Jitem var mı, yok mu? | " /> Jitem var mı, yok mu? | "/>

En Sıcak Konular

Yıldız'dan derin soru: Jitem var mı, yok mu?

7 Aralık 2007 08:46 tsi
Yıldız'dan derin soru: Jitem var mı, yok mu? Meclis Milli Savunma Komisyonu üyesi ve DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, 2008 yılı büçe görüşmeleri sırasında konuşarak, Jandarma'nın İstihbarat Teşkilatı olduğu iddia edilen Jitem'in gerçekte var olup olmadığını sordu.

Meclis Milli Savunma Komisyonu üyesi ve DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, "Jitem var mıdır yok mudur? Jitem'e bağlı çalışan o kadar insanın açıklamalarına rağmen kabul edilmemiştir, çünkü kanun dışı yapılanmıştır" dedi

Meclis Genel Kurulu'nda 2008 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Meclis Milli Savunma Komisyonu üyesi ve DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, tartışmalı Jitem konusunu gündeme getirerek, “Jitem var mıdır, yok mudur?“ diye sordu.

Yıldız, eski bir valinin, “Jitem'le birlikte çok iyi çalıştık, neden 'yok' dediler, anlamadım. Bize göre model doğruydu, yeniden uygulanabilir” şeklinde açıklama yaptığını, Diyarbakır'daki bir davanın Jitem'le ilgili olduğu gerekçesiyle Askeri Mahkeme'ye sevkedildiğini söyledi.

Yıldız, “Jitem'e bağlı çalışan o kadar insanın açıklamalarına rağmen, kabul edilmemiştir, çünkü kanun dışı yapılanmıştır” dedi.

“MGK KALDIRILSIN”

Yıldız, askerin hemen her gün siyasi konularda hem de Hükümet'e tes düşecek açıklamalar yaptığını ve her konuya müdahil olduğunu ifade etti. Yıldız, Atatürk'ün askeri siyaset dışında tutma projesinin 1960 darbesiyle ortadan kalktığını ve MGK'nın da ilk o tarihte kurulduğunu belirtti. Yıldız, “Yeni anayasada MGK'nın mutlaka kaldırılması gerekir. MGK kalkmadan, Genel Sekreterliğin sivil olmasıyla, askerin kışlaya dönmesi sözkonusu olamaz” dedi.

Yıldız, Türkiye'nin bir darbeler ülkesi olduğunu ve siyaset geleneğinde askere “kurtarıcı” gözüyle bakılması nedeniyle demokratikleşme ve sivilleşmenin sürekli tehdit altında olduğunu ifade etti.

Yıldız, MİT açısından zaman aşımına uğramış ve istihbari bilgi özelliğini kaybetmiş dosyaların kamuoyuna açıklanması gerektiğini kaydetti ve "Deniz Gezmiş, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Adnan Menderes dosyalarının kamuoyuyla paylaşılmasında ne sakınca olabilir ki?"

Haber10



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,058 µs