En Sıcak Konular

Sivil anayasa için en büyük buluşma

7 Aralık 2007 12:30 tsi
Sivil anayasa için en büyük buluşma TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, TZOB ve TÜSİAD’ın oluşturduğu “Anayasa Platformu Girişimi” öncülüğündeki Anayasa Çalıştayı yarın başlıyor. Çalıştayda, tüm toplum kesimleri temsilcilerinin katılımıyla yeni anayasa için ortak irade

Başını TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, TZOB ve TÜSİAD’ın çektiği girişimle, tüm sivil toplum, meslek örgütleri, iş dünyası, medya, sanat ve bilim camiası temsilcileri, yeni anayasanın dayanması gereken temel ilkeleri belirlemek, bu konuda ortak irade ve toplumsal mutabakat oluşturmak amacıyla hafta sonu Ankara’da bir araya geliyor.

Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye yedi kuruluşun oluşturduğu “Anayasa Platformu Girişimi”nce düzenlenen “Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı”, Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirilecek. “Arama konferansı” yöntemiyle yapılacak çalıştayla, ülkenin gelecek tasavvurları ve bunun anayasal yansımalarının geniş katılımla tartışılması amaçlanıyor. Türkiye’nin sağlıklı bir anayasa hazırlama ve tartışma sürecine gereksinimi olduğundan hareketle, yeni anayasanın dayanması gereken temel ilkeler konusunda toplumsal mutabakat zemini oluşturulması hedefliyor.

8 sütun'da yer alan habere göre, TÜSİAD’ın da katılımıyla daha da güçlenen Anayasa Platformu Girişimi’nin sekreteryasını ise TEPAV yapıyor.

“TÜRKİYE ÜZERİNDE İDDİASI OLAN HERKES” KATILACAK

“Anayasa Platformu Girişimi” yeni anayasanın tartışma sürecinin tasarımının, en az, bu süreç sonunda ortaya çıkacak anayasa metni kadar önemli olduğu düşüncesiyle oluşturuldu. Platform, yeni anayasanın “teknik kurgusunun hukukçular, siyasi vurgusunun ise siyasetçilerce” yapılacağını, ancak hangi temel ilke ve tercihlere dayanması gerektiği konusundaki uzlaşmanın ise kolektif ve geniş katılımlı bir tartışma süreciyle ortaya çıkacağı görüşünde.
Girişimin, anayasa çalıştayına ilişkin çağrısında “Bu sürece katılmaya, Türkiye’de yaşayan, Türkiye üzerinde iddia sahibi olan herkesi çağırıyoruz” denildi.

TEMEL İLKELER BELİRLENECEK

Platformu oluşturan yedi kuruluş, yeni bir anayasa metni hazırlamak istemediklerini, metnin zaten TBMM’de yazılacağını, amaçlarının anayasanın dayanacağı temel ilkeler konusunda toplumsal mutabakat zemini yaratmak olduğunu ifade ediyor. Üye kuruluşlar, anayasa konusunda kesin bir toplumsal uzlaşma sağlamak değil, ortak iradeyi yansıtması gereken bu en temel yasanın en temel ilkeleri konusunda yurttaşların doğrudan ve üye oldukları sivil toplum ve meslek örgütleri aracılığıyla katılacakları ve kendi aralarında tartışacakları bir ortam yaratmayı amaçladıklarının altını çiziyorlar.

ULUSAL DÜZEYDE ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Bu amaca yönelik olarak hafta sonu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek çalıştaya, sivil toplum, meslek örgütleri, iş dünyası, medya, sanat ve bilim camiasından oldukça geniş bir katılım bekleniyor. Türkiye’nin gelecek tasavvurları ve bunun anayasal yansımalarının tartışılacağı çalıştayda, “Arama Konferansı” yöntemi uygulanacak.
Çalıştayda, anayasanın dinamiklerini oluşturacak temel ilkeleri belirlenecek. Daha sonra ülkenin yedi bölgesinde yapılacak benzer toplantılarla geniş bir kitleye ulaşılmaya çalışılacak.

Çalıştayların yanı sıra anayasada yer alan belirli konularda uzmanlardan oluşan ihtisas komisyonları ulusal ve yerel çalıştayların sonuçları temelinde öneri raporları kaleme alacak.

Bu süreçlerin ardından anayasanın dayanması gereken temel ilkeleri içeren bir rapor, TBMM’ye sunulacak.

Tüm bu süreç boyunca toplantılar, paneller, basın açıklamaları, raporlar, broşürler, ilanlar ve internet sayfası aracılığıyla kamuoyunu her konuda bilgilendirmeye yönelik yoğun bir etkinlik dizisi yürütülecek.

 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs