En Sıcak Konular

Öğretmen atamaları soru ve cevapları

7 Aralık 2007 17:17 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı, 10.324 sözleşmeli öğretmen atayacaktır. Başvurular, 05-12 Aralık 2007 tarihleri arasında, Bakanlığın http://ilsis.meb.gov.tr adresindeki Elektronik Başvuru Formu ile internet ortamında alınacaktır. Aşağıda öğretmen adaylarına rehbe

Memur olarak çalışanlar ne yapabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında hâlen aday ya da asıl Devlet memuru olarak görev yapmakta olanlar ile öğretmenlik dâhil Devlet memuru iken adaylık döneminde ya da adaylığı kaldırıldıktan sonra ayrılmış olanların başvurularını kabul etmemektedir. Öğretmen olmak isteyen memurlar, 2007/86 sayılı genelgedeki bu düzenleme nedeniyle mağdur olmakta ve elektronik ortamda başvuru yapamamaktadır. Yapılan bu uygulamanın hiçbir mevzuat dayanağı bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu genelgenin iptali ve atamasının yapılması istemiyle dava açılması gerekmektedir. Atama işlemleri başlamış olduğundan, Bakanlıkça yeni bir işlem tesisi çok zor olup, adayların dava açması tek çıkar yoldur.

Dershane öğretmenleri ne yapacak?

Özel dershanelerde görev yapan ve belirli süreli sözleşmelere imza atan çok sayıda öğretmen bulunmaktadır. Bakanlık, daha önceki uygulamalarında, atanan adaylara belirli bir süreye kadar atamalarını dondurma hakkı sunmaktaydı. Ancak, bu atama döneminde böyle bir hak bulunmamaktadır. Bu nedenle, öğretmen olarak atanmayı hak eden adaylara gönderilecek olan resmi yazı akabinde, itibaren en geç 15 gün içinde göreve başlanması gerekmektedir.

Bazı okullar erkek adaylara görünmemektedir. Neden?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2006 yılında başlatmış olduğu bir uygulamayı bu dönemde de devam ettirmektedir. Geçtiğimiz yıllarda, pozitif ayrımcılık yapılmadığı için, bazı bayan öğretmen adayları Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde, lojmanı olmayan, merkeze oldukça uzak, hiçbir sosyal imkanı bulunmayan okullara atanmıştı. Bu olumsuz şartlar nedeniyle bayan öğretmenlerden bir kısmı görevine başlayamamış ve kontenjanlar boş kalmıştı. Bu sorun nedeniyle MEB, bayan öğretmen adaylarına pozitif ayrımcılık sağlayan uygulamayı yürürlüğe koymuştur. Pozitif ayrımcılık nedeniyle aynı branşta olmasına rağmen bayan olan öğretmen adaylarına daha iyi okullar çıkabilmektedir. Bu uygulama sadece Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki iller için geçerlidir. Bu uygulama sayesinde bayan öğretmenler, lojmanı olan ve merkezdeki okullara atanabilmektedir. Erkek adaylar bu nedenle, bayan öğretmen adaylarına çıkan okulları tercih edemeyecektir.

Göreve başlamayana uygulanan bir ceza var mı?

Milli Eğitim Bakanlığı, “kadrolu öğretmenlik” atamalarında, ataması yapılıp da göreve başlamayanlara 1 yıl ceza uygulamaktadır. Bu uygulamanın dayanağı 657 sayılı Kanundur. Ancak, Bakanlık mevzuat bağlamında bir dayanağı bulunmamasına rağmen aynı uygulaması sözleşmeli öğretmenlik atamalarında da kullanmaktadır. 2007/86 sayılı genelgedeki açıklama şu şekildedir: “657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirilenlerden, göreve başlamayanlar ile belirli bir süre görev yapıp da ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten itibaren 1 (bir) yıl geçmeden yeniden sözleşmeli öğretmenliğe başvuruda bulunamayacaklardır.”

Erkek adayların askerlik sorunu

Sözleşmeli öğretmenlik atamalarına, askerlik hizmetini tamamlamış, Şubat-2008 celbine kadar erteletmiş ya da bu hizmetten muaf tutulmuş olanlar başvurabilmektedir. Hâlen silâhaltında bulunanlar ile bakaya kalmış olanların başvuruları kabul edilmemektedir. Elektronik ortamdan başvuru yapan adaylardan, “askerlikle ilişkisi tespit edildiği” uyarısı çıkan adayların, askerlik büroları ile görüşerek bakaya veya diğer sorunlarını çözüp, buradan alacakları belgeyi, onay sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir.

Yenişafak

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,938 µs