En Sıcak Konular

Türkiye'nin aradığı teröristler hangi ülkelerde?

7 Aralık 2007 16:01 tsi
Türkiye'nin aradığı teröristler hangi ülkelerde? Türkiye'nin terörle mücaele kapsamında kırmızı bültenle aradığı tam 305 terörist kimlerden oluşuyor ve şimdi hangi ülkelere sığındılar? Arananlar PKK, DHKP-C, MLKP ve El Kaide gibi terör örgütlerine üye olmak veya terör eylemlere katıldıkları gerekçesiyl

AVRUPA Birliği ülkelerinde PKK’lı Gülabi Dere gibi, terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle İnterpol’ün arandığı yüzlerce kişi barınıyor. Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç gibi ülkeler, ‘siyasi sığınmacı’ oldukları bahanesiyle kırmızı bülteni işleme koymuyor. Emniyet Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre, Türk İnterpolü 603 zanlıyı, haklarındaki gıyabi tutuklama kararlarına istinaden, iade talebiyle arıyor.

305 TANESİ PKK MİLİTANI

İNTERPOL kanalıyla arananların 305’i PKK, DHKP-C, MLKP ve El Kaide gibi terör örgütlerine üye olmak veya terör eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında gıyabi tutuklama kararı bulunan kişiler. 133’ü asayiş, 111’i kaçakçılık, 54’ü ise mali suçlardan aranıyor.

Bulamıyoruz bahanesiyle Avrupa ülkeleri tarafından yakalanmayan ve iade edilmeyen terör örgütü zanlıları, çoğu zaman PKK’nın yayın organı Roj Tv ve AB komisyonu binasında boy göstermeye devam ediyor.

ÖNCE YAKALA SONRA BIRAK

DHKP-C lideri Dursun Karataş ile Sabancı suikastı zanlıları Fehriye Erdal ve İsmail Akkol da kırmızı bültenle aranıyor. Erdal’ı Türkiye’ye iade etmeyen Belçika, daha sonra Erdal’ı elinden kaçırdı. 15 kişiyi öldürmekle suçlanan ve PKK’nın Avrupa’daki örgütlenmesini sağlayan önemli isimlerinden biri olan Nedim Seven, geçen yıl Hollanda’da yakalandı. Ancak salıverildi.

10 YILDA 10 TERÖRİST VERDİLER

TERÖR eylemleri gerçekleştirdikten sonra yurtdışına kaçan PKK ve DHKP-C zanlılarının iadeleriyle ilgili yoğun diplomatik çabalar, çoğu zaman sonuçsuz kaldı. Son 10 yıl içinde aralarında PKK’lıların da bulunduğu sadece 10 terör zanlısının iadesi sağlanabildi. .

AYATA’NIN DA İADESİ İSTENDİ

TÜRKİYE, PKK’nın Avrupa Sorumlusu olduğu iddiasıyla Almanya’da tutuklanan Muzaffer Ayata’nın iadesi için harekete geçti. Ayata ile ilgili bilgi, belge ve dökümanları hazırlayan Adalet Bakanlığı Alman hükümetinden iadenin gerçekleşmesini istedi.

Aranan PKK’lı AP’de

PKK yöneticilerindenGülabi Dere Kırmızı Bültenla aranıyor. Dere, en son Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda bir toplantıya katıldı. Fransa, Dere’yi ‘Siyasi sığınmacı’ diye iade etmiyor.

Sıkışınca ‘canlı bomba ol’ baskısı

GÜVENLİK güçlerinin Irak sınırına yakın bölgelerde teröristlere yönelik düzenlediği operasyonlar aralıksız sürüyor. Binlerce komando, teröristleri etkisiz hale getirebilmek için teröristlerin barındığı tahmin edilen bölgelerde terörist avını sürdürürken, helikopterler de havadan destek veriyor. Operasyonlar nedeniyle harekat kabiliyetini yitiren teröristler Kuzey Irak’a kaçabilmek için mücadele veriyor. Mehmetçik, teröristlerin muhtemel kaçış noktalarını da abluka altına aldı.

OPERASYONLAR nedeniyle hareket kabiliyeti sınırlanan teröristlerin şehirlerde canlı bomba ve benzeri yöntemle eylem yapacağı ihbarı alındı. Tüm birlikler, karakollar ve polis noktalarında önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. PKK, teröristleri canlı bomba olmaya özendirmek için çeşitli yollara başvuruyor. Örgütte, yaşları 18-30 arasında değişen, kişilere ‘Ya kahraman ol, ya korkak’ denilerek canlı bomba olması yönünde baskı uygulanıyor. En çok tercih edilenler arasında da kadınlar bulunuyor.

DTP’de liderlik kavgası

DTP’de kongrenin ardından başlayan sıkıntı giderek büyüyor. Türk ve Sakık’ın eleştirileri firari genel başkanı kızdırdı.

DTP’DE Genel Başkan Nurettin Demirtaş sıkıntısı büyüyor. Ahmet Türk ve Sırrı Sakık’ın, genel başkan seçilmesiyle ilgili eleştirel yorumları Demirtaş’ı kızdırdı. Sahte çürük raporu alıp askerden kaçtığı iddiasıyla hakkında dava açılan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, 20 Kasım’da çıktığı yurtdışından dönüşünü yine erteledi. Konferans için Brüksel’e giden Ahmet Türk ve Akın Birdal’la birlikte önceki gün dönmesi beklenen Nurettin Demirtaş, son anda uçağa binmekten vazgeçti. THY uçağından bilet alan ancak son anda binmekten vazgeçen Demirtaş’ın en az Aralık ayı boyunca Avrupa’da kalacağı öğrenildi.

Demirtaş, TBMM dışından seçilen bir genel başkan olmasına yönelik parti içinden gelen eleştirilere cevap verdi. Demirtaş, ‘Parlamento dışından genel başkan olmaz tartışmasını yürütenler, bizdeki eşbaşkanlık sistemini bilmeyen ya da bu demokratik kültürü hazmedemeyenlerdir’ dedi. Demirtaş’ın ortaya koyduğu bu tepkiyle DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile Muş Milletvekilleri Sırrı Sakık’ı hedef aldığı belirtiliyor.

‘Diyarbakır’da biber terörü

Diyarbakır’da DTP’li eylemcileri kovalayan polis bir kahvehanenin kapısını kapatıp içeriye biber gazı sıktı. Vatandaşlar polise tepkisini ‘Hepimiz müslümanız, ayıptır’ diyerek gösterdi

DTP’NİN Diyarbakır’da düzenlediği miting sonrası polis göstericilerle ilgisi olmadığı iddia edilen kalabalık bir grubu kahvehaneye kapatıp, içeri biber gazı sıktı. 25 Kasım’da yapılan mitingdeki olaylar yasadışı slogan atan bir grubun polisi taşlaması ile başlamıştı. Polis Ofis Semti’nde yasadışı slogan atan grubu dağıtmak için biber gazı, göz yaşartıcı bomba ile cop kullandı. Göstericilerin kaçtığı Bağlar Beldesi’ne yönelen polise göstericiler taş atmaya devam etti.

KAHVEHANEDEKİLER TEPKİLİ

KOVALAMACA sırasında bazı polislerin gösteriyle ilgisi olmayan kişilere yönelik güç kullandığı iddiası, kameralara yansıdı. Görüntülerde, göstericilerin kaçtığı güzergahtaki bir kahvehaneye, biber gazı ve göz yaşartıcı bomba atıldıktan sonra, kapı tutularak içeride oturanların dışarıya çıkması engelleniyor. Polisin kapıyı açmasıyla gazdan etkilenen kahvehanedeki vatandaşların dışarıya çıkarak cadde ortasında kusarken ‘Bize ne, yapanlar kaçtı gitti. Neden sıkıyorsunuz? Hepimiz müslümanız’ diyerek tepki gösterdikleri görülüyor. Polisler arasındaysa gülüşmeler olduğu gözleniyor.

GAZDAN ETKİLENLER KUSTU

Polis biber gazı sıkıp kapıyı kapatmasıyla gazdan etkilenen vatandaşların bazıları dışarıda kustu ve tepki gösterdi. Polis gazdan etkilenenlere su tutup yüzlerini yıkamalarını sağladı.

Vatana evladımı vermişim çok mu?

HAKKARİ Çukurca’da mevzide havan mermisinin patlamasıyla şehit olan Jandarma Er Hüseyin Varol, Kahramanmaraş’ta toprağa verildi. Törende ‘Şehitler, ölmez, vatan bölünmez’’ sloganları atıldı. Şehidin babası Kemal Varol ‘Sözün bittiği yerdeyiz. Bu vatana bir evlat vermişiz çok mu?’ dedi.

Ya teslim olacaklar ya da sonları olacak

2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, ‘Teröristler ya gelip kendilerini Türk adaletine teslim edeceklerdir veya sonları bugün olanlardan farklı olmayacaktır’’ dedi. Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Iğsız şöyle konuştu: ‘13 şehidimizin kanının yerde kalmayacağını söylemiştim. Aynı yerde onca terörist etkisiz hale getirilmiştir’ dedi.

Star



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,069 µs