En Sıcak Konular

ATV Sabah ihalesi hukuken sakat mı?

5 Aralık 2007 18:47 tsi
ATV Sabah ihalesi hukuken sakat mı? ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün, tek katılımcı olması nedeniyle ihale değil, pazarlık yöntemiyle satılması ve iptal iddialarına yönelik farklı açıklamalar geldi.

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, daha önce TMSF'ye sundukları, 'iktisadi bütünlüğün tekrar menkul kıymetleştirilerek, bir holding çatısı altında toplanması, holdingin borsada halka arzı ve mağdur yatırımcılara da bu holdinge ait hisse senetlerinin dağıtılması' yönündeki öneriyle ilgili ısrarlı olduklarını söyledi.

İhalede tek katılımcı olması nedeniyle 'çok fazla' fiyat oluşmadığını, rekabet ortamı ve artırımın söz konusu olmadığını belirten Bahçuvan, şunları kaydetti:

'Aslında ATV-Sabah, tek katılımcı olması nedeniyle ihale yöntemiyle değil, pazarlık yöntemiyle satılmıştır. Bunun hukuken sakat birçok tarafı var. Tek katılımcı ile yapılan bir ihale olduğu için bugün herhangi bir vatandaş, dava açıp bunu iptal ettirebilir. O yüzden gerek ihaleyi alan grup gerekse TMSF'nin yarın, öbür gün çok küçük bir hukuksal manevrayla iptal edilebilecek bir ihalede ısrar etmesinin anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Yarın, 3 ay sonra belki bir daha ihaleye çıkar, belki daha düşük bir bedele gider ama çok fazla katılımcı olur. Kimse şaibe altında kalmaz.'

Bahçuvan, tek katılımcıyla yapılan ihalenin gerek kamuoyunda yaratacağı 'yanlış etki' gerek yatırımcıların gözünde gerekse TMSF'nin itibarı açısından çok faydalı olacağını düşünmediğini ifade etti.

TMSF ile karşılıklı bir hoşgörü anlaşması yaptıklarını belirten Bahçuvan, 'İhale öncesi ve sonrası dava başlatmayacağız. Sözümüzde de duracağız. Ancak yatırımcılar tarafından dava olabileceğini düşünüyorum. 38 bin mağdur var' diye konuştu.

REKABET KURUMU BAŞKANI AYAYDIN
Bugün öğle saatlerinde 24’te Moderatör Kuşağı’na canlı telefon bağlantısıyla katılan Rekabet Kurulu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın Atv-Sabah ihalesiyle ilgili açıklamalarda bulundu:  “Bu ihaleye tek bir firmanın katılmış olmasını gerek yazılı basında gerek görsel basında rekabete aykırı olabileceği yönünde bir takım görüşlere yer veriliyor. Ben bu açıdan bu ihaleyi değerlendirmek istiyorum. TMSF’nin bugün yapmış olduğu Atv-Sabah’ın satış sürecinde; bugüne kadar olan süreçte 4054 sayılı rekabetin korunması hakkında kanuna uygun bir süreç izlendiğini görüyorum. Rekabet Kanunu’na herhangi bir aykırılık söz konusu değil. Çünkü Rekabet Kanunu’na uygun olarak çıkarılan 1998/4 no’lu tebliğe göre TMSF bu ihaleye çıkmadan önce tebliğde öngörülen önbildirim sürecini işletmiştir. Yani TMSF ihaleye çıkmadan önce Rekabet Kurulu’na bir yazı göndermiştir; “Biz Atv ve Sabah’ın iktisadi ve ticari bütünlüğünü ihaleye çıkarmak istiyoruz. Rekabet Kanunu açısından sizin söyleyecekleriniz var mı ihale şartlamaya koyacağımız? Sizin bu konuda görüşlerinizi almak istiyoruz” diye başvuruda bulunmuştur

Aydın Ayaydın, ihaleye tek grubun katılmasının rekabete uygun olup olmadığı yönündeki tartışmalara ise şöyle yanıt verdi:  “Bugünkü yapılan ihalede ise muayyen bedel olarak 1 milyar 100 milyon dolar tespit edilmiş TMSF’nin; ihaleye her ne kadar 7 kişi şartname almışsa, 3 kurum yeterlilik almışsa da tek bir kişinin ihaleye katılmış olması Rekabet Kanunu açısından herhangi bir sakınca söz konusu değildir. Rekabet Kanunu’na bir aykırılık söz konusu değildir.”          

MUSTAFA KARAALİOĞLU
Canlı yayının bir başka konuğu olan Star Medya Grup İcra Kurulu Başkanı olan Mustafa Karaalioğlu da ihale hakkındaki görüşlerini bildirdi: “Çalık Grubu son dönemde özellikle enerji yatırımlarıyla, bankacılık yatırımlarıyla öne çıkan bire grup, tekstil ve dışında yeni alanlara girme cesareti olan bir grup; stratejik olarak çok önemli bir atak yapmış oldu. Medya tarihinin en büyük satışının tarafı oldu, kutlamak lazım; cesur bir adım attılar. Bir yandan o içerdeki siyasi tartışmaları göğüsleyecek bir adım attılar, bir yandan da kimsenin veremediği parayı verdiler.
 

 




Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,502 µs