En Sıcak Konular

Özel hastanelere ücret sınırı

8 Aralık 2007 22:35 tsi
Bakan Akdağ: 'Özel sağlık kuruluşları, ilave ücret alma konusunda ölçüyü kaçırıyorlar'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, iktidarın sağlığı özelleştireceği iddiasına tepki göstererek, muhalefete, ''Hangi hastaneyi özelleştirmişiz? Biz hastaneleri abat etmişiz'' diye sordu.

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2008 yılı bütçesiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Akdağ, iktidara geldikten sonra Sağlıkta Dönüşüm Programını uygulamaya koyduklarını, eski alışkanlıkları değiştirdiklerini, bu programın ikinci döneminde de sağlıklı yaşamı teşvik edeceklerini söyledi.

Koruyucu sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Akdağ, ''Muhalefet partileri milletvekilleri, kendi dönemlerinde 'kuyrukları kaldırdıkları, rehin kalma olaylarını bitirdikleri' yönündeki sözleri, milletin hafızasını kaybettiğini zannederek söylüyorlar. Millet, hafızasını kaybetmediğini, hem 2002 Kasım hem de 2007 Temmuz seçimlerinde gösterdi. Herkese notunu verdi. Notunu milletten alanların, böyle ağızlarını doldurarak, burada gelip, olur olmadık ifadelerle yapılan hizmetleri küçümsemesini garipsiyorum. Milletin verdiği not, en adil, en değerli nottur. Lafla peynir gemisi yürümüyor'' diye konuştu.

Sağlığı özelleştirecekleri eleştirilerine tepki gösteren Akdağ, şunları kaydetti:

''5 senedir bunları konuşuyorlar... 1 tane sağlık kuruluşunun özelleştirildiğini, delikanlıysa gelsinler, bu kürsüde söylesinler... Aynı teraneleri, aynı hikayeleri dinleyip duruyoruz. Biz ısrarla diyoruz ki kamudaki sağlık kuruluşlarını kuvvetlendiriyoruz, kuvvetlendirmeye devam edeceğiz. Üstelik özel sağlık kuruluşlarının millete hizmet etmesinin önünü açtık, bunu da devam ettireceğiz. Özel sağlık kuruluşları millete hizmet ederken, ilave ücret alma konusunda ölçüyü kaçırma eğilimi içine girdiler. Yeni sosyal güvenlik yasamızda buna bir tavan getiriyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumunun ödeyeceği miktarlardan, üzerine yalnızca yüzde 20'lik bir fark koyarak alabilecekler.''

İktidarları döneminde 18 bin 104 hasta yatağını hizmete soktuklarını anlatan Akdağ, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısıyla, hastanelerin özelleştirilmesi için yasal düzenleme yapıldığı eleştirisinin, gerçeği yansıtmadığını savundu. Akdağ, ''Bu niyet okuma alışkanlığından, birileri vazgeçmeli. Biz 5 sene iktidar olduk. İktidarımızın 5. haftasında veya ayında değiliz ki... Hangi hastaneyi özelleştirmişiz. Biz, hastaneleri abat etmişiz'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz'ın laf atması üzerine Akdağ, ''Hoca, burası senin kürsün değil. Senin üniversitedeki kürsün değil. Burası milletin kürsüsü. Dinlemeyi bileceksin'' karşılığını verdi.

Akdağ, sözlerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'na da ''Sayın Kılıçdaroğlu, siz de dinlemeyi öğreneceksiniz. Lüften yerinize oturun ve beni dinleyin'' diye seslendi. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Akdağ'ı, karşılıklı konuşmaması konusunda uyardı.

Akdağ, ''Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı, bir özelleştirme yasa tasarısı değildir'' diyerek, bununla yerinden yönetilen kamu hastaneleri oluşturduklarını söyledi. Akdağ, ''Siz değil misiniz yıllardan beri kadrolaşmadan bahseden? Biz kadrolaşmadık ama bundan sonra gelecek bütün iktidarlar için de kadrolaşma ihtimalinin bile önünü kesen çağdaş bir yönetim anlayışı getiriyoruz'' diyerek, Sağlık Bakanlığının yönetici atama yetkisini, yerinden yönetime bıraktıklarını kaydetti. Bu çağdaş yönetim anlayışının Batıda çoktan beri uygulandığını belirten Akdağ, ''Peki bu şekilde yapmak, bunları satıp savmak anlamına mı gelir? Elbette değil'' dedi.


Milletin not verdiği yerde başkalarının not vermesinin kıymeti olmadığını ifade eden Akdağ, şöyle konuştu:

''(Ülkeyi soydurdunuz) laflarını söyleyenlere şunu söylemek istiyorum; Siz değil miydiniz 2001 krizine yol açan hükümet? Siz değil miydiniz milletin parasını bir gecede yarıya düşüren hükümet? Siz değil miydiniz onlarca bankanın batmasına yol açan hükümet? Yolsuzluk iddialarını ve laflarını, bunları ifade edenlere iade ediyorum. Bunları ispatlayamadıkları sürece, kendilerini milletin nezdinde müfteri olarak ilan ediyorum. Hükümetimizin en hassas olduğu konulardan biri, yolsuzluktur. Kendi dönemlerinde kara tablolarla milleti uçurumun kenarına getirenler, bugün yolsuzluktan bahsedemezler.''

hürriyet



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,873 µs