En Sıcak Konular

ABD, AB ve Rusya'nın Kosova satrancı!

6 Aralık 2007 21:41 tsi
ABD, AB ve Rusya'nın Kosova satrancı! Kosova troykasını oluşturan ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'nın bir sonuca ulaşılamadığı yönündeki raporun önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler'e sunulmasının ardıdan Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ihtimali giderek güçleniyor.

Konuyu The Guardian'daki köşesine ele alan Timothy Garton Ash, Kosova'nın bağımsızlığını tek taraflı ilan etmesinin olası sonuçlarını şöyle özetliyor: "Böyle bir adım, aşırı Sırp milliyetçilerinin öfkeli tepkisine neden olabilir. Özellikle yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle, Belgrad'daki yetkililerin tepkisi de benzer olacaktır. Bunu muhtemelen, Kosova'nın enerji ve ticarette bloke edilmesi izleyecektir."

EN İYİ YOL: KOORDİNELİ BAĞIMSIZLIK İLAN

Ash, izlenebilecek en iyi yolun, üst düzey müzakerecilerin koordineli bağımsızlık ilanı adını verdikleri formül olduğunu belirterek, "Yeni Kosova hükümeti, hedefine önümüzdeki üç ay içinde ulaşır, ancak bunu Avrupa Birliği ve diğer uluslararası aktörlerle koordineli bir şekilde gerçekleştirir. Yani bağımsızlığın zamanlaması ve biçimi üzerinde bir anlaşmaya varılır" diye yazdı.

"Böylece Kosovalı Arnavutlar bu tarihi ilanı, BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari'nin, bölgeye uluslararası denetim altında bağımsızlık tanıyan planını kabul ederek yapmış olur" Ash, Kosovalıları buna ikna etmekte en önemli rolün AB'ye düştüğü görüşünde.

Brüksel'in Kosova'ya üyelik perspektifi sunmasının işe yarayacağını düşünen yazar, aynı elin, tepkilerini dindirmek için Sırplar'a da uzatılması gerektiği inancında.

Avrupa Birliği'nin Bosna ile, birliğe üye olma yönünde önemli bir adım olarak görülen istikrar ve işbirliği anlaşmasını imzaladığını anımsatan Ash, "Avrupa Birliği benzer bir anlaşmayı Sırbistan ile de yapmak istediğini Sırp halkına göstermeli" ifadesini kullandı.

MİLLİYETÇİ REFLEKSLERE DİKKAT EDİLMELİ

Guardian yazarı olası milliyetçi reflekslerin önüne geçilmesini öneren fikirlerini şöyle ifade ediyor:
"Buna ek olarak, Kosovalılar, bağımsızlık ilanı için Sırbistan'da 3 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar beklemeye ikna edilmeli. Böylece bağımsızlık ilanının yaratacağı duygusal spazmın, Belgrad'da bir aşırı milliyetçiyi cumhurbaşkanlığı makamına getirmesi engellenmiş olur. Ama aynı zamanda Sırpların da, seçimi ileri atarak Kosova'nın bağımsızlığını ertelemesi engellenmeli. Dolayısıyla, Kosova'nın en geç 2008 Şubat'ında koordineli bağımsızlık ilan etmesi ile Avrupa Birliği'nin Sırplara birlik içinde bir gelecek önerisi eş zamanlı yapılabilir. Birçok Sırp buna 'Hayır' diyecektir. Ancak içlerinden birçoğu da 'Evet' demeye başlayacaktır."

ABD VE AB ILIMLI ANCAK RUSYA...

Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi durumunda olabilecekleri, Times gazetesinden Bronwen Maddox da ele aldı. Maddox'un, Kosova konusundaki uluslararası aktörlerin olası tepkilerine ilişkin değerlendirmesi ise şöyle: "Eğer Kosova tek taraflı bağımsızlık ilan ederse, Amerika Birleşik Devletleri büyük ihtimalle bunu tanımak isteyecektir. Avrupa Birliği de öyle. Tabii eğer üyeler bu konuda anlaşabilirse. Kendi azınlıklarının da Kosova'yı örnek alabileceğinden korkan İspanya ve Yunanistan geçmişte buna karşı çıktı. Ancak ikna edilebilirler. En büyük engel ise, Sırpların kadim müttefiki Rusya'dır. Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını veto edeceğini dile getiriyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Rusya'dan veto yemiş bir kararı, ortada hiçbir karar olmamasına tercih edebilir."

Dünyabülteni



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,801 µs