En Sıcak Konular

Türk-İş'te Başkan kim olacak?

9 Aralık 2007 15:50 tsi
Türkiye'nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş'te bugün başkanlık seçimi var.

Genel Sekreter, mevcut Genel Başkan Salih Kılıç'a karşı aday. Salih Kılıç'ın ekibi, karşı listenin hükümete yakın isimlerden oluştuğunu savunuyor.

Genel Kurulu'n son gününde delegeler, Konfederasyon Yönetim Kurulu ve yetkili organlarında görev alacakları belirlemek için oy kullanıyor.

Konfederasyon'un, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda gerçekleştirilen 20'inci Kurula gelen delegeler, kurulan 4 sandıkta oylarını kullanmaya başladı.

Seçim sonucu, konfederasyonun yönetim kurulu ve yetkili organlarında görev alacaklar belirlenecek.

2 isim yarışıyor

Genel başkanlık için iki güçlü isim yarışıyor. Hala Türk-İş'in genel başkanlık görevini sürdüren Salih Kılıç ve Türk-İş Genel Sekreteri ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu.

373 delege bugün yapılacak seçimlerde oy kullanacak. Delegelerin önünde iki ayrı liste olacak.

Genel başkan adayı Salih Kılıç'ın listesinde Türk-İş Konfederasyonu'nun en güçlü sendikalarından Yol-İş ve Petrol-İş'in yanı sıra Basisen ve Türkiye Haber-İş yöneticileri var.

Genel başkan adayı Mustafa Kumlu ise, listesinde Türk Metal ve Tek Gıda-İş sendikalarının yanı sıra Demiryol-İş ve Belediye-İş sendikalarına yer verdi.
İki aday arasında listelere de yansıyan rekabet, seçim öncesi genel kurul da adam adama markaj sürecini başlattı.

Adaylar arasında siyasetin genel kurula müdahale ettiği tartışması da yaşanıyor. Salih Kılıç'ı destekleyen ekip, Kumlu'nun arkasında hükümetin olduğu iddiasını öne sürdü.

Bu iddiayı kabul etmeyen Kumlu ise, "Salih Kılıç ile bu iş daha fazla gitmez" diyerek delegelerden oy istiyor.

Genel başkan adaylarından açıklamalar

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Kumlu:
Kumlu, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda gerçekleştirilen Türk-İş 20'nci Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ekibiyle "gümbür gümbür bir Türk-İş için" göreve talip olduğunu söyledi.

Aday olarak işçi liderlerinin giydiği "ateşten gömleği" giymek istediğini ifade eden Kumlu, "Gömlek, sizin elinizde. Verseniz de vermezseniz de Allah razı olsun" dedi.

Kendisine yönelik iddiaları da yanıtlayan Kumlu, "Bana AK Parti'li diyorlar. Benim liderliğimde mücadeleci Türk-İşgidecek, teslimiyetçi Türk-İş gelecekmiş... Siz ne kadar AK Parti'liyseniz ben de o kadar AK Parti'liyim. Siz ne kadar CHP, MHP'liyseniz ben de o kadar CHP'li, MHP'liyim. Kimsenin gücü, Türk-İş'i iktidarın arka bahçesi yapmaya yetmez. Ben tüm siyasi partiler bir yana Türk-İş'liyim. Kararlı, tutarlı, öncü, saygın, ilkeli bir Türk-İş için göreve talibim" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç:
Kumlu'dan sonra kürsüye gelen Salih Kılıç yaptığı konuşmada, bugüne kadar işçi hareketine gölge düşürecek bir davranışta bulunmadığını belirterek, "Bunun aksini söyleyecek olanın alnını karışlarım" diye konuştu.

Kumlu'ya görev yaptıkları süre içinde uyarılarda bulunduğunu, Genel Sekreter olarak bazı toplantılara katılması gerektiğini söylediğini ifade eden Kılıç, "4 yıldır bana 'Sayın Genel Sekreter nerede?' diyen, bugün ise kendisini Türk-İş başkanlığına taşımaya çalışanlar vebal altındadır" şeklinde konuştu.

Kılıç, kendisine yönelik "bir teşkilatı olmadığı" eleştirilerine de yanıt vererek, "Ben ağaç kovuğundan gelmedim. Şeker, metal iş kollarında 1963'ten beri çalışarak geldim. Ocağım Türk Metal'dir. Bu gömleği sırtımdan kimse çıkaramaz" dedi.

aktifhaber



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs