En Sıcak Konular

Peşmergeler K. Irak sınırından çekiliyor

6 Aralık 2007 10:56 tsi
Kuzey Irak’taki yerel Kürt yönetimi, geçen ay sınıra yakın bölgelere konuşlandırdığı peşmergeleri, topları ve ağır silahlarını geri çekti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik sınır ötesi operasyonunun ilkini 1 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Sınır ötesi nokta operasyonların başlamasının ardından Kuzey Irak’a 1996 yılında sınır güvenliği anlaşmasıyla konuşlanan Türk birliklerindeki güvenlik önlemleri artırıldı. Bamermi ve Kanimasi bölgesinde bulunan üslerdeki Türk birlikleri eller tetikte bekliyor. Tankların üs çevresine konuşlandıkları görüldü. Çevrelerinde kuş uçurtulmayan üslerin yakınlarındaki hakim yüksek tepelerde bulunan ileri gözetleme kulelerinde de askerler 24 saat nöbet tutuyor.
     
      Peşmergeler mevzileri terketti

      Geçen ay Türk sınırına yakın yerlere peşmerge konuşlandıran yerel Kürt hükümeti, bu güçlerini ve toplarını geri çekti. Sınıra yakın ve ‘No man lands’ (insansız bölge) yerlerde bulunan peşmerge güçlerinin büyük bölümü Güney kesimine çekildi. Sınır bölgesinde geçmiş günlerdekinin aksine peşmergelere rastlanmıyor. Peşmergelerin Bamerni ve Kudeşe arasında toplar için kazdığı mevzilerden ayrıldıkları ve silahları güneye götürdükleri öğrenildi. Türkiye’nin, Hakkari’nin Çukurca ilçesinin karşısındaki Irak topraklarında 20 kilometre içerdeki PKK'nın geçici kampına 1 Aralık’ta yaptığı ilk sınır ötesi operasyonun Kanimasi beldesinde yaşayanları korkuttuğu belirtildi. Bu bölgede günlük yaşam devam ederken Iraklı Kürtler, Türkiye'den zaman zaman yapılan top atışlarından şikayet ediyor. Yaklaşık 70 hane ve 500 nüfusu olan Hıristiyanlar ve Müslümanların bir arada yaşadığı Kaniması beldesinde Türk birliklerinin top atışları duyuluyor. Kanimsililer, top atışlarının son günlerde azaldığını söyledi.

Milliyet



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,600 µs