En Sıcak Konular

Gül'ün 100 günlük karnesi

6 Aralık 2007 12:26 tsi
Abdullah Gül, bugün itibariyle tam 100 gündür Cumhurbaşkanı. Peki bu 100 günde neler yaptı. İşte liste ve siyasi partilerin tek tek 100 gün değerlendirmesi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 100. gününü doldurdu. Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde bu süre içerisinde yoğun bir çalışma temposu sergiledi. Gül'ün, 100 günlük süre içerisinde diplomatik ve ekonomik ilişkilerde ağırlıklı rol oynadığı görüldü.

Abdullah Gül, 28 Ağustos'ta TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı seçildi. Anıtkabir'i ziyareti sonrasında hemen görevi devralan Gül, Çankaya Köşkü'nde resmi mesaisine 29 Ağustos sabahı başladı. Gül ilk programını Gülhane Tıp Akademisi Diploma Töreni'ne katılarak gerçekleştirdi.

182 BÜROKRAT ATAMASI YAPTI

Aradan geçen 100 günlük süre içerisinde Çankaya Köşkü yoğun bir çalışma temposu yaşadı. Bu süre içerisinde Recep Tayyip Erdoğan'ın 60. hükümetini onayladı, çoğu vekaleten görevde bulunan 182 bürokratın atamasına imza attı. Ancak bir atama kararını veto etti. Gül, 100. gününde de 8 atamayı imzaladı. Gül, önüne gelen atamalara ilişkin 13 Bakanlar Kurulu Kararı'nın da 12'sini onayladı.

Kararnamelerden biri halen işlemde. Gül, TBMM'den gelen tam 32 yasayı da onayladı. Bu yasalar arasında Hakim ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapan yasayı onaylaması tartışma yarattı. Bir kez MGK'ya başkanlık etti, daha önce Başbakan olarak şerh koyduğu Yüksek Askeri Şura kararlarını ilk kez onayladı.

Ayrıca bu süre içerisinde 28 Kasım'da TSK'ya sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesi konusundaki Bakanlar Kurulu Kararını da onayladı. Bunların yanı sıra, hükümetten gelen yurtdışına çıkan bakanların vekaletine ilişkin 89 tezkereyi onayladı. Köşke 2 af kararı gönderildi, ancak bunlar halen onaylanmadı.

Atamalar dışındaki Bakanlar Kurulu'nun 234 kararı Köşk'e sevkedildi, bunlardan 219'u onaylandı, 19'u işlem görürken, 4'ü de geri çekildi. İki kez kutlama kabulü resepsiyonu ve iki kez de Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu veren Gül, resepsiyonlara da yeni bir tarz getirdi. Devletin üst düzey yöneticilerine verdiği resepsiyonları eşsiz ve öğle saatlerinde gerçekleştiren Gül, hemen ardından eşli verdiği resepsiyonlara ise ayrımsız her kesimi davet etti. Bu davetlerde ilk kez, tartışma yaratan türbanlı bayanlar da Köşk'te yeraldı.

3 KEZ İFTAR YEMEĞİ
Gül ayrıca Ramazan ayı içerisinde 3 kez iftar yemeği verdi. İftar daveti verdiği heyetler arasında şehit yakın ve aileleri de bulundu. Gül bu arada "Atatürk Sofralarına" benzetilen entellektüel kimliği bulunan isimleri davet ettiği öğle yemeklerini de başlattı. Çankaya Köşkü'nün bu süre içerisinde ilk kez kapıları gazetecilere ve vatandaşlara açıldı. Vatandaşlar ve gazetecilere Köşkü a'dan z'ye gezme ve tanıma olanağı sağlandı.

-YERLİ YABANCI HEYET KABULU-

Gül, Çankaya Köşkü'nde programlı olarak tam 135 yerli ve yabancı heyeti kabul etti. Gül'ün kabul ettiği heyetler arasında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki bulunurken, BM eski Başkanı Kofi Annan şimdiki Başkan Ban Ki-moon onurlarına verdiği yemekte ağırladı. Abdullah Gül 1-4 Kasım'da yapılan Irak'a Komşu Ülkeler zirvesinde de etkin rol oynadı. Toplantıya katılan Dışişleri bakanlarının yanısıra bu toplantı onuruna yemek verdi. Gül program dışı olarak yurtiçinden başta tebrik olmak üzere çok sayıda heyeti kabul etti.

Gül görevi sırasında Ankara'da 5 yabancı devlet başkanını ağırladı. Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İsrail Devlet Başkanı Simon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırladı. Gül, Köşk'te İsrail Devlet Başkanı Simon Peres ile Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas'ı buluşturarak Annapolis toplantısı öncesi iklimin yumuşamasını sağladı. Gül'ün çok önem verdiği ve havaalanında karşılayıp uğurladığı Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ı kaldığı otelde ziyaret edip, Devlet Şeref Madalyası vermesi de tartışmalara yol açtı.

Cumhurbaşkanı Gül, bu süre içerisinde yurtiçi ve yurtdışı gezilere de ağırlık verdi. İlk yurtiçi gezisini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gerçekleştirdi. Gül bu gezilerinde vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Askeri birlikleri de ziyaret eden Gül, askerlerle birlikte karavanadan yemek yedi.

-YURTDIŞI GEZİLERİ-

Gül 100 günlük süre içerisinde, KKTC, Azerbaycan, Gürcistan, Fransa (2), Pakistan ve Türkmenistan'a gitti. Gül, Strasbourg'ta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu Sonbahar Toplantısına katıldı. Gül, AKPM'de bir konuşma yaptı ve AKPM'ye hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu. Gül'ün ikinci Fransa gezisinde ise İzmir'in EXPO 2015 adaylığı konusunda girişimde bulundu. Gül en kapsamlı gezilerinden birini de Pakistan'a gerçekleştirdi.

REKTÖR ATAMASI

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile tartışma yaratan, ilk atadığı rektör olan Orhan Gazi Üniversitesi Rektör'ü hakkındaki bilgi notu açıklamasının gölgesinde kalan Pakistan gezisinde Gül, Devlet Başkanı'nın yanı sıra Pakistan'daki önde gelen muhalefet partileri liderleriyle de biraya gelerek, geleneksel Türk dış politikasının dışına çıkarak, önemli bir temasa imza attı. Gül'ün Pakistan gezisi hem bu ülkede hem de yabancı medyada geniş yankı uyandırdı. Gül yurtdışı gezilerine işadamlarından oluşan heyetleri de götürdü.

SİYASİ PARTİ DEĞERLENDİRMELERİ

-AKP: “CUMHURBAŞKANI GÜL BÜYÜK BİR İCRAAT GÖRÜNTÜSÜ VERİYOR”-

AKP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş:
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçildiği günden bu yana, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamının uluslararası camiada Türk milletinin yerini konumunu artırıcı bir işlev haline getirdi. Gül, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık makamlarında bulunmasının dünya ve liderleri üzerindeki etkin konumunun Cumhurbaşkanlığı görevi ile daha da iyi sonuçlar verdi. Gül, yurt dışında Dünya devletleri ile Türkiye'nin menfaatlerini ve Orta Doğu sürecindeki gelişmeler karşısında önder bir duruma geldi. Daha önceki cumhurbaşkanları, görevlerinin 100. gününde kaç tane el sıktıkları ile hatırlanıyordu. Hangi davul-zurna ekibinin ne zaman karşıladığı ile meşhur olan eylem ve icraat vardı. Ama şimdi Cumhurbaşkanının yaptığı görev 100. günde büyük bir icraat görüntüsü veriyor. Yurt dışı gezilerine ağırlık veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı artık hem iç meselelerde, dış uluslararası platformda etkin bir rol oynayacağı gözüküyor."

-CHP'Lİ ÖYMEN: “DIŞ POLİTİKAYA DAMGASINI VURMAK İSTİYOR”-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:
“Cumhurbaşkanı dış politikaya damgasını vurmak istiyor. Ama maalesef onun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Türkiye dış politikada iyi sonuçlar almadı. Avrupa Birliği ile ilişkilerin durumuna bakın. AB'nin tarihinde Türkiye'ye uygulanan baskılara benzer baskıların örneği hatırlamıyoruz. Müzakere sürecinin bu kadar bilinçli şekilde engellendiği bir örneği hatırlamıyoruz. Türkiye'yi üyelikten dışlamak isteyen açıklamalar yoğunlaşıyor. Bu konuda daha dengeli bir politika götüren Almanya Başbakanı Angela Merkel de sonunda ağzından baklayı çıkardı. O da Türkiye için özel statü istiyor. Bunları görmezlikten gelemeyiz. Türkiye maalesef AB ilişkilerinde büyük sıkıntı içindedir. Sekiz başlık Kıbrıs nedeniyle dondurulmuştur. Ayrıca Fransa Türkiye'yi tam üyeliğe götürecek beş başlığın müzakeresini engellemiştir. Tablo bu.”

-CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU: “NOTER DENİYOR, NOTERLERE HAKSIZLIK YAPILIYOR”-

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu:
“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şimdiye kadarki uygulamaları CHP'yi tatmin etmedi. Hükümetten giden her metni onaylıyor. Anayasa'ya uygunluğunu araştırmadan, kısa bir sürede de onaylayarak Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Bu uygulamalar yüzünden, Cumhurbaşkanını noter olarak algılayanlar var. Ben bunu doğru bulmuyorum. Noterlere haksızlık yapılıyor. Noterler işlerini titizlikle yaparlar. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün bu titizliği gösterdiğini zannetmiyorum. Ali Babacan'ın dış politikada olumsuz ve yetersiz olduğu ortaya çıktı. İpler, Sayın Gül'ün elinde. Yönlendirme hala Gül'de. Torpili Ali Babacan'dan değil, Gül'den istiyorlar. Sayın Gül'ün tarafsızlığını göremedik farklı bir yorum yapabilmek için önce tarafsızlığını görmemiz lazım.”

-MHP'Lİ AKTAN: “SEZER'DEN DAHA AKTİF OLACAĞA BENZİYOR”-

MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan:
“Cumhurbaşkanı'nın önce Kıbrıs arkasında Azerbaycan'a, Avrupa Birliği için Avrupa'ya daha sonra Pakistan'a ziyaretleri olumlu ziyaretler. Sayın 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den daha aktif bir dış politika izleyeceği anlaşılıyor. Ama Türkiye'nin bu önemli dış politikaları konularında doğal olarak hükümetin ve sayın Başbakanın ağırlığı devam ediyor. Kuzey Irak'a ilişkin Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye yaptığı ziyaret sayın Cumhurbaşkanı'nın yaptığı ziyaretlerin toplamından daha önemli. Bu ziyaretlerin devamında bir sakınca yok, ama hükümetin dış politikadaki ağırlığı eskisi gibi devam ediyor. Türkiye'nin dış politikasını destekleyici nitelikte katkıları olacaktır. Cumhurbaşkanı dış politikada 'yapan' durumunda olamayacaktır, benim gördüğüm bu.”

-DTP: “OLUMLU GÖRÜYORUZ”-

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan:
“Gül'ün, Köşkü farklı kesimlere ve halka açma çabalarını olumlu görüyoruz. Siyasetten gelen bir cumhurbaşkanı olması nedeniyle dışişlerinde uzun süre çalışması, yurtdışı gezi ve ilişkilere önem vermesi dikkat çekiyor. Tek kaygımız AKP'nin dayattığı antidemokratik yasalar. Gül'ün bu konuda tarafsızlığına ilişkin yorum yapmak için zamana ihtiyaç var. Şaşırtan en büyük icraatı YAŞ kararlarına muhalefet şerhi koyan bir başbakanken bugün onaylan bir cumhurbaşkanı durumuna gelmesi.”

Aktif haber



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs