En Sıcak Konular

CIA'de kaybolan bantlar ne anlama geliyor?

7 Aralık 2007 13:11 tsi
CIA'de kaybolan bantlar ne anlama geliyor? Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in, gizli gözaltı programının incelemeye tabii tutulduğu dönemde, iki El Kaide zanlısının sorgu görüntülerini imha edildiği idiası ortaya atıldı. İddiaya göre bantların yok edilme emri CIA'den geldi!

Görüntü kayıtlarının ortadan kaldırılması, CIA'in terör zanlılarını sorgulama yönetmleriyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirecek.

New York Times' göre bu bantlarda El Kaide üyesi olduklarından şüphe edilen iki kişinin sorgu görüntüleri vardı. Gazete CIA kaynaklarına dayanarak, görüntüleri imha etme kararının CIA tarafından alındığını duyurdu.

Buna göre birinci amaç, sorguyu yürüten görevlilerin kimliklerinin ortaya çıkmasını engellemekti. CIA ikinci neden olarak ise "Görüntülerin artık istihbarat değeri kalmamıştı" diyor.

Associated Press haber ajansı da görüntü kayıtlarının silindiğinin basına yansımasından sonra, şimdiki CIA Başkanı Michael Hayden'ın bir iç yazışmadaki ifadelerini aktarıyor.

Hayden söz konusu belgede, Başkan Bush'un sert sorgulama tekniklerine izin vermesinden sonra, sorguların kaydedilmeye başlandığını anlatıyor. CIA Başkanı, buna iç denetimler için başvurulduğunu söylüyor.

Bush'un izin verdiği sorgulama yöntemleri arasında sırt üstü yatırılan kişinin, bezle örtülü yüzüne su dökülerek boğulma noktasına getirilmesi de var.

CIA Başkanı Hayden, örgüt müfettişlerinin 2003'te bu kayıtları izlediğini ve sorgulamada kullanılan yöntemlerin yasa dışı olmadığını tespit ettiklerini savunuyor.

General Hayden, Kongre'nin ilgili komisyonlarının da durumdan haberdar edildiğini aktarıyor.

Ancak bu kadar hassas bantların ortadan kaldırılmasının CIA'in zanlılara işkence uygulayıp uygulamadığı tartışmalarına yeni bir boyut kazandırması bekleniyor. Bush yönetimi her fırsatta işkenceye izin vermediğini söylüyor.

BBC



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs