En Sıcak Konular

Çirkin heykele büyük tepki

7 Aralık 2007 20:01 tsi
Çirkin heykele büyük tepki 

Avusturya'da dikilen türbanlı çıplak heykele Türkler'in tepkisi sürüyor.

Alman asıllı heykeltıraş Olaf Metzel'in, Viyana'nın Karlsplatz bölgesindeki çevre yolu kenarına diktiği "Türk lokumu" adlı ''türbanlı çıplak kadın'' heykeli, Türk vatandaşlarının tepkisine yol açtı.

Heykelin, takriben 20 metre uzağında çim zemine çivilenen bilgi tabelasındaysa "Turkish Delight" (Türk lokumu) olarak adlandırıldığı bildirildi. Viyana teknik üniversitesinin (TU) önünden geçen çevre yolunun kenarındaki çim bir alana dikilen heykel, Viyana'da bazı Türk dernekleri tarafından protesto edildi.

BÜYÜKELÇİ YENEL: "HEYKEL HİÇBİR ŞEKİLDE TASVİP EDİLEMEZ"

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, "Öncelikle bu heykelin, hiçbir şekilde tasvip edilemeyeceğini" belirterek, "Aldığımız bilgilere göre heykeli yapan kişinin amacı da şok etmek ve tepki yaratmak. Bunda da ne yazık ki başarılı oldu.Üstelik heykelin 30 Nisan 2008'e kadar orada kalması öngörülüyormuş" dedi.

Heykelin Türkleri rencide ettiğini Viyana belediyesiyle Kunsthalle'ye (Sanat evi) sözlü ve yazılı olarak bildirdiklerini kaydeden Büyükelçi Yenel, şunları söyledi: ''Tahmin edebileceğiniz gibi, bunları ortaya koyduğumuz zaman alınan karşılık bunun bir sanatsal olay olduğu ve ifade özgürlüğünü ortaya koyduğu şeklinde olmaktadır. Ancak ifade özgürlüğü, hakareti içermemeli."

Heykeli savunan Avusturyalı çevrelerin, "Türklerin ifade özgürlüğüne karşı olduklarını ileri sürmelerine fırsat verilmemesini de" isteyen Büyükelçi Yenel, "O bakımdan tepki gösterilecekse muhakkak bunun ifade özgürlüğüyle ilgili olmadığı, sadece ve sadece hakaret unsuru içerdiği vurgulanmalıdır" dedi.

ATİB

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren, Avusturya-Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı Mustafa Köse de yaptığı yazılı açıklamada, "kadın vücudunu teşhir eden heykel, Avusturya'da kamuoyunu rahatsız ettiği gibi özellikle Müslüman kamuoyunu da derinden yaraladığını" belirterek, "Eğer bu heykel sanat adına yapılmışsa sanat adına yapılacak doğada daha güzel örnek alınacak sanat mevcuttur" dedi.

internethaber



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs