'yok' demektir! | " /> 'yok' demektir! | "/>

En Sıcak Konular

Mahir Kaynak: Ortadoğu'da olmayan ABD, 'yok' demektir!

9 Aralık 2007 20:31 tsi
Mahir Kaynak: Ortadoğu'da olmayan ABD, 'yok' demektir! Türkiye'de 'analiz' denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Mahir Kaynak'ın, daha önce iyibilgi'ye yaptığı 'yavru vatan: Kürdistan' açıklamasını da içeren bir kitabı yarın piyasaya çıkıyor. Kaynak, Sabah gezetesinden Şirin Sever'e PKK, ABD, terör v

Şirin Sever/ Sabah Pazar
 
 Mahir Kaynak yarın piyasaya çıkacak Derin PKK: Büyük Oyunun Gizli Kodları kitabında yine ilginç analizlerini sıralıyor: Kuzey Irak'taki Kürt oluşumu için en uygun model 'Yavru Vatan Kıbrıs' gibi Türkiye'ye bağlı olmaktır. Bağımsız bir Kürt devletinin ekonomisi, askeri gücü, üniversitesi ne olacak? Yazın karpuz yiyecekler de kışın merak ediyorum ne yiyecekler?..
 
Yazın karpuz yerler de kışın ne yiyecekler!

- Yarın çıkacak kitabınızda Kuzey Irak'taki Kürt oluşumla ilgili ilginç tezler öne sürüyorsunuz. Nedir özet olarak kitabın içeriği?
- Kürt sorununun maiyetini, niteliğini tartışmaya açıyoruz ve diyoruz ki; burada birtakım yanlış anlamalar var.

- Nedir o yanlış anlamalar?
- Mesela PKK'nın ortaya çıkışının Türkiye'yi bölmek için olduğu söylenir. Oysa Türkiye'yi şu anda bölmek isteyen başka gruplar var...

- Mesela?
- Mesela Barzani! Geçmişte onunla birlikte olduk. Demek ki kimin böleceği konusunda hatalı bir teşhisimiz var. Kaldı ki sınıfsal yapısı itibariyle PKK'nın dayandığı taban, bölmekten fayda elde edemez. Yalnız sözlerim PKK'yı savunmak amacına yönelik değildir, baştan belirteyim. Ben göğsüne yapıştıracağınız yaftaya itiraz ediyorum, bölücü demeyin!

- Ne öneriyorsunuz?
- Bu mücadele Kürtler'in kendi içerisindeki mücadeledir. Türkiye bunun sınıfsal olduğunu, Kürtler'in içinde bir çatışma olduğunu kabul etmedi; etnik temele oturttu. En baştan işin gerçeğine insek, olayın aslında Güneydoğu'daki sosyolojik ve ekonomik yapıdan kaynaklandığını kabul etseydik, hem çözümü kolay olur, hem bu kadar büyük kavgalara neden olmazdı.

- Kitabın ana fikri bu mu?
- Daha birçok şey... Kuzey Irak'ta bir devlet kuruldu; 'Buna bakışımız ne olacak?' sorusu var.

- Ne olmalıdır size göre?
- Eğer Kürtler'i Türkiye'de bir parçamız telakki ediyorsak, Kuzey Irak'taki devlet de bizim uzantımızdır. Ve diyorum ki, nasıl bizim uzantımız olan Kuzey Kıbrıs'a yavru vatan dediysek, yine bizim uzantımız olan Kuzey Irak'taki Kürt devletine de 'yavru vatan' dememiz gerekir.

- Türkiye'nin himayesinde bir Kürt devleti fikri çeşitli şekillerde dile getirildi, telaffuz edildi. Peki yaşama geçirilme şansı nedir bunun?
- Başka bir şeyin yaşama geçirilme şansı yoktur! Bu analizi yapanlar birtakım temennilerini dile getiriyorlar, ben ise dünya şartlarının gerektirdiği şeyleri söylüyorum. Federasyon alternatifi Türkiye'yi bölünmeye götürür, diyorum. Çünkü tarif edilen federasyona 'Türkiye'den de birtakım vilayetler eklensin' deniliyor. Uluslararası şartlar gerektirdiği zaman Türkiye'yi böler bu! Federasyon alternatifini bertaraf etmek için, Kıbrıs modelini öneriyorum. Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulur, kendi hükümeti olur ama dış ilişkilerinde Türkiye'ye bağlı olur. Siz bunu ekonomik ve siyasi olarak desteklersiniz, içinde de bulunursunuz...

- Bu model bölge barışı için çözüm olur mu?
- Tabii olur ve en iyi çözüm budur bana göre...

- Nereden biliyorsunuz?
- Analiz yapıyorum! Bir başkası da kendi analizini yapsın...

- Bu önerdiğiniz modelde Barzani'nin yeri nedir?
- Barzani'yi hemen getirdiniz ebedi yöneticisi yaptınız Kuzey Irak'ın! Halbuki ben Barzani'nin yönetici olmayacağını söylüyorum.

- Kim olacak?
- Kişi önemli değil, ben tanımlıyorum. Bu kişi çökmekte olan bir feodal düzenin temsilcisi olamaz, bunun yerine Kürt halkını temsil eden birisi olur.

- Tamam, bu tarife kim uyuyor, kimi öngörüyorsunuz?
- Bunu öngörmek sadece falcılara mahsus, ben öngöremem ama tipi tarif edebilirim. Mesela Osman Baydemir gibi birisi. İki şey söyledim daha önce de; Kürtler'in lideri Türkiye'den çıkar. Bu liderlik K. Irak'ı yönetmek demek değil ama fikir olarak liderdir. Neden Kuzey Irak'taki 3.5 milyonluk bir Kürt kitlesi, Türkiye'de 10-15 milyon Kürt'ün manevi lideri olsun!
 
Barzani seçimi kaybedecek
 
- Türkiye himayesinde Kürt devleti nasıl olur peki, tarif eder misiniz?
- Mesela bu devletin ekonomisi ne olacak? Petrole bağlı diyorsanız, bu devletin ömrü petrol kadardır! İkincisi, bu petrol nereden geçirilecektir? Üç, bütün çevresi hasımlarla kuşatılmış bir devlet nasıl yaşayacaktır? Bir hami lazım. Amerika tek başına bu devleti yaşatamaz. O zaman çevredeki bütün ülkelerin husumetini çeker, Amerika kaybeder. İki farklı model olabilir; bir tanesi bölgesel bir güç, İran, diğeri Türkiye. İran'ı ekarte ediyorum çünkü Amerika'yla karşı karşıya. Ve hemen şunu söyleyeyim; geçmişte Avrupa'nın projesi şuydu: Bir Kürdistan kurmak, Türkiye'nin bir parçasını almak, bunu Irak'la bütünleştirmek, Irak'ı da kontrol altına almak. Amerika aslında Avrupa'yla mücadele etmiştir. Kendisiyle boy ölçüşebilecek güç de Avrupa'dır. Yoksa Irak'la falan niye uğraşsın ki!

- Eleştiriler ve baskılarla bir tezkere kararı çıkarıldı Meclis'ten. Bu kararın hayata geçirilmesi rafa mı kalktı?
- Tezkere çıktığında 'Amerikalılarla çatışır mıyız, Barzani ve peşmergelerle dövüşür müyüz?' planı gündemdeydi. Amerika dedi ki, "Nasıl mücadele edileceğini ben tayin ederim." Amerika'yla beraber operasyon yaptık, çatışma sebebi ortadan kaldırdı! Barzani'yle husumet vardı, Barzani'yi Milano'ya alışverişe yolladı ve peşmergeler Türk sınırındaki bütün mevzilerini boşalttı. Demek ki artık peşmergelerle karşı karşıya gelmeyeceğiz, Amerikan askerleriyle dövüşmeyeceğiz, sadece gideceğiz orada PKK'lı birtakım unsurları bertaraf edeceğiz ve geleceğiz.

- PKK yavaş yavaş çözülecek yani, öyle mi?
- Çok kısa vadede...

- PKK sorunu da kalkınca masaya oturup konuşulacak mı?
- Hayır, K. Irak'ta Kürt devleti de kuruldu, konuşulacak bir şey kalmadı. Seçimler yapılacak, orası son derece demokratik bir ülke (müstehzi bir gülüş) Barzani seçimleri kaybedecek!

- Bu kadar kesin söylüyorsunuz?
- Evet. Hatta ben Barzani için bir yer de buldum, Barzani gelsin Türkiye'de iş yapsın, ticareti seviyor, TÜSİAD üyesi olsun! Çünkü siyaset dışı kalacak.

- Peki sonra ne olacak? Amerika 'Türkiye sen gel bakalım, burayı sen dışarıdan yönet' mi diyecek?
- Hayır sansasyona hiç gerek yok. Olaylar kendiliğinden gelişecek; Türk askerleri K. Irak'ta birtakım mevzilerde bulunacak. 'Bayrak gösterme' diyoruz buna. Yani 'Ey İran, eğer Amerika'yla çatışmaya girersen K. Irak'a girmeye kalkarsan Türkiye'yi karşında bulursun.'

- Yani İran, Amerika'dan değil de Türkiye'den mi korkacak?
- Evet, Amerika'nın bölgedeki varlığı sınırlı, oraya asker getiremez.

- Irak'a asker yolladı ama...
- Bu çatışmadan galip çıkamaz.

ABD karışmasa Avrupa karışırdı! 

- PKK bu kez bitiriliyor mu?
- Evet bitiriliyor. Bir yanda Amerika, bir yanda İran, öbür tarafta Suriye karşı çıkarsa yani bunun bitirilmesine dışarıdan karar verilirse biter. Kendi güçleriyle ayakta kalamazlar.

- Yani bir tek Türkiye'nin müdahalesi bunu bitiremez, öyle mi?
- Bugüne kadar olmadı ama Amerika ve Türkiye, ikisi birden karar verirse bunun bitirilmesine, derhal biter.

- Bugüne kadar Türkiye'yi oyalayan hatta gizliden gizliye destek verdiği söylenen Amerika neden PKK'yı gözden çıkarmaya karar verdi peki?
- Amerika'yı da anlamak lazım. Şimdi PKK, bir Kürt taban hareketidir, aşiretlere karşı geliştirilmiş bir hareketti başlangıçta. Eğer ABD ilk günden itibaren PKK'ya karşı tavır alsa idi; bir başka güç mesela Avrupa, PKK'nın tabanını kontrol altına alır ve Kürt meselesinde çok ileri bir konuma gelebilirdi. Amerika bunun önüne geçti.

Ben yaştakiler hep alay konusu

- Siyasete girmeyi hiç düşünmüyor musunuz?
- Benim yaşımdaki insanları hep alay konusu yapıyorlar, mesela Hüsamettin Cindoruk genel başkanlığa soyunuyor, '73 yaşındaki adam' diyorlar, Cindoruk'la aynı yaştayım! Tayyip Bey '60'ını geçmiş adamları siyasetin dışına atmak lazım' diyor. O bakımdan ben herhangi bir iddiada bulunmuyorum. Geçmişte denedim ve kaybettim...

DTP'yi dışlamak federasyona yaklaştırır!

 - Bir süre önce Amerika'nın Ankara büyükelçisi bir grup Kürt politikacıyla kahvaltı yaptı. Bu kahvaltıya da DTP dışındaki politikacılar davetliydi. Neden DTP Amerika tarafından dışlandı?
- Çünkü 'Biz DTP'yi biliyoruz,' diyorlar! Biz aslında sizin ne istediğinizi ve sizin ilişkilerinizi tespit etmek istiyoruz diyorlar. Çünkü bu davet edilenler PKK'yla hiçbir zaman yakınlaşmamış olan gruplardı.

- Hatta PKK'ya ve DTP'ye karşı olan gruplar...
- Evet ve federasyon istiyorlar. Diyorlar ki; Kürtlük ayrı bir kavramdır, ayrı bir soydur, ayrı bir kültürdür, biz federatif bir yapı içerisinde ayrışacağız fakat merkezi yönetim tek olacak... Amerika bunları öğrenmek istiyor.

- Amaç öğrenmek mi, desteklemek mi?
- Öğrenmek istiyor. ABD'nin aşiret yapısına dayalı bir gücü destekleyeceğini düşünmüyorum. Sadece federasyon olup olmaması konusunda henüz kararsızlar.

- Kararsızlar ve ölçüp biçiyorlar mı şu anda?
- Ölçüp biçiyorlar. Şu var; DTP'yi ne kadar dışlarsanız federasyona o kadar yaklaşırsınız.

Baykal'ı anliz etmekte güçlük çekiyorum!

- Baykal'ın bir süre önce şahin duruşundan vazgeçip Kürt oluşumuyla ilgili demokratik fikirler öne sürmesi ne anlama geliyor?
- Ben Sayın Baykal'ı analiz etmekte çok büyük sorun çekiyorum!

- Neden?
- Mesela Erdoğan Meclis dışındayken 'Ben demokratım, onun Meclis dışında olmasına razı olmamam,' dedi, ciddi bir demokratik tavır sergiledi. Ama cumhurbaşkanlığı seçiminde gayet antidemokratik davrandı! 'Barzani'yi getirin buraya, K. Irak'a girin, savaşın.' dedi sonra tam tersini söyledi. Onun için Sayın Baykal'ı kendi haline bırakıyorum; analizi yapılamaz onun. Ne yapacağını da kimse kestiremez.

- İnandığı bir politikası yok galiba?
- Yok. Bu kendi politikası değil, rüzgara göre konuşuyor.

Ortadoğu'da olmayan ABD yok demektir!

- Bağımsız bir Kürt devleti bölgede yaşayamaz mı?
- Bağımsız bir Kürdistan'ın hiçbir artısı yoktur. Ekonomik hayat son derece sınırlı, dönen bir çark yok. Böyle bir devlet kurulduğu zaman bunların ortalama milli geliri 300 doları geçmez. Yazın karpuz yiyecekler ama kışın merak ediyorum ne yiyecekler? Yani devlet kuracaklar ama ekonomisi, askeri gücü ne olacak bakmıyorlar, üniversitesi yok, hiçbir şeyi yok...

- Amerika destekleyecek belki de...
- O zaman Amerika'ya şunu söyleyeceğiz; eğer siz bu kıytırık devletle Ortadoğu'daki çıkarlarınızı koruyacağınızı düşünüyorsanız güle güle! Yani Türkiye'yi feda edip o devletle işbirliği yapacaksa Amerika, göçer!

- Niye göçsün Amerika?
- Ortadoğu'da olmayan bir Amerika yok demektir! Dünya ölçeğinde etkinliği kalmaz. Onun için Ortadoğu'ya geldi; Irak'a demokrasi getirmek için değil! Bazıları diyor ki, petrol için geldi. 'Amerika'ya petrol satmayacağım,' diyebilecek ülke var mı? Bu bir ekonomik ambargodur, savaş sebebidir, kimse buna cesaret edemez. Demek ki Amerika kendi ihtiyacı olanı değil, başkalarının ihtiyaç duyduğu bölgeyi kontrol ediyor.



Bu haber 3,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,358 µs