En Sıcak Konular

İran'da zafer havası

6 Aralık 2007 09:53 tsi
İran'da zafer havası
Ahmedinecad, ABD Ulusal İstihbarat Konseyi'nin, "Tahran nükleer silah peşinde değil" raporunu bir zafer olarak algıladı.

ABD Başkanı George W. Bush'a ve yakın kabinesine danışmanlık yapan Ulusal İstihbarat Konseyi'nin pazartesi günü yayımladığı raporunda İran'ın nükleer silah üretimi ile ilgili çalışmalarını 2003 yılında durduğunu belirtmesi, İran'da tam bir zafer havası yarattı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkenin İlam bölgesinde dün düzenlediği bir mitingde, raporun İran için "büyük bir zafer" anlamına geldiğini ve "İran halkının doğru ve adil bir yolda ilerlediğini gösterdiğini" kaydetti.


Direnmeye devam
"ABD'yi içine düştüğü çıkmazdan kurtarmayı amaçlayan raporun, İran'ın barışçıl nükleer programını yalanlarla dünyaya tehdit olarak gösteren ABD'ye indirilen son darbe" olduğunu söyleyen Ahmedinecad, "Bugüne kadar nükleer hakkımız için direndik. Allah'ın izniyle direnmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Önceki gün devlet televizyonunda canlı yayına katılan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de raporun, "bugüne kadar gururları nedeniyle yanlış politikalar izleyen ABD yetkililerine bu yanlışlarından dönmeleri için bir fırsat verdiğini" söyledi.


Rusya ve Çin'den destek
Öte yandan, Rus ve Çinli yetkililer de söz konusu raporun, İran'ın atom bombası üretmeye yönelik gizli bir nükleer programı olduğuna dair ABD'nin iddialarına gölge düşürdüğünü kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov raporun, İran'ın nükleer bir askeri programı olduğuna dair hiçbir kanıtın olmadığını açık seçik gösterdiğini ve bunu zaten Rusya'nın uzun bir süredir dillendirdiğini kaydetti.

Çin'in BM Büyükelçisi Wang Guangya da BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'a yönelik herhangi bir yaptırım kararı vermeden önce Ulusal İstihbarat Konseyi'nin raporunu gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

milliyet



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,494 µs