En Sıcak Konular

Yabancı sermaye 20 milyar dolara koşuyor!

6 Aralık 2007 16:18 tsi
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, bu yılın tümünde Türkiye'ye girecek yabancı sermayenin 20 milyar doları aşacağını söyledi.

YASED Başkanı Uysal, 5. Uluslararası Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, son 3 yıl içinde Türkiye'ye gelen yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 40'ının finans sektöründe toplandığını belirterek, "Gelinen noktayı takdir ediyorum ama daha hızlı büyümeyi amaçlıyorsak yabancı yatırımların Türkiye'ye gelmesi konusunda elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor" dedi. Uysal, yılın ilk dokuz ayında Türkiye'ye 15.3 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi yaşandığını, yıl sonuna kadar bu tutarın 20 milyar doları aşacağını söyledi. Cari açığı karşılamanın en ucuz yollarından birinin yabancı sermaye olduğuna dikkat çeken Uysal, geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 95'inin İstanbul'u merkez seçtiğini kaydetti. Uysal, "Hem İstanbul'da hem Türkiye'de hala ciddi altyapı sorunları var. İstanbul için 2015'te 250 kilometrelik metro hattına ulaşılması planlanıyor. Bu rakamın 500 kilometre olması lazım" diye konuştu.

"ENERJİ DARBOĞAZINA KARŞI ÖZELLEŞTİRMELERE HIZ VERİLMELİ"

Uysal, İstanbul'daki trafik sorununa örnek olarak kendi tecrübelerinden örnek vererek, şöyle konuştu: "Geçenlerde Ankara'ya itmek üzere 4 arkadaş Atatürk Havalimanı'nda buluşmak için sözleştik. Dört kişiden üçü trafik nedeniyle uçağı kaçırdı. Hatta Anadolu yakasında oturan arkadaşımız tam 2.5 saat trafikte kaldı. Halbuki evinden arabayla 3.5 saatte Ankara'ya varırdı." Son günlerde Türkiye'nin 2008 yılından itibaren bir enerji darboğazına gireceğinin konuşulduğunu hatırlatan Uysal, olası bir enerji sıkıntısı yaşanmaması için enerji alanındaki üretim ve dağıtım özelleştirmelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"BANKACILIKTAKİ BÜYÜME BEKLENENİN ALTINDA"

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin de, Türkiye bankacılık sistemindeki büyümenin beklentilerin altında kaldığını söyledi. Türkiye'de tasarruf oranlarının düştüğünü buna karşın özel sektör yatırımlarında artış görüldüğünü ifade eden Keskin, "Tasarruf oranlarındaki düşüş ve enflasyonun düşüşünün durması hala en temel sorun. Türkiye daha iyi büyüyebilir, yatırımlarını artırabilirse bankacılık sisteminde kaynakların mevcut olduğunu görüyoruz" dedi.

Zaman



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs