işkence yöntemleri | " /> işkence yöntemleri | "/>

En Sıcak Konular

Bush'un izin verdiği işkence yöntemleri

7 Aralık 2007 12:09 tsi
Bush'un izin verdiği işkence yöntemleri ABD, 2 El Kaide militanının sorgulamasına ilişkin kamera kayıtlarının imha edilmesi haberleriyle çalkalanıyor. Bush’un izniyle işkence teknikleriyle sorgu yapan ve kameraya kaydeden CIA’nin Başkanı “Ortaya çıkarsa hedef haline geliriz

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in, gizli gözaltı programının incelemeye tabii tutulduğu dönemde, iki El Kaide zanlısının sorgu görüntülerini imha ettiği ortaya çıktı. Görüntü kayıtlarının ortadan kaldırılması, CIA’in terör zanlılarını sorgulama yönetmleriyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirecek.

New York Times’ göre bu bantlarda El Kaide üyesi olduklarından şüphe edilen iki kişinin sorgu görüntüleri vardı. Gazete CIA kaynaklarına dayanarak, görüntüleri imha etme kararının CIA tarafından alındığını duyurdu. Buna göre birinci amaç, sorguyu yürüten görevlilerin kimliklerinin ortaya çıkmasını engellemekti. CIA ikinci neden olarak ise “Görüntülerin artık istihbarat değeri kalmamıştı” diyor.

BUSH’UN İZİN VERDİĞİ İŞKENCE YÖNTEMLERİ

Associated Press haber ajansı da görüntü kayıtlarının silindiğinin basına yansımasından sonra, şimdiki CIA Başkanı Michael Hayden’ın bir iç yazışmadaki ifadelerini aktarıyor. CIA Başkanı Michael Hayden, teşkilat çalışanlarına gönderdiği yazılı mesajda, teşkilatın, ABD Başkanı George W. Bush’un sorgulama sırasında sert yöntemlerin kullanılmasına yetki vermesinden sonra iç denetim yapılması açısından sorgulamaları kaydetmeye başladığını anlattı. Bu yöntemler arasında, sorgulanan kişinin üzerine su dökülerek boğulma hissi yaratılması da bulunuyor.

Teşkilatın, varolan yasa ve kurallara uygun hareket etme kararlılığında olduğunu belirten Hayden, bu nedenle teşkilatın kendi bünyesinde sorgulamaları kaydettiğini belirtti. CIA’nın bu bantları saklamak için herhangi bir yasal nedeni olmadığı gerekçesine dayanarak bunları imha etmeye karar verdiğini ifade eden Hayden, kayıtların, “artık istihbarat değerinin kalmadığına ve hiçbir yasal soruşturmayla ilgili olmadığına” karar verildikten sonra imha edildiklerini kaydetti.

Bantların ciddi güvenlik riski oluşturduğunu da yazan Hayden, kayıtların dışarıya sızdırılması durumunda meslektaşlarının kimliklerinin ortaya çıkabileceği ve hem kendilerinin hem de ailelerinin El Kaide ve sempatizanlarının hedefi haline gelme tehlikesinin bulunduğunu belirtti.

Hayden, Temsilciler Meclisi ve Senato istihbarat komisyonları başkanlarının, bantların varlığından ve CIA’nın bunları imha etme niyetinden haberdar olduğunu da bildirdi. CIA Başkanı ayrıca, teşkilatın içişleri yetkililerinin 2003’te bantları izlediğini ve sorgulama yöntemlerini yasal bulduklarını savundu.

KONGRE VE İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ KINADI

Kongre ve insan hakları grupları, 2002’deki sorgulamaların bant kayıtlarının imha edilmesini “kanıtların yok edilmesi cürümü” olduğunu belirterek CIA’Yi kınadı. Kayıtların ortadan kaldırılmasının CIA’in zanlılara işkence uygulayıp uygulamadığı tartışmalarına yeni bir boyut kazandırması bekleniyor.

 8 sütun



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs