En Sıcak Konular

Atatürk de kahve falı baktırmış!

7 Aralık 2007 12:43 tsi
Atatürk de kahve falı baktırmış! Radikal'den Türker Alkan bugünkü "Hurafe ve Bilim" başlıklı yazısında, neyin hurafe, neyin bilimsel olduğunu tartışırken, konuyu fala getirince "Atatürk'ün bile" kahve falı baktırdığını yazmış. İşte Trablusgarp cephesinde falcının genç subay Musta

Ev kadınlarına gündüz yayın yapan televizyon programlarından birinde gözüme çarptı. İlahiyat profesörü Zekeriya Beyaz hoca karşısındakine pek kızmış, veryansın ediyordu: "Ne demek astroloji, yıldız falı? Bu hurafedir, günahtır, ayıptır! Koskoca üniversite mezunu adamsın. İnsanları kandırmaya utanmaz mısın?"

Hocanın karşısındaki yeniyetme bir delikanlı, hık mık edip duruyor. Bu 'hurafe' veya 'boş inanç' denen şeyi tam olarak tanımlamak hiç de kolay değildir. Gençlerimizin çoğu cin, şeytan, melek gibi şeylerin hurafe olduğunu düşünür. Oysa bunlar İslam'a göre hurafe değildir, dinin bir gerçeğidir.

Öte yandan fala bakmak, geleceği bildiğini söylemek, yatırlara bez bağlamak, mum yakmak hurafedir, en azından bazı din ulemasına göre.

Ama Türkiye'de yaşayıp da kahve falına baktırmayan var mıdır, bilmem! Biliyorsunuz, buna rağmen falcılık yasalarla yasaklanmıştır! Polis veya jandarma ikide bir yaşlı bir falcı ninenin veya dedenin evini basar, kameralar eşliğinde gösteri yaparlar.

Oysa Atatürk bile genç bir subayken Trablusgarp'ta fala baktırmıştır. Falcının dehşet içinde yerinden doğrulup, 'Siz padişah olacaksınız' dediği söylenir, '15 yıl'. Atatürk ölümüne yakın üzülen arkadaşına, "Telaş etme" der, "falcı 15 yıl demişti!"

Pek çok dinde, kâhinler aynı zamanda peygamber sayılırdı. İslam'da falcılığın günah sayılması Hz. Muhammet'in son peygamber sayılmasıyla ilgili olmalı.

Cumhuriyet yönetiminin falcılık, üfürükçülük gibi 'hurafe' sayılan şeyleri yasaklaması ise 'pozitivist' bilim anlayışından kaynaklamıştır. 'Hurafeler yüzünden bilimde ve teknolojide geri kaldık, gelişme için hurafelerden uzak durmalıyız!'

Bu anlayışın iki sorunu var. Birincisi, neyin hurafe olduğu tanıma göre değişmektedir. Siz fala bakmayı hurafe sayarsınız, bir ateist de yaratılış düşüncesini hurafe sayar! Bu işin sonu yok!
İkincisi, 'hurafe' sayılan şeyler inançla ilgilidir. Dolayısıyla kanıtlanması veya yalanlanması mümkün değildir. Ve insanların inanca ihtiyacı vardır!

Ayrıca bu inançların toplumu gerilettiği savı da her zaman doğru olmayabilir. ABD'de yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, bu ülke halkının yüzde 79'u mucizelere, 67'si cennete ve meleklere, 60'ı şeytana ve cehenneme inanıyormuş. Yüzde 42'si evrim kuramına, 39'u da yaratılışa inanıyor. Yüzde 30-35'i UFO'lara, büyüye ve astrolojiye inanıyor. Halkın yüzde 21'i de koyu dindar olduğunu söylüyor!

Buna rağmen Amerika bilim ve teknolojide de dünya lideri.
İnanca dayanan ve bilime dayanan bilgileri zihnimizde çelişmeden yaşatmanın bir yolunu bulmuşuz belli ki!

Türker Alkan / Radikal



Bu haber 1,770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs