Gizli anlaşma: CTP ‘Türkiyeliler’i atıyor mu? | " /> Gizli anlaşma: CTP ‘Türkiyeliler’i atıyor mu? | "/>

En Sıcak Konular

Gizli anlaşma: CTP ‘Türkiyeliler’i atıyor mu?

6 Aralık 2007 16:21 tsi
Gizli anlaşma: CTP ‘Türkiyeliler’i atıyor mu? Kıbrıs Rum yönetiminin en büyük partisi AKEL ile , KKTC’de halen iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) arasında bir gizli anlaşma bulunduğu ve adanın askersizleştirilmesi, adaya yerleşen Türkiyelilerin uzaklaştırılmasını öngördüğü iddia

Kıbrıs Rum kesiminde bir süredir AKEL ile KKTC’de iktidar partisi CTP arasında, geçmiş yıllarda Kıbrıs sorununun çözüm parametreleri konusunda gizli bir memorandum imzalandığı iddiaları zaten tartışılıyordu.

Bunun üzerine KKTC Başbakanı ve CTP lideri Ferdi Sabit Soyer’in bir süre önce “CTP ile AKEL’in federal bir çözüm konusunda anlaştıklarını” söylemesi, tartışma ve iddiaları alevlendirdi.

Komünist AKEL Partisi’nin basın sözcüsü Andros Kipriyanu da dün anlaşmanın içeriğini Rum radyosuna açıkladı.

AKEL sözcüsü, anlaşmanın, iki toplumlu, iki kesimli federasyonu, askersizleştirmeyi, göçmenlerin istemeleri halinde evlerine dönme haklarının tesis edilmesini, ’yerleşik’ diye nitelediği Türkiye kökenlilerin Ada’dan uzaklaştırılmasını ve siyasi eşitliği öngördüğünü söyledi.

Kıbrıslı Rumlar, askersizleştirme “vatandaş olan Türkiyeliler” ifadesinin irdelenmesi lazım. Askersizleştirme açık biçimde “Türk askerinin adadan çekilmesini”, “vatandaş olan Türkiyeliler” ifadesiyle de, 1974 yılından sonra KKTC vatandaşı olan Türkiyelileri kast ediyor.

“Vatandaşlıktan çıkarılanlar” anlaşmanın uygulaması mıydı?

Bu anlaşmaya ilişkin olarak elle tutulur ve yazılı bir metin ile zamanı konusunda herhangi bir bilgi şu ana kadar açığa çıkmış değil. Bu yüzden KKTC yönetimi tarafından yalanlanması muhtemel.

Ama yalanlanmayacak olan daha yakın tarihli gelişmeler var! Kısa süre önce, anımsanacaı gibi başta Sinan Aygün ve Jak Kamhi gibi tanınmış simaların bulunduğu bir dizi şahsiyet (156 kişi)  KKTC vatandaşlığından atılmıştı.

Bunun tartışmaları da hayli sürmüş, KKTC liderliği bu uygulamanın “hukuki” olduğunu ama kişisel olmadığını söylemiş, yine de özellikle Türk medyasının ve bazı siyasileren keskin eleştirilerine maruz kalmıştı.

Sonrasında da konu kapanıp gitmişti. Halen KKTC’de  iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi de (CTP), o dönemdeki liderleri Talat’a katılarak davacılar arasında yer almıştı.

Kıbrıs davasının efsanevi ismi Denktaş da: "Kamhi ve Aygün’ün büyük hizmetlerini gördük. Çok ayıp ettiler. Bu kişiler Kıbrıs davasına büyük katkıları olmuş ve olmaya devam eden isimler. Türkiye’den gelen kardeşlerimizin vatandaş yapılmasını sindiremiyorlar, üzülerek izliyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor. CTP işbaşına geldikten sonra da yine Bakanlar Kurulu kararıyla çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının KKTC vatandaşlığından çıkarıldı” demişti.

Şimdi sormak gerekiyor… CTP ile AKEL arasında, Türklerin vatandaşlıktan çıkarılmalarını da içeren bir gizli anlaşma-“eğer var ise”-bu yurttaşlıktan çıkarma işlemleri anlaşmanın yerine getirildiğini mi gösteriyor? Tabii bir sürü anlama gelebilecek böylesi bir anlaşmanın imszalanıp imzalanmadığı da ortaya tam olarak çıkmalı!



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs