Asimetrik savaş: Herkes böyle bir komutan arıyor | " /> Asimetrik savaş: Herkes böyle bir komutan arıyor | "/>

En Sıcak Konular

Asimetrik savaş: Herkes böyle bir komutan arıyor

8 Aralık 2007 14:23 tsi
Asimetrik savaş: Herkes böyle bir komutan arıyor Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'nın terör temelli faaliyeti karşısındaki 'Asimetrik Savaş' denilen mücadelesine uygun komutanlar, dünyanın en ileri ülkelerinde, örneğin ABD'de aranıyor. Amerika bu yıl oturdu ve 2000 albaydan 40 tanesini seçti. Aranan

M. Ali Kışlalı/Radikal

Aranan komutan

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'nın terör temelli faaliyeti karşısındaki 'Asimetrik Savaş' denilen mücadelesine uygun komutanlar, dünyanın en ileri ülkelerinde, örneğin ABD'de aranıyor.

Saddam güçlerini bir çırpıda ezip Bağdat'a girdikten sonra karşılaştığı direnci hâlâ yenemeyen ABD'nin şimdi aklı başına gelmiş gibi. Irak'ta yaptığı görevle, bu tür savaşı anladığı ve başarılı olduğu düşünülen General Petraeus bu konuda ABD ordusuna öncülük yapıyor.

Bizdeki Yüksek Askeri Şûra benzeri bir düzenleme içinde, 14 orgeneral Petraeus ile bir araya geldiler. Irak'ta karşılaştıkları asimetrik savaşın özelliklerine göre, tuğgeneralliğe terfi edebilecek duruma gelmiş 2 bin albaydan 40'ını seçecekler. Bu, şimdiye kadar ABD'de görülmemiş bir yöntem.

2003'ten bu yana Irak'ta savaşıp deneyim kazanmış yeni nesil subaylar, başarısızlıkların nereden kaynaklandığı hakkında göreceli fikirler edindiler. Ama sorun onlarla sona ermiyor. Savunma Bakanları, eski CIA Başkanı Robert Gates ABD ordusunu başka uygulamalarıyla da eleştiriyor. Temel değişikliklere yönlendirmek istiyor.

Soğuk Savaş'tan bu yana ordunun terfi sisteminin değişmediği, savaş eğitim yöntemlerinin de Irak'ta karşılaşılan duruma uygun yapılmadığı kabul ediliyor.
ABD bu eksiklikleri ortadan kaldıracak çözümler ve bu çözümleri uygulayacak önderler arıyor. İşte bu aşamada gündeme, Irak'taki görece başarısıyla General Petraeus geliyor.
Konunun temelinde, kullanılan eski deyimiyle 'gayrinizami savaş' hakkındaki, Vietnam'dan bu yana gözlemlenen duraklama var.

Petraeus'a atfedilen komutan meziyetlerinin başında, devrimci sayılabilecek, direnişleri bastırma yetenek ve yöntem yaklaşımları geliyor. Bunlar, savaş ve zor kullanma kadar, ikna etmeye ve güvenliği sağlamaya da dayanıyor.

Yeni koşullara uygun olarak askerliğin düzenlenmesi için tüm ilgili alanlarda yepyeni bir komutanlık geniş görüş yeteneğine gereksinim duyulduğu anlaşılıyor.
Tabii bu yeni anlayışa göre de komuta zincirinin yeniden düzenlenmesi, geçmişin koşul ve yöntemlerini iyi incelenmesi gerektiği düşünülüyor.
Petraeus'un bu gayrinizami savaşın unutulmuş yöntemlerine göre ABD ordusuna yeni bir yön vermesi bekleniyor.

ABD'de ortaya çıkan değişiklik anlayışını görünce, bunların TSK içindeki yöntem ve yaklaşımlara nasıl yansıdığını ister istemez merak ediyorum. Çünkü Türkiye'nin NATO'ya girmesinden sonra TSK'nın ABD esaslı NATO standartlarına göre şekillendiği biliniyor. Birçok konuda talimnameler çeviriler yoluyla TSK'ya yansıtılsa da, kimi konularda TSK bunları kendi bünyesine göre şekillendiriyor. Örneğin, söz konusu mücadeleye göre uygulanması için ABD 'Düşük Yoğunluklu Çatışma' talimnamesi kullanırken, TSK konuyu 'İç Güvenlik Talimnamesi' içine yerleştiriyor.
Bu tür savaşı, klasik savaş için oluşturulmuş birliklerin değil, özel olarak yetiştirilen, eğitilen birliklerin yapması esasını en az 20 yıldır kabul eden TSK, ancak şimdi Özel Kuvvetler birimini kolordu düzeyine çıkarıyor.

Yeni koşullara uygun eğitilen ve değerlendiren komutanların seçilmesi, yetiştirilmesi ve Petraeus gibi en üst rütbelere kadar çıkmalarına olanak sağlanması düşünülebiliyor.
Türkiye güvenliğinin yakın geleceği galiba, komutanları dahil, asimetrik savaş unsurlarının yetiştirilmesine bağlı kalıyor.



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,685 µs