En Sıcak Konular

Muhtar Kent'le iftihar mı etmeliyiz?

7 Aralık 2007 17:19 tsi
Muhtar Kent'le iftihar mı etmeliyiz? Muhtar Kent, The Coca-Cola Company'nin zirvesine çıkıyor, medya da bundan Türkiye'ye ve Türklere kıvanç payı çıkartıyor. Peki ortada sevinilecek, övünülecek birşey var mı? Varsa, ne?

Gazeteler bugün bir “başarı öyküsü”nü manşetlerine taşıdılar. Çünkü bir Türk, Muhtar Kent, dünya kapitalizminin simge şirketlerinden birinin, Coca-Cola’nın birinci ismi oluyor. Muhtar Kent’in kişisel bir başarısından, profesyonel yöneticilik kariyerinde bir zirveye çıktığından  şüphe etmiyoruz. Peki ama Kent’in kariyerindeki yeni kısmeti, onu Türkler ve Türkiy için bir iftihar kaynağı yapabilir mi?

Coca-Cola kapitalizmin 20. yüzyıldaki simgelerinden biri, belki en büyüğü. Dolayısıyla da, günah defteri en kabarık olanlarından. Muhtar Kent’in Coca Cola’nın başına geçmesi bir başarı destanı yapılacak, Türkiye’yi ve Türkleri de bu günahlara ortak edecekse, vay halimize! Aklı selim ancak “Böyle başarı düşman başına!” diyebilir.

 

 Piyasa değeri 140 milyar doları, marka değeri 65 milyar doları aşan uluslararası içecek devi  Coca-Cola’nın, Türkiye’nin de ortak edilmek istendiği görülen “başarı”larından bazılarını anımsayalım mı?

ÇOCUKLARIN SIRTINDAN SERVET

MUHTAR KENT kimdir?


1941 - 1944 arasında Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosuluğunu yaparken, birçok Yahudi'ye Türk pasaportu vererek hayatlarını kurtaran ve bu nedenle "Türk Schindler'i" olarak tanınan Necdet Kent'in oğludur. New York'ta doğmuştur. Tarsus Amerikan Kolejinin ardından, İngiltere Hull Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olmuştur. London City Üniversitesi'nde İdari İlimler konusunda yüksek lisans yapmıştır. Askerlikten sonra, söylendiğine göre, cebinde bin dolarla ABD'ye gitmiştirve New York'ta oturan bir amcasının evine yerleşmiştir. Gazete ilanı üzerine başvurduğu Coca-Cola'da 1979'da çalışmaya başlamıştır. Kent, 2008 Temmuz ayından itibaren Coca-Cola'nın CEO'luğunu üstlenecek.

Coca-Cola ilk olarak ABD’nin Georgia eyaletinde üretilmeye başlandı. Georgia, çocuk işçi kullanımını yasaklayan yasayı en son imzalayan ABD eyaletidir. Coca-Cola’nın ilk patronu ASA CHANDLER çocukları köle gibi kullanmayı savunuyordu. “Çocuk emeği dünya üzerindeki bütün ülkelerde başarının ölçüsüdür” diyor ve ekliyordu: “çocuk ne kadar erken çalışmaya başlarsa hayatı o kadar güzel ve yararlı olur.”

MAHKUMLARIN ALIN TERİNİ İÇİRDİ
  

Coca-Cola çocuk emeğini sömürmekle kalmadı, 1970’de Güney Afrika’da ırkçı rejimin hapse attığı siyah mahkumları ayda 7.5 dolara çalıştırdı.

UYGUN ADIM SATIŞ - PAZARLAMA

İkinci Dünya savaşına giden ABD askerlerinin yanlarında, pazar genişletmek için Coca-Cola temsilcileri de gidiyordu. COKE temsilcileri teknik gözlemci unvanı altında savaşta resmi üniforma giyiyorlardı. Bu arada Alman ve Japon savaş esirleri de Coca-Cola fabrikalarında çalışıyorlardı. Bu “yurtsever” şirket Nazi Almanya’sında iş yaparken gamalı haç ile Coca-Cola arması yan yana asılıyordu.  1930’larda Coca-Cola, Hitler Gençliği üyelerini yıllarca kendi kamyonları ile mitinglere taşımıştı.

DARBELERİN RESMİ İÇECEĞİ

1954’te Coca Cola’nın yerel şişeleme şirketi United Fruit Co., Guetamala’daKİ faşist askeri darbeyi destekledi.


İSRAİL’E DONANMA YARDIMI

Ve hepsinden önemlisi Coca-Cola gelirlerinin bir kısmını İsrail donanmasına aktardığını açıkladı.

 

Coca-Cola’nın günahları, siyasi tercihlerinden veya izlediği istihdam politikasından ibaret değil. Coca-Cola’nın bizzat kimyası bozuk! Coca-Cola, bütün kârını hayır işlerine harcayacak bile olsa, insanların onu içerek gördükleri zararı karşılayacak durumda değil.

İşte, başına bir Türk’ün geçmesiyle övünmemiz istenilen şirketin ürettiği zararlı maddenin bazı marifetleri:

-Bir kutu Coca-Cola’yı klozetin içine dökünüz. Bir saat kadar bekleyiniz ve sifonu çekiniz. Sitrik asit klozet başındaki lekeleri yok edecektir.

- Arabanın tamponunu Cola’ya batırılmış bir sigara paketinin içindeki alüminyum folyosuyla iyice ovunuz. Tertemiz olacaktır.

- Bir kutu Cola’yı kutup başlarına dokun ve bütün çapak yok olsun.

- Cola’ya batırılmış bir bezi birkaç dakika paslı cıvatayı uygulayınız. Bir kaç dakika sonra rahatlıkla dönecek ve çıkacaktır.

- Bir kutu Cola’yı lekeli giyeceklerin üstüne boşaltın, deterjanı ekleyin ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayın. Cola yağ lekelerinin yok olmasına yardım edecektir.

- Ayrıca araba ön camlarındaki her türlü kuş pisliği yapışan sinekler veya ağaçlardan dökülen toz, polen, yapışkan maddelerin çıkarılması en iyi madde Cola’dır.

Peki nedir bu Cola'nın bu kadar etkileyici temizliklerde bile kullanılabilmesinin sebebi?

 

Yapılan çalışmalar sonucu Cola olarak adlandırılan içeceklerin ortalama pH değerinin 3.4 olduğu biliniyor. Bu asidin de dişleri ve kemikleri eritmek için yeterli olduğunu belirten uzmanlar, kolanın temizliklerde bu kadar etkili olmasının sebebini bu şekilde açıklıyor.

2001 yılında Delhi Üniversitesinde "kim daha fazla Cola içecek" diye bir yarışma yapıldığında, sekiz litre Cola içerek kazanan ve 10 dakika içerisinde herkesin gözü önünde ölen kişinin haberini duymuşsunuzdur. Neden öldü? Çünkü çok fazla karbondioksit almıştı ve kanında yeterli oksijen yoktu.

 

 

 



Bu haber 16,235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs