En Sıcak Konular

Bir medya patronunun ilginç öyküsü

6 Aralık 2007 12:45 tsi
Bir medya patronunun ilginç öyküsü Sabah ve ATV'yi satın alan Ahmet Çalık Türkiye'nin en büyük medya patronlarından biri haline geldi. Ancak medyanın yansıttığı gibi bu yükselişini AKP hükümetine borçlu değil. Ahmet Çalık bir zamanlar farklı bir ülkede bakan yardımcılığı yapıyordu. İşte

Ahmet Çalık'ın öyküsü Hürriyet gazetesinde yer aldı. Gazetenin haberinde Çalık'ın Sabah gazetesi patronluğuna yükselişi şöyle anlatıldı:

MALATYA’nın Yeşilyurt kasabasında başlayan yaşam öyküsünü İstanbul merkezli Çalık Holding’in patronu olarak sürdüren Ahmet Çalık, AKP döneminde hızlı büyüyen işadamlarından biri olarak anılsa da sanayici bir ailenin oğlu. 1930’lu yıllardan bu yana iş hayatının içinde olan Çalık Ailesi’nin ilk faaliyet alanı tekstil. 1997 yılında kurulan Çalık Holding ise bugün Türkiye’nin yanı sıra 13 farklı ülkede 43 iştiraki ve 14 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Çalıklar’ın Malatya’daki fabrikası ise bugün 5 bin çalışanı ile Doğu Anadolu’nun en büyük yatırımı. İplik üretiminde ve denim kumaşta Avrupa’da ilk 3 arasında gösterilen Çalık, önümüzdeki günlerde Mısır’a bir konfeksiyon fabrikası kurup, Malatya’yı da katma değeri yüksek teknoloji ağırlıklı ürünlerle tekstil merkezi yapmayı planlıyor.

TÜRKMENBAŞI’NIN SEVGİSİ: Ahmet Çalık’ın ününü artıran ilk işi Türkmenistan’da yaptığı yatırımlar oldu. 90’lı yıllarda bu ülkeye tekstil yatırımlarıyla giriş yapan Ahmet Çalık, bir yandan bu ülkedeki yatırımlarını büyütürken diğer yandan da Türkmenistan’ın merhum Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın büyük sevgisini kazandı. Türkmenbaşı’nın Tekstil Bakan Yardımcılığı da kadar getirdiği Çalık, bu ülkede yakaladığı çıkışla birlikte "Türkmenistan’ın yatırım kralı", "Orta Asya’nın gizli zengini" anılmaya başladı.

ENERJİ İLE ÇIKIŞ YAPTI: Gap Güneydoğu Tekstil, Türkmenbaşı Jeans Kompleksi, Türkmenbaşı Tekstil Kompleksi, A/OBalkan Dokuma ve Serdar Pamuk Eğrisi gibi şirketleriyle tekstilde hatırı sayılır bir ağırlığı bulunan Çalık Holding, 1998 yılında enerji sektörüne girdi. Bursagaz, Kayserigaz dağıtım işini üstlenen Çalık, Samsun-Ceyhan-Petrol Boru Hattı olarak bilinen Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’ni de (TAPCO) üstlendi. Enerjinin hemen her alanında büyüme planları bulunan Çalık, Ceyhan’da Indian Oil Company ile birlikte rafineri ve petrokimya tesisi için onay bekliyor.

3 BÜYÜK İHALEYE DE GİRDİ: Tekstil, enerji, telekominikasyon ve gayrimenkul alanlarındaki yatırımlarıyla son yıllarda hızlı bir büyüme gösteren Ahmet Çalık, bu yıl yapılan 3 büyük özelleştirme ihalesinde de yer alışı ile dikkat çekti. Türk Telekom ve Tüpraş ihalelerinde 2’nci büyük, Petkim’de ise 3 büyük teklifi sunan Ahmet Çalık, bu ihalelerden galip ayrılamayışını ise şöyle yorumladı: "Hiçbirisini kazanamadık ama rakiplerimizle sonuna kadar yarıştık. Girdiğimiz ihalelerde sadece fiyatın artırılmasına katkı sağlamış olmanın huzurunu yaşadık."

MALATYA’DA TV’Sİ VAR: Muhazakar kişiliği ve medyadan uzak duruşu ile tanınan Ahmet Çalık’ın aslında medyadaki ilk işi Sabah ve atv olmayacak. Çalık Holding’in iştirakleri arasında sayılmasa da Ahmet Çalık, memleketi Malatya’da ERTV’nin de sahibi. Ancak Çalık’ın buraki işlere pek karışmadığı söyleniyor.

Onay çıkarsa yabancı ortak gündeme gelecek

TURKUAZ’ın Çalık Grubu’nun mutlak kontrolünde bir şirket olduğunu söyleyen Serhat Demir, "Yabancı ortakla ilgili şu anda herhangi bir durum söz konusu değil. İhaleye tek başımıza hazırlandık ve girdik" dedi. Ancak gruba yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, onayın çıkması halinde Çalık, bir yabancı ile ortaklığı gündemine alacak.



Bu haber 5,035 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs