En Sıcak Konular

İsrail'de Arap düşmanlığı büyüyor

9 Aralık 2007 15:42 tsi
İsrail'de Arap düşmanlığı büyüyor
İsrail'de Arap vatandaşlara karşı ırkçılığın giderek arttığını, geçen yıl Arap karşıtı olaylarda yüzde 26 oranında artış görüldüğü bildirildi.

İsrail'de faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarından Sivil Haklar Derneği, Arap vatandaşlara karşı ırkçılığın giderek arttığını, geçen yıl Arap karşıtı olaylarda yüzde 26 oranında artış görüldüğünü bildirdi.
Dernek Başkanı Yazar Sami Michael, derneğin raporunu Dünya İnsan Hakları Gününde kamuoyuna açıklarken, ırkçılığın çok yaygın olduğunu ve İsrail'deki birey özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti. Michael, "İsrail toplumu ırkçılıkta, özel hayat ve ifade özgürlüğüne zarar veren yeni zirvelere ulaşıyor" diye konuştu. Rapor, Araplara karşı düşmanca duygularını açık biçimde dile getiren İsraillilerin sayısının ikiye katlandığını ortaya koyuyor.

İsrail Demokrasi Kurumunun geçen Haziran açıkladığı tespitlerine göre, kamuoyunun sadece yarısı Yahudi ve Arapların tam eşit haklara sahip olması gerektiğine inanıyor. Yahudilerin yüzde 55'i Arapların ülkeden göçünün teşvik edilmesi görüşüne destek verirken, yüzde 78'i Arap siyasi partilerinin hükümette yer almasına karşı çıkıyor. Hayfa Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma da Yahudi gençlerin yüzde 74'ünün "Arapların temiz olmadığı" düşüncesinde olduğunu ortaya koydu.

Sivil Haklar Derneği, parlamentoya sunulan bazı yasa tasarılarının da ülkenin Arap vatandaşlarının gayri meşru olarak görülmesine katkıda bulunduğunu savundu. Dernek, bunlar arasında, oy verme ve devletten yardım alma, askerlik veya kamu hizmetinde bulunmayla bağlantılı yasa tasarılarının yanı sıra bakanların ve milletvekillerinin Yahudi devletine bağlılık yemini etmelerini öngören tasarıları örnek verdi. Derneğin raporunda, İsrail'in Arap vatandaşlarının havaalanlarında sıklıkla eğlence konusu yapıldığına da işaret edildi. Rapora göre, Arap vatandaşlar güvenlik açısından tehdit olarak görülüyor.

İsrail hükümeti de uygulamalarını eleştiren Arap gazetelerine ekonomik boykot uyguluyor ve bu gazetelere kamu ilanları vermiyor, ayrıca Arap gazetecilerinin ifade özgürlüğünü tehdit ediyor. İsrail parlamentosunun Arap partilerinden Hadaş'ın lideri Muhammed Barake, raporda dile getirilenlerin ne kendileri, ne de başkaları için sürpriz olduğunu söyledi. Barake, raporda dile getirilenlerin, siyasi ve askeri liderlerce yürütülen ırkçı kampanyanın doğal sonuçları olduğunu belirtti.

ETİYOPYALILAR DA IRKÇILIKTAN PAYINI ALIYOR

İsrail'de sadece Arap vatandaşlar değil, Etiyopya'dan göç edenler de sıkça benzer uygulamalara maruz kalıyor. Etiyopyalı 4 kız çocuğunun geçen hafta okullarında ayrı sınıfa konulduğunun ortaya çıkması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Hayfa'dan gelerek Petak Tikva'ya yerleşen Etiyopyalı ailelerin çocuklarının yalnız kalmaları, depresyona girmeleri ve okula gitmek istememelerinin ortaya çıkarılmasından sonra, birçok gazete Etiyopyalılara karşı ırkçılığın yükseldiğine dikkati çekti. Etiyopyalıların haklarını savunan örgütler, etkin azınlık mensuplarının karşılaştıkları ayrımcılık ve ırkçı tutumlara ilişkin her yıl yüzlerce şikayet başvurusu alıyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, bu haftaki Bakanlar Kurulu toplantısının açılış konuşmasını Petah Tikva'da Etiyopyalı öğrencilere uygulanan ayrımcılığa ayırdı, hükümetin ülkedeki Etiyopyalı göçmen toplumunun karşı karşıya kaldığı bu tür sorunlara cevap verecek bir programı gelecek ay onaylayacaklarını duyurdu. Olmert, "Etiyopyalı Yahudilerin kendilerine haksızlık yapıldığı yolundaki duyguları, gerçeklerden uzak değil. Ve bu değiştirilmesi gereken bir gerçeklik" dedi.

yenişafak



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs