En Sıcak Konular

Ankara'nın su sorunu çözüldü!

8 Aralık 2007 12:17 tsi


Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sarıgül, Başkentin barajlarında 3 aylık su ihtiyacını karşılayacak kadar su biriktiğini belirterek, “Bundan böyle Ankara'da su kesintisi olmayacak” dedi.

Küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi veren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sarıgül, bugün itibariyle yağışlardan barajlarda toplam 11.6 milyon metreküp su biriktiğini kaydetti.

Geçen yıl yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle yaşanan su kesintileri sonrasında başlatılan çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirten Sarıgül, “Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki Ankara'da su kesintisi olmayacak. Kesikköprü-Kızılırmak Barajından su getirilmesi, yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak. Şimdiye kadarki yağışlar da göz önünde bulundurulursa, bundan böyle su kesintisi yaşanmayacak. Şu anda 90 milyon metreküp kullanılabilir aktif su var. Yani 3 aylık su ihtiyacımızı karşılayacak kadar suyumuz var” diye konuştu.

Kesikköprü Barajından getirilen Ankara'ya getirilen hattın normal şartlarda en az 5 yılda tamamlanabileceğini belirten Sarıgül, dünyada en erken 3 yılda tamamlanması mümkün olan bir projenin, 10 ay gibi bir sürede tamamlanmış olacağını söyledi.

Başkentte kaçak ve kayıp su miktarının yüzde 30'un altında olduğunu bildiren Sarıgül, Ankara'nın, bu oranda oranda en iyi seviyede olan 3 il arasında bulunduğunu, şebekeden kaynaklanan kayıpların önlenmesi için 2008'de tüm depolarda izolasyon çalışmasının tamamlanacağını kaydetti.

KIZILIRMAK SUYUNUN KALİTESİ YÜKSEK

ASKİ Genel Müdür Danışmanı Nurullah Yeken de Ankara'nın içme suyuna ilişkin Komisyonda sunum yaptı.

Kızılırmak'tan getirilecek suyun numunelerinin incelendiğini bildiren Yeken, bu suyun sağlıklı olduğunu, buna rağmen “Membran Filitrasyon Sistemi” kullanılan arıtma tesisi kurulacağını söyledi.

Yeken, “Suda radyoaktif veya toksik kirlilik yok. Arıtım, su tuzlu olduğu için yapılacak. Sülfat oranının fazla olmasının sağlık açısından zararı yok ama suyun tadını değiştiriyor. Suyun kalitesi yüksek. Suyun tadını, Ankaralının alıştığı damak tadına ulaştırmaya çalışıyoruz. Membran sistemli arıtma tesisi, sudaki her türlü parametreyi arıtacak bir sistem” diye konuştu.
ASKİ Genel Müdür Danışmanı Yeken, şehir suyunun tasarruflu kullanılması için kullanım miktarına göre 3 tarifeli fiyatlandırma yapıldığını da hatırlattı.



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs