En Sıcak Konular

DTP'li Halis'ten Alevi-İslam tepkisi

5 Aralık 2007 21:29 tsi
DTP'li Halis'ten Alevi-İslam tepkisi TBMM Genel Kurulu'nda Alevi İslam tartışması yaşandı. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in Aleviliği İslam içi görme hakkını nerden alıyorsunuz" çıkışına AK Parti'den Reha Çamuroğlu cevap verdi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in, Alevilerin önde gelen isimlerine verilecek iftarla ilgili olarak, ''Aleviliği İslam içi görme hakkını ve haddini kimden alıyorsunuz?'' sorusu üzerine, AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, yemeğin ''Alevi inisiyatifi'' olarak verildiğini, AK Parti'nin düzenlemediğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Başbakanlığın 2008 bütçesi üzerinde konuşan AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle, son 5 yılda Başbakanlığın 1600 olan kadrosunu 1400'e, başka bakanlık kadrosundayken geçici görevle Başbakanlıkta çalışan 900 çalışanı ise 200'e indirdiklerini bildirdi. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, MİT'in istihbarat toplama ve bunu ilgili kurumlara iletme görevi olduğunu belirterek, MİT'in dışında Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının da ayrı ayrı istihbarat birimleri olduğunu ileri sürdü.

Yıldız, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), türban, milli eğitim, siyasi partilerin kapatılması gibi birçok siyasi konuda açıklama yaptığını ifade ederek, ''Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kalkmadan, askerin siyasetten kışlaya dönmesi mümkün olmaz'' dedi. MGK'nın yeni anayasayla kaldırılması gerektiğini savunan Yıldız, ''Asker MGK'da bir siyasi gibi çalışıyor.
1905'ten beri ordu siyasete müdahale ediyor. Bu müdahaleyi Mustafa Kemal Atatürk, 1960'a kadar önledi. Türkiye bir darbeler ülkesidir. Bir ülkede darbe olasılığı varsa, o ülkede demokrasi tehdit altındadır. MGK, askerin siyasi sürece katılmasını kurumlaştırıyor. Hükümet ve Parlamentonun üzerinde söz sahibi, fakat sorumluluk taşımayan bir kurumdur. Hükümet, icraatlarını MGK kararları doğrultusunda yapmaktadır'' diye konuştu.

-''HİÇBİR ARKA BAHÇE BIRAKMAYACAĞIZ''-

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Diyanet İşleri Başkanlığının tüm inanç gruplarına eşit mesafede yaklaşmasını öngören yapılanmaya ihtiyacı olduğunu savundu. Alevilerin önde gelenlerine Ocak (Muharrem) ayında verilecek iftara değinerek, ''Bayram değil, seyran değil'' diyen Halis, AK Parti'nin Alevilere ilişkin açılımının güven vermediğini söyledi.

Söz konusu yemeğe, ''Aleviliği İslam içi görenlerin'' davet edileceğine işaret eden Halis, ''Aleviliği İslam içi görme hakkını ve haddini kimden alıyorsunuz? Bu, olsa olsa siyasette tüccar zihniyetinde olanların yaptığı bir tasniftir'' dedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da Alevilere yemek daveti verecek olmalarından dolayı bazılarında büyük bir rahatsızlık meydana geldiğini söyledi.

''Rahatsızlık vermeye devam edeceğiz, çünkü milletin, ülkenin hayrına çalışıyoruz'' diyen Çamuroğlu, şöyle devam etti: ''Hiçbir arka bahçe bırakmayacağız. Hepsinde meyve yiyeceğiz, ıslık çalıp türkü söyleyeceğiz. Bu yemeği, bir Alevi inisiyatifi olarak düzenliyoruz. Başbakan mihmanımız (konuğumuz) olacak. Bu, AK Parti'nin düzenlediği bir iftar değildir. Sivil ve özel olan bu alana davetlerimizi istediğimiz kriterde yaparız. Biz, Aleviliğin İslam içi olduğuna inanan insanlar olarak davetimizi bu kritere göre yaparız. Alevilerin problemlerini çözme konusunda kendisini Alevi olarak niteleyen herkes muhatabımızdır.''
 



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,838 µs