En Sıcak Konular

Heykeltraş Tankut Öktem hayatını kaybetti

6 Aralık 2007 10:33 tsi
Heykeltraş Tankut Öktem hayatını kaybetti Ülkemizin öne gelen heykeltraşlarından Prof. Dr. Tankut Öktem İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Kaza, dün saat 23.00 sıralarında Boğaz Köprüsü Otasan yol ayrımında meydana geldi. Kadıköy yönüne giden ve sürücüsü henüz öğrenilemeyen 34 THV 06 plakalı otomobil, girmesi gereken sapağı kaçırınca aniden duran Seydi Aydoğmuş yönetimindeki 27 KY 011 plakalı kamyona çarpmamak için fren yaptı. Bu sırada sürücüsü öğrenilemeyen 34 TG 986 plakalı ticari taksi, 34 THV 06 plakalı otomobile çarptı. Kazaya karışan araçlara çarpmamak için direksiyon kıran Kadir Özyalçın yönetimindeki 34 UL 7497 plakalı otomobil ise önce kamyona, ardından da bariyerlere çarptı. Kazada, Özyalçın'ın kullandığı otomobilde bulunan ünlü heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem yaşamını yitirdi, eşi Semra ve kızları Pınar Doğan ise yaralandı.

Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Haydarpaşa Numune Hastenesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Anne- kız, burada yapılan ilk tedavilerinin ardından Kozyatağı Özel Acıbadem Hastanesi'ne sevk edildi. Yaralılardan Semra Öktem’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Kaza sonrası Prof. Dr. Tankut Öktem’in cesedi Haydarpaşa Numune Hastanesi morguna kaldırıldı.

Prof. Dr. Tankut Öktem ve ailesinin, müdürlüğünü kızı Pınar Doğan'ın yaptığı Nişantaşı’ndaki İstanbul Moda Akademisi’nin açılışına katıldıktan sonra eski asistanı Kadir Özyalçın'ın kullandığı araçla Suadiye'de bulunan evlerine gitmek için yola çıktıkları öğrenildi.

PROF. DR. TANKUT ÖKTEM KİMDİR?

Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya’da doğdu. Öktem, 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümü'nde, 1966 yılında asistan olarak görev yapmaya başladı. 1970 yılında ise öğretim görevlisi olan Öktem, 1974- 1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yaptı. Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu. 1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliği'ni yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Milli Mücadele yıllarını konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasında, dünyanın en yüksek üçüncü anıtı olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anıtı, Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Çanakkale Şehitliği’ndeki Yaralı Asker Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Balkan Savaşı Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı, Atatürk-İnönü-Fevzi Çakmak Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Uğur Mumcu Anıtı, Deniz Kızı Heykeli, Piyade Atatürk Anıtı ve Seul’de bulunan Sevgi Anıtı bulunmaktadır.

Hürriyet



Bu haber 2,682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,088 µs