En Sıcak Konular

'Anayasanın ilk 3 maddesi değiştirilemez'

6 Aralık 2007 17:02 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa’nın ilk 3 maddesinde değişiklik yapılmasının hukuki olanak mümkün olmadığını belirterek, “Burada kuşkulara yaratmak, vehimlere kapılmak bana göre yersizdir." dedi.

Türkiye'de herkes 'daha iyiye daha güzele nasıl gideriz'in kavgasını yaparken birbirimize çelme takmak suretiyle morallerimizi bozmamalıyız.”

Toptan, Türk-iş 20. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada sivil toplum örgütlerinin, modern demokrasilerin “olmazsa olmazlarından” olduğunu dile getirdi. Türk-İş 55 yıldır hep sağduyulu ve ülkenin menfaatlerini gözeten bir politika izlediğini kaydeden Toptan, “İşçi hareketi ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmuş ve demokrasinin gelişmesinde de önemli etken olmuştur” dedi.

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Toptan, bir taraftan toplumun geniş katılımının sağlanacağını bir taraftan da modern bir anayasa yapılması hedefinden kesinlikle vazgeçilmeyeceğini vurguladı. Toptan şöyle konuştu:

“Türkiye’de kimse yeni ve modern anayasa yapılmasına karşı çıkmamaktadır. Tam tersine zaman zaman değişiklik yapılarak yamalı bohçaya dönen 82 Anayasası'nın yerine, yeni, modern ve bizi geleceğe taşıyacak bir anayasa yapılması konusunda toplumun geniş kesimlerinde bir mutabakat vardır. Kuşkulara ve vehimlere yer yoktur. Anayasamızın 1. 2. ve 3. maddelerinde belirtilen hem devletin temel yapısı ile hem de Cumhuriyet'in temel nitelikleriyle ilgili hükümlerden vazgeçilmesi esasen mümkün değildir. Çünkü, 1. 2. ve 3. maddelerinin değiştirilemeyeceği, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği 4. maddede açıkça belirtilmiştir. Hal böyleyken bu 3 maddede değişiklik yapılması hukuken de mümkün değildir. Burada kuşkulara yaratmak, vehimlere kapılmak bana göre yersizdir. Türkiye'de herkes 'daha iyiye daha güzele nasıl gideriz'in kavgasını yaparken birbirimize çelme takmak suretiyle morallerimizi bozmamalıyız.”

TÜRK-İŞ İŞÇİ HAREKETİNİN AMİRAL GEMİSİ

Türk-İş'in bundan önce de işçi hareketinin “amiral gemisi” olarak hükümetlere katkı sunduğunu söyleyen Toptan, TBMM’ye sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili olarak başta Türk-iş olmak üzere sivil toplum örgütlerinin düşüncelerini değerlendireceklerini belirtti.

Toptan, faal sendikacılık hayatına nokta koyan Türk-İş'in Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun’a da plaket verdi.
 

Haber 7



Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs