Nükleer yasası iptal edilsin! | " /> Nükleer yasası iptal edilsin! | "/>

En Sıcak Konular

Nükleer yasası iptal edilsin!

6 Aralık 2007 13:06 tsi
Nükleer yasası iptal edilsin! Muhalefet lideri CHP ve diğer muhalefet grubu milletvekilleri, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması yasasının görüşüldüğü süreçte yakıt ve atık teknolojisi açısından dışa bağımlı bir nükleer santral kurulmasının yanlış olacağını savundular.

CHP ve DSP, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun'un iptali istemiyle bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP, yasanın üç maddesinin iptalini istiyor. Alınan bilgiye göre; CHP, yasanın "kamu yararını gözetmeyen düzenlemeler içerdiği" ve "yasamaya ait olması gereken bazı yetkilerin yürütmeye verildiği" iddiasıyla dava açacak.

CHP'nin başvurusunda, yasanın Anayasa'nın 2, 6, 7, 8 ve 11'inci maddelerine aykırı olduğu savunulacak.

CHP'li milletvekilleri, yasanın görüşülmesi sırasında yasada nükleer teknolojinin geliştirilmesi konusunda bir düzenleme yapılmadığını, yakıt ve atık teknolojisi açısından dışa bağımlı bir nükleer santral kurulmasının yanlış olucağını savunmuş, "ülkeyi santral çöplüğü yapacaksınız" görüşünü ifade etmişlerdi.

Gül 20 Kasım'da onayladı

Nükleer Santral Yasası Köşk'ten 20 Kasım'da onay aldı. Santralin henüz nereye yapılacağı belli değil, ancak Mersin Akkuyu ve Sinop ön plana çıkıyor.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, ihaleye katılabilecek firmaların taşıması gereken özellikleri belirledi. Güvenlik ve teknoloji konularında dokuz ana kriter var.

Buna göre, her bir ünitenin en az 600 megawatt'tan oluşması gerekiyor. Hiçbir yerde uygulamaya geçmemiş, sadece kağıt üzerinde olan projelere geçit verilmeyecek. Lisanlanabilirlik öncelikli şart olacak. Bununla da ihaleye büyük ve ciddi firmaların katılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Kriterlerle Türkiye'nin mali ve ekonomik çıkarlarının da korunması amaçlanıyor. Bunun için projeyi yürütecek firmanın yerli yakıt kullanması isteniyor.

Zenginleştirilmiş uranyumun ise gaz halinde getirilerek son aşamalarının Türkiye'de tamamlanması isteniyor. Santral inşaatlarının yapımının yüzde 60'ının Türk firmalarınca gerçekleştirilmesi ise bir başka kriter.

TAEK, bu kriterleri sivil toplum örgütleri, rektörler, oda temsilcileriyle değerlendirecek. Gelecek öneriler doğrultusunda yeni kriter belirlenecek.

Greenpeace, "Nükleere karşıyız, kriterleri tartışmayız. Bizim tercihimiz yenilenebilir enerji kaynakları" gerekçesiyle toplantıya katılmayacak.

Kanunun içeriği

Kanun, enerji plan ve politikalarına uygun biçimde, elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirecek nükleer güç santrallarının kurulması, işletilmesi ve enerji satışına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

İhale şartları, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetmelik hazırlanacak.

Bu yönetmelik, Bakanlar Kurulu onayına sunulacak. Yönetmelik yayınlandıktan sonra kurulması öngörülen nükleer santrallar için, en geç 1 ay içinde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından ilana çıkılacak.

Alınan tekliflerden, belirlenen ölçütleri karşıladığı TAEK tarafından belgelenen şirketlerin teklifleri ihaleye sokulacak. En uygun teklifi veren şirketle sözleşme imzalanması için Bakanlar Kurulu'nun izni gerekecek.

EPDK tarafından sözleşme imzalanması uygun görülen şirkete, ilgili mevzuat çerçevesinde lisans verilecek ve ilgili şirket ile TETAŞ arasında, santralin işletmeye alındıktan sonraki 15 yılı aşmayan enerji satışını düzenleyen sözleşme imzalanacak.

Nükleer santrali kuracak veya işletecek şirketler, ihaleye girmeden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) "lisans alma mecburiyeti"nde bulunmayacak. İhaleyi kazanan şirket, lisansını faaliyete başlamadan önce alacak.

Haber10



Bu haber 262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs