En Sıcak Konular

Irak'ta paralı Türk askeri var mı?

5 Aralık 2007 17:44 tsi
Irak'ta paralı Türk askeri var mı? Blackwater ve diğer güvenlik şirketlerinin 2005 yılında, Türkiye’de “Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü’nün iznine” bağlı olarak Irak’ta çalıştırmak üzere “paralı asker” aradıkları

Irak’ta özel güvenlik şirketlerinde görev yapan paralı Türk askerlerinin bulunup bulunmadığı Meclis gündemine getirildi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Blackwater ve diğer güvenlik şirketlerinin 2005 yılında, Türkiye’de “Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü’nün iznine” bağlı olarak Irak’ta çalıştırmak üzere “paralı asker” aradıklarına ilişkin haberleri hatırlatan Topuz, “Türkiye’deki bağlantılı şirketler aracılığıyla paralı asker arayan şirketlerin, daha çok taşeron firmalar kullandığı belirlenmiştir” dedi.

Önergesinde, özel güvenlik şirketlerinin, Türkiye’den aradıkları paralı askerlerde, daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı ya da özel güvenlik şirketlerinde çalışmış olma koşulu aradıklarına dikkat çeken Topuz, Irak’taki işgal birlikleri arasında en büyük ikinci gücü özel güvenlikçilerin oluşturduğunu belirtti.

ABD askerlerinin Irak’taki kısıtlamalara tabi olmadıklarını ve bu durumun özellikle silah kaçakçılığına olanak tanıdığını ifade eden Topuz, “Irak’taki en büyük özel güvenlik şirketi Blackwater’ın adının silah kaçakçılığına karışması da bu durumu özetlemekte ve güvenlik şirketlerinin karanlık ilişkiler ağını da gündeme taşımaktadır” dedi. Topuz, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“-Söz konusu güvenlik şirketlerinin, Türkiye’den paralı asker bulmasına yardımcı olan ve Türkiye’de bağlantı içerinde oldukları ifade edilen şirketler hükümetinizce bilinmekte midir?

-Blackwater ve diğer güvenlik şirketlerinin, Türkiye’de bağlantı içerisinde olduğu şirketler hangileridir? Bu şirketler kimlere aittir? Bu şirketlerin yabancı ortakları var mıdır?

-Güvenlik şirketlerinin kendi firmalarının isimlerini kullanmak yerine paravan şirketlerle/taşeron şirketlerle Türkiye’den paralı asker götürdükleri öğrenilmiştir. Bu taşeron şirketler hükümetince de izlenmekte midir?

-Bugüne kadar kaç Türk vatandaşı özel güvenlik şirketlerinde çalışmak üzere Irak’a geçmiştir? Bunlardan ne kadarı, eski güvenlik mensubu, ne kadarı Türkiye’de özel güvenlik şirketlerinde çalışmış kişilerden oluşmaktadır?

-Güvenlik şirketlerinin, Türkiye’den götürdüğü Türk vatandaşlarına ilişkin çalışma koşullarını ve belgelerini gizli tuttuğu bilgisi edinilmiştir. Adı silah kaçakçılığına karışan, Blackwater şirketinin, Türk vatandaşlarına ilişkin belgeleri gizleme nedeninin, şirketin karanlık ilişkiler içinde olduğunu mu göstermektedir?

-Türkiye’den Irak’a paralı asker olarak giden kişiler ve Irak’a gitmesine aracı olan şirketler hakkında ilgili kurumlarca güvenlik araştırması yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise, Irak’ta “paralı asker” olarak bulunan vatandaşlarımızdan yasadışı olaylara karıştığı belirlenen olmuş mudur?

-Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumunun tüzesinde/mevzuatında başka ülkelere paralı asker gönderme var mıdır?”

Star



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs