Çin mi Hindistan mı? Küresel rekabet İstanbul'da tartışıldı! | " /> Çin mi Hindistan mı? Küresel rekabet İstanbul'da tartışıldı! | "/>

En Sıcak Konular

Çin mi Hindistan mı? Küresel rekabet İstanbul'da tartışıldı!

6 Aralık 2007 16:48 tsi
Çin mi Hindistan mı? Küresel rekabet İstanbul'da tartışıldı! TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Boğaziçi Üniversitesi-TÜSİAD Dış Politika Forumu, 6 Aralık 2007 tarihinde Sabancı Center’da düzenlediği bir konferansla, kuruluşunun 60. yılında, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomik güçlerinden biri halin

“Hindistan Konferansı”nda, uluslararası kurumlardan araştırmacılar ve akademisyenler,  kökleri 1980 yılında başlayan ekonomik liberalleşme politikalarına dayanan dünya ekonomisi ile bütünleşme çabaları ve 1991 yılından itibaren gündeme gelen daha derin reformlarla bu çabalarında gösterdiği başarı ile öne çıkan Hindistan’ın, son 10 yılda bilgi teknolojileri alanında yaptığı atılımları değerlendirdi. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Hindistan ve Çin’in karşılaştırmalı olarak incelendiği Konferans’ta, Hint dış politikasının temel parametreleri üzerinde duruldu. Türkiye-Hindistan ilişkilerinin geleceğinin de ele alındığı konferansın açılış konuşmasını Osman Boyner yaptı.

Hindistan Konferansı’na; McKinsey&Company Mumbai Ofisinden Noshir Kaka, MIT Sloan School of Management’tan Prof. Yasheng Huang, South Asia Analysis Group’tan Dr. Subhash Kapila ve T. C. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü - Güney Asya Ülkeleri ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Babür Hızlan konuşmacı olarak katıldı.

Noshir Kaka “Hindistan’ın Hizmet Sektörü ve Bilgi Teknolojilerinde Rekabet Gücü” konulu bir konuşma yaptı. Enformasyon teknolojilerinin Hindistan ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Noshir Kaka, sektörün gelişmesinde Hint hükümetinin desteğinin ve özel sektör – devlet işbirliğinin altını çizdi. Noshir Kaka, Türkiye’ye 5 öneride bulundu: “Uygun, istekli ve erişilebilir yetenekleri yetiştirin. Politikalarda, mevzuatta rekabetçi olun. Hızlı altyapı sağlayın. Hükümet-sanayi ortaklığı kurun. Çokuluslu şirketleri ülkenize çekin.”

Prof. Yasheng Huang “Doğrudan Yabancı Yatırımların ve Girişimciliğin Ekonomik Performans Üzerindeki Etkisi: Hindistan ve Çin Arasında Karşılaştırmalı Bir İnceleme” başlıklı bir konuşma yaptı. 1980’lerden bugüne Çin – Hindistan karşılaştırması yapan Prof. Huang, 1980’lerde Hindistan’ın fiziki altyapısıyla Çin’in ilerisinde olduğunu söyledi. Çin’in ekonomik liberasyona Hindistan’dan 10 yıl önce geçmesinin büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Prof. Huang, bugün Hindistan’ın Çin’in yüzde 80-90’ı kadar büyüme kaydettiğini ve en az Çin’in yarısı kadar yabancı yatırım çektiğini söyledi. Prof. Yasheng Huang: “Hindistan’da reformlar kentsel alanlarda yaşandı. Sadece kent halkı bunlardan yararlandı. Çin’de ise reformlar kırsal alanlarda başladı, bu nedenle destek gördü. Kırsal alanda 140 milyon istihdam sağlandı. Kırsal alan kendi hizmet sektörünü geliştirdi” dedi. Prof. Yasheng Huang, Hindistan’ın Çin tecrübesinden dersler çıkararak, soft altyapıya (eğitim, sağlık vb. ) yatırım yapması gerektiğini öğrendiğini söyledi.

Dr. Subhash Kapila ise “Hint Dış Politikalarının Temel Parametreleri” üzerinde bir konuşma gerçekleştirdi.  Konferans’ta son olarak, T. C. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürlüğü - Güney Asya Ülkeleri ile İlişkiler Müdür Yardımcısı Babür Hızlan, “Türkiye-Hindistan İlişkilerinin Geleceği” konulu bir konuşma yaptı.

2003’ten bu yana yılda ortalama yüzde 6,9 oranında büyüyor
2006 verileni göre dünyanın en büyük 12. ekonomisi olan Hindistan, satın alma gücü göz önüne alındığında ABD ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Hindistan’da 1960–1985 dönemindeki kişi başına gelir yıllık ortalama yüzde 1,5 oranında artarken, 1985’ten bu yana yıllık ortalama yüzde 4,1 oranında büyüyor. Özellikle son üç yılda, kişi başına GSYİH ortalama büyüme hızı yüzde 6,9’a ulaşan Hindistan, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki rekabet gücüyle ön plana çıkıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,558 µs