En Sıcak Konular

Sakık’ın sözlerinde gözden kaçan o ayrıntı

8 Aralık 2007 12:43 tsi
Sakık’ın sözlerinde gözden kaçan o ayrıntı

TBMM’deki bütçe görüşmelerine DTP’li Sırrı Sakık’ın Fatih Terim’in maaşını tartışmaya açan sözleri damgasını vurdu. Basının bu sözlere ilgilisi yüksek… Soru şu: Fatih Terim’in maaşı normal mi çok mu? Herkes Terim’

Dün TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2008 bütçe görüşmelerine DTP Muş milletvekili Sırrı Sakık’ın konuşması damgasını vurdu. Gazetelerde okudunuz… Sakık Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in maaşının yüksek olduğunu belirtiyor. Sakık, Bakan Başesgioğlu'na, Milli Takımlar Sorumlusu Fatih Terim'in ne kadar maaş aldığını sorarak, kendisinin bu konuyla ilgili bir araştırma yaptığını, 120 ile 132 milyar TL gibi bir rakam bulduğunu, ama net maaşı henüz öğrenemediğini söylüyor.

Bu sırada CHP'lilerin, 'Terim büyük adam' demesi üzerine Sakık, 'Sayın Cumhurbaşkanı da büyük adam, Genelkurmay Başkanı da büyük adam, Başbakan da büyük adam. Terim'in bir ayda aldığı parayı bir yılda alıyorlar' diye konuşuyor.

Bugün gazeteler Sakık’ın konuşmasındaki bu ayrıntıyı öne çıkardı. Elbette sözkonusu tartışma 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerine son anda katılan Milli Takım’ın teknik direktörü Fatih Terim’in maaşı olunca ve bu tartışma TBMM’de yapılınca haber değeri kazanıyor.

Ancak Sakık’ık konuşmasında Türk siyasi geleceğini yakından ilgilendiren detaylar da gizli. İyibilgi Sakık’ın konuşmasının o yönüne eğiliyor.

Şöyle toparlayalım: Terör saldırılarının artmasıyla birlikte tüm dikkatler DTP’nin üzerine çevrildi. DTP’den beklenen Türkiye’nin normalleşmesine katkı sunacak adımı atmaktı. Ancak olmadı. Terör örgütüyle arasına net bir ayrım koymayan DTP’den bir de tartışmaları alevlendirecek açıklamalar gelince hem Türkiye’de hem de uluslar arası arenada yalnızlaştı. AB ilk kez DTP ile arasına mesafe koydu. ABD elçisi tartışma yaratan kahvaltıya DTP’lileri çağırmadı. Bu kahvaltı DTP’li yöneticilerin tepkisini çekti ve ‘alternatif oluşum çabası’ olarak yorumlandı.

Bu süreçte olan şu: DTP süreci iyi yönetemedi ve başarısız oldu. Üstelik bu başarısızlığın tek sebebi DTP’nin terör ile arasına mesafe koymamasından kaynaklanmıyor. Artan terör saldırıları ile DTP’de ‘şahinler’ lehine yönetim değişirken, siyasi söylem ‘tüm Türkiye’yi’ kapsayamıyor. DTP’ye yönelik en önemli eleştiri şuydu: Türkiye ile ilgili hiçbir projeniz yok! Sadece bölgesel sorunlarla ilgileniyorsunuz. Türkiye’nin sorunları sizi ilgilendirmiyor. Ne ekonomi ile ilgili bir projeniz, ne de Türkiye’yi ilgilendiren diğer konularda söylediğiniz sözler var.

Bu eleştiri haksız sayılmaz. Çünkü DTP kadrajını güneydoğu ve terörden farklı alanlara açamıyor. Kendini bu konulara hapsediyor.

Ancak DTP’de şu an için yeni bir liderlik kavgasının yaşandığı kesin. Geçtiğimiz günlerde iyibilgi’de ayrıntılarını okuduğunuz liderlik yarışı şahinlerden tekrar güvercinler lehine gelişiyor. DTP içindeki ‘güvercin’ isimlerden Sırrı Sakık’ın konuşmaları daha çok öne çıkıyor. Sakık ‘silahları susturmak boynumuzun borcu’ derken ‘parti dışından gelen başkandan rahatsız olduklarını’ belirtiyor.

İşte Sakık’ın Terim ile ilgili sözlerini bu perspektifte ele almalı. Bir DTP yöneticisi olarak Sakık belki de ilk kez güneydoğu ve terörün dışında söyledikleriyle gündeme geliyor. Sakık spordan, milli takımdan bahsediyor, bütçe görüşmelerinde ekonomiye ilişkin açıklamalar yapıyor.

Bu ‘milli takımın maçlarına da giderim’ diyen Sakık ve DTP’liler için bir ilk. Peki, bu ilkin devamı gelecek mi? DTP’nin Türkiye partisi olması ve normalleşme sürecine katkıda bulunması için sürmemesini düşünmek olanaksız. Üstelik hükümet ve CHP’nin Kürt açılımı DTP’li yöneticilere farklı bir alternatif bırakmazken…



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,501 µs