af çıkarılabilir. Bu sayede örgütün içerisinde de çözülme olur. Şunu da unutmamak gerekir bu çocuklar bizim çocuklarımız. Ancak Abdullah Öcalan ve diğer PKK'nın elebaşıları için aynı çağrıyı yapmak doğru olmaz.

[Kanaat önderleri, Erdoğan'ın çıkışını olumlu karşılıyor ]
Abdülkadir Akboz (Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı):
Sivil çözüm başarılı olur
Başbakan'ın açıklamalarını olumlu karşılıyoruz. Eğer gerçekten terör sorununun kökten çözümü için bir şeyler yapılacaksa operasyonel çözümlerin yanında buna benzer sivil çözümlerin de başarılı olacağına inanıyorum. Olaylara karışmamış insanların Pişmanlık Yasası'ndan faydalanması önemli. Devletin, teslim olmak isteyenleri rahatlatacak, ikna edecek bir yasa çıkarmasının bu yönde sonuç vereceğine inanıyoruz. Yasakların da kaldırılması lazım.

Mehmet Kaya (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Yasakların da kaldırılması gerekir
Bölgeye yönelik genel anlamda bir rehabilitasyon şart. Mevcut durumda sadece 'eve dönüş yasası' sorunu tek başına çözmez. Ülkenin demokratikleşmesi, halkı kucaklayıcı çoğulcu bir anayasa ile ülkedeki yasakların bir an önce kaldırılması gerekir. Özellikle 'Kürt sorunu'nda yasaklar her zaman şiddete, çatışmaya gebedir. 'Eve dönüş'ün yanında yasakların da kaldırılması lazım.

Aziz Nart (Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı): Pişmanlık Yasası'nın genişletilmesi lazım
Terörün sosyal, ekonomik, kültürel anlamda da bitirilmesi adına bu adımın önemli bir girişim olacağına inanıyoruz. Yasanın faydalı olabilmesi için biraz daha kapsamlı ve günün şartları ve ortamına uygun olması gerekir. Aksi halde yine sonuçsuz kalır. Devlet teslim olacaklara güven vermeli, garantör olmalı. Devletin güveni ön plana çıkartılmalıdır. Bölgenin geleceği, menfaati için terörün çözülmesi ve bitirilmesi için bölge lehine olumlu bir açılım olarak görüyoruz.

Zahir Kandaşoğlu (Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı) : Suça karışmamışlara bir şans tanınmalı
Suça karışmayıp dağa gitmiş insanlara bir kez daha şans tanınmalıdır. Dağdakiler de silahı bırakıp hem ailelerine hem de devlete katkı sunmalıdır. Yıllardır bölgede çok sıkıntı yaşadık. Artık bu sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Yeni bir yasanın çıkarılması, ülke ve bölgemiz adına umut olacaktır.

Nuri Yaman (DTP Muş Milletvekili) Sorun üç ayda çözülür
Doğru bir çalışma yapılması durumunda bu sorunun 3 ay içinde çözüleceğine inanıyorum. Yeni düzenleme, her şeyden önce insanların onurunu kırmayacak şekilde olmalıdır. Düzenlemede 'pişmanlık' ifadesinin kullanılmaması gerekir. 30 yıldır bu işin içinde olan ve eylemlere katılan insanlara ilişkin de bir hafifletici durum olmalı. Aksi takdirde alt kademedeki insanı psikolojik olarak mücadeleyi bırakacak konuma düşürmek zor olur.

Deniz Baykal, 'Eve dönüş'e karşı çıktı
CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın terör örgütü PKK'daki çözülmeyi hızlandırmak için "yeni bir eve dönüş yasası"nı gündeme getirmesine sert tepki gösterdi. Baykal, "Bu, safdillik, aymazlıktır. Çok temel bir yanlıştır. Terörün arkasında bir siyasi proje var. Bu siyasi proje Türkiye'yi bölmeye yönelik bir projedir. Türkiye, terörü boşuna yaşamıyor. Kırgınlıktan, küskünlükten ya da af yasası çıkmadığından yaşamıyor.'' dedi.

Baykal, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında Başbakan Erdoğan'ın Portekiz'e giderken yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın çıkışını "Eve Dönüş Yasası benzeri ama o nitelikte olmayan ve PKK kadrolarını tatmin etmeye, onlara bir kapı açmaya, onlarla uzlaşmaya yönelik bir çalışma.'' şeklinde yorumlayan Baykal, "kimsenin bir küskünlük, kırgınlık ya da Türkiye'de artık huzur içinde yaşama imkanı kalmadığı tespitinden sonra dağa çıkmadığını, af çıkarılınca da 'ben de bunu bekliyordum' diyerek eve dönmeyeceğini'' dile getirdi.

Terörün arkasında bir siyasi proje olduğunun altını çizen Baykal, nihai hedefin Türkiye'yi bölmek olduğunu bildirdi. Irak'ta bir proje uygulandığını, bu ülkenin göz göre göre bölündüğünü ifade eden CHP lideri, 1990'lardan beri izlenen politikanın şimdi Türkiye'ye yönelik olarak tezgâhlandığını kaydetti. 

 
zaman



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,218 µs