En Sıcak Konular

Cezayir’e gelince soykırımı unuttu

6 Aralık 2007 09:03 tsi
Cezayir’e gelince soykırımı unuttu   
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Cezayir ziyaretini ’özürsüz’ bitirdi. Fransa’nın 130 yıllık sömürge yönetimi için ’adaletsiz’ demekle yetinen, soykırım iddialarını, "Tarihi, tarihçilere bırakalım" diyerek geçiştiren Fransız C

TÜRKLERİN 1915’te Ermenilere karşı soykırım suçu işlediğine dair yasa çıkaran Fransa, kendisinin soykırımla suçlandığı Cezayir’de "Tarihi tarihçiler yazmalı" fikrini ısrarlı bir şekilde işlemeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Cezayir’e düzenlediği ikinci resmi gezide de, ülkesinin eski sömürgesiyle arayı düzeltmeye çalıştı. Fransız askerlerinin 130 yıllık sömürge yönetiminin ardından kanlı bir şekilde bastırmaya çalıştığı Cezayir bağımsızlık savaşında soykırım işledikleri yolundaki iddialara değinmekten kaçınan Sarkozy, hiçbir konuda "özür" sözcüğünü ağzına almadı.

SÖMÜRGECİLİK ADALETSİZ

Ülkenin kuzeyindeki Konstantin’de bulunan Mentouri Üniversitesi’nde öğrencilere hitap eden Sarkozy, "Cezayir’e gelip yerleşenlerin çoğu iyi niyetliydi. Çalışmak, inşa etmek için geldiler. İnsanları köle edip sömürmeyi amaçlamadılar. Ama sömürgeciliğin kendisi bir sistem olarak adaletsizdi" dedi. Her iki tarafın da acı çektiğini ve üzüldüğünü belirten Sarkozy, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın da izlediği konuşmasında, "Ne Cezayir halkı özgür olsun diye ellerinde silahla ölenleri, ne kör ve zalimce bir baskının kurbanlarını, ne de saldırılarda yaşamını yitirenlerin unutuyorum" ifadesini kullandı.

GEÇMİŞ DEĞİL GELECEK

"Buraya geçmişi reddetmeye değil, geleceğin daha önemli olduğunu söylemeye geldim" diyen Sarkozy, "Geçmişin hata ve suçları affedilemez. Fakat yarının suç ve savaşlarına yol açacak hoşgörüsüzlük, fanatizm ve ırkçılıkla mücadele etmek bize kalmış" diye konuştu. Üç günlük ziyaretini bitirdikten sonra döndüğü Paris’te, 1954-1962 döneminde Cezayir’de savaşan Fransız gazilerine bir resepsiyon veren Sarkozy, yurtdışında değil, yurtiçinde tepki aldı. Fransa’da Sosyalist Parti (PS), Sarkozy’nin Cezayir gezisini "her zamanki iş" diye eleştirip, "Onun için para, ilkelerden önde geliyor" yorumu yaptı. Muhalefetteki partinin yayınladığı açıklamada, "Sarkozy Çinli diktatörlerle el sıkışıp, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin önünde başını eğdikten sonra, şimdi de tatsız bazı konularda utangaç bir halde mücadele verdiği Cezayir’de" ifadesi kullanıldı.

TARİH TARİHÇİLERİN İŞİ

Sarkozy, Cezayir’de pazartesi günü yaptığı açıklamada da, 1915’teki olayları "Ermeni soykırımı" diye niteleyen Fransa Meclisi’nin kararına Türkiye’nin verdiği yanıtı hatırlatan şu sözleri sarfetmişti:

"1962’de 7 yaşında olan bendeniz, bugün bütün kurbanları saygıyla anıyorum. Bu gelişimde, Cezayir’e birlikte hafıza çalışması yapmayı öneriyorum. Tarihin bu acı sayfasını Fransız ve Cezayirli tarihçilerin yazması zamanı gelmiştir. Böyle yapılırsa gelecek nesiller Akdeniz’in her iki yakasında tarihe aynı şekilde bakabilecek ve geleceğin uzlaşı ve işbirliğini bu temel üzerinde inşa edebilecek."

Birkaç öğrenci protesto etti

1830-1962 yılları arasında Fransız sömürgesi olan Cezayir’de, bağımsızlıktan bu yana sürekli Paris karşıtı bir hava vardı. Soykırım suçlamalarına karşın Paris hükümetlerinin resmen özür dilememesi, planlanan dostluk anlaşmalarının askıda kalmasına neden oluyordu. Cezayir İçişleri Bakanı Yezid Zerhuni, Sarkozy’nin son ifadelerini de, "Doğru yönde bir adım. Ama istediğimiz hala bu değil" diyerek özetledi. Ancak Sarkozy, Konstantin şehrinde büyük halk kitleleri tarafından coşkuyla karşılandı. Sadece birkaç Cezayirli öğrenci, "Sarkozy, senin köklerin nerede? Neden ırkçısın" yazılı pankartlarla protesto gösterisi düzenledi.

Her şey bahane ticaret şahane

CEZAYİR ile milyarlarca dolarlık doğalgaz ve petrol anlaşmasının yanı sıra, nükleer işbirliği paktı da imzalayan Sarkozy, Akdeniz Birliği önerisini yineledi. Petrol anlaşmasına, Cezayir Dışişleri Bakanı Nureldine Medelci ve Fransa’nın Sürdürülebilir Planlama ve Kalkınma Bakanı Jean-Louis Borloo imza attılar. Bu anlaşmayı alkışlarla karşılayan Sarkozy, Mentouri Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, düşman Almanya ile Avrupa Birliği sayesinde yakınlaştıklarını, Akdeniz Birliği’nin kuruluşuna yardım etmesi halinde aynı yakınlaşmanın Cezayir ile de gerçekleşebileceğini savundu. Sarkozy, Türkiye’ye de AB yerine Akdeniz Birliği üyeliği önermişti.
 
hurriyet



Bu haber 307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs