En Sıcak Konular

Gazeteciler kendilerine haber yaptı!

5 Aralık 2007 17:19 tsi
Gazeteciler kendilerine haber yaptı! Gazetecilik zor bir meslek... Özellikle yoğun, stresli ve can güvenliği açısından riskli bir meslek olması nedeniyle... Yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, 30 yıl önce gazetecilere tanınan “yıpranma” hakkını kaldırınca, ga

Gazeteciler, yoğun, stresli ve can güvenliği açısından riskli bir meslek olması nedeniyle 30 yıl önce tanınan “yıpranma” hakkını kaldıran yasa tasarısını protesto için yürüyüş yaptı.

Basın çalışanları, yıpranma hakkını (Fiili hizmet süresi zammı) kaldıran tasarıyı protesto için, özelikle toplumsal olaylarda nasıl yıpratıldıklarını gösteren fotoğrafların yer aldığı kokartlarla yürüdüler. Bazı gazeteciler de polis şiddetine atfen gaz maskesi taktılar.

Taksim’den Galatasaray’a kadar süren yürüyüşten sonra bir açıklama yapan TGS İstanbul Şube Başkanı Gürsel Eser, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na 28 Kasım 2007 tarihinde sunulan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören tasarının, aralarında gazetecilerin de bulunduğu bir grup sigortalının fiili hizmet süresi zammını, yani yıpranma hakkını ortadan kaldırdığını anımsattı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın ilk gündeme geldiği tarihlerde de benzer bir girişimin yapıldığını hatırlatan Eser, yapılan görüşmeler sonunda fiili hizmet süresi zammının eskiden olduğu gibi aynen korunduğunu söyledi.

Mersin'de de basın çalışanları "Yıpranıyoruz" fotoğraflarıyla tasarıyı protesto etti.

Bu hakkın gazetecilere yoğun, şiddetli ve riskli çalışma ortamı nedeniyle 1977 yılında 2098 sayılı yasa ile tanındığını hatırlatan Eser, gazetecilerin o dönemdeki çalışma koşullarının bugün de değişmediğini, aksine daha da ağırlaştığını, çalışma saatlerinin uzadığını, stres, işten atılma endişesi ve can güvenliğine yönelik tehditlerin arttığını bildirdi.

Şimdi gazetecilerin kazanılmış bu hakkını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemenin tasarıya dahil edilmesini üzüntü ile karşıladıklarını belirten Eser, basın emekçilerinin de içinde bulunduğu binlerce emekçiye tanınmış yıpranma hakkının patronların talebi ve çıkarları için ellerinden alınmak istendiğini öne sürdü. Gürsel Eser, şöyle devam etti:

ŞİDDET VE TEHDİTLE YIPRANIYORUZ

“Basın emekçilerinin yıpranmadığını iddia ediyorlar. Biz yıpranıyoruz, uluslararası çalışma sözleşmesi ve İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak sınırlanırken, tüm yasalar ihlal edilerek haftada 6 gün 60 saat çalıştırılıyoruz. Biz yıpranıyoruz, fazla mesailerimiz ödenmiyor. Yoksulluk sınırında yaşıyoruz. Biz yıpranıyoruz, savaşta ve çatışmada hedef oluyor, polis şiddetine uğruyor ve her türlü risk altında çalışıyoruz. Biz yıpranıyoruz, kanser, kalp krizi ve meslek hastalıklarıyla mücadele ediyoruz. Biz yıpranıyoruz, tehdit ve baskı ile sendikasızlaştırılıyoruz. Biz yıpranıyoruz, çünkü yıpranma hakkımız gasp ediliyor.

Gazeteciler, TGS'nin hazırladığı, gazetecilerin nasıl yıprandığını gösteren fotoğrafları yakalarına taktılar.

Bugün, TBMM’de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sigorta Kanunu’nda değişiklik yapılarak, patronların her ay yaklaşık 1 milyon YTL’yi ceplerine indirmesine kapı aralanıyor. Bu yasa değişikliğinin derhal geri çekilmesini ve yıpranma hakkımızın korunmasını istiyor, milletvekillerini uyarıyoruz. TBMM, patronların kar hırslarını giderme ve emekçileri yıpratma yeri değildir.”

TGS BAŞKANI: TASARI HERKESİN ZARARINA

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi de, mücadelelerini sadece gazetecilerin yıpranma hakkına endekslemediklerini, kanunun hakları geri götüren diğer yönlerinin de bundan sonra gazeteciler tarafından kamuoyuna duyurulması gerektiğini ifade etti.

Yasanın bu haliyle çıkmaması için yaptıkları girişimlere değinen İpekçi, Meclis’te grubu bulunan partileri de ziyaret ettiklerini anımsattı. İpekçi, “yasanın çıkması durumunda patronların her ay yaklaşık 1 milyon YTL’yi ceplerine indireceklerini” öne sürerek, düzenlemenin kurumu zarara uğratacağını kaydetti. Kanunun toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren başka yönleri de bulunduğunu belirten Ercan İpekçi, kanunla emekli maaşlarının düşürüldüğünü, refah payını düşüren yanlarının bulunduğunu, ayrıca sağlıkta da hastadan pay alınmasını öngören yönlerinin olduğunu dile getirdi.

TGC BAŞKANI DESTEK ÇAĞRISI YAPTI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de, 30 yıldır uygulanan yıpranma hakkının değiştirilmek istendiğini hatırlatarak, 2004 yılında Basın Yasası Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, hükümet yetkililerinin gazetecilerin çalışma koşulları ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi sözü verdiklerini, ancak aradan geçen 3 yılda o sözlerin unutulduğunu belirtti. Gazetecilerin stresli ve güç bir iş yaptıklarını vurgulayan Erinç, bütün bunlar göz ardı edilerek yıpranma hakkının kaldırılmak istenmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Erinç, TGS’nin başlattığı mücadelenin bu girişimi engelleyeceğine inandığını belirterek, tüm basın çalışanlarını bu mücadeleye destek olmaya çağırdı.

DİSK: BÜYÜK MÜCADELEDE YANINIZDAYIZ

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, basın çalışanlarının kazanılmış haklarına yönelik gaspın önlenmesi için DİSK olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Çelebi, basın mensuplarının yıllarca büyük zorluklar içinde bedeller ödeyerek mesleklerini yaptıklarını ve onların kazanılmış hakkının gasp edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Gazetecilerin yıprandığını gösteren fotoğraflardan...

Bugün başta havaalanı çalışanları olmak üzere birçok meslek grubunda yıpranma hakkının kaldırılmak istendiğini ifade eden Çelebi, “Bir büyük saldırı altındayız. Temel olarak emeklilik hakları zorlaştırılıyor. Sağlık haklarımız elimizden alınıyor. İyi ki bu mücadeleyi başlattınız, biz her zaman yanınızdayız” diye konuştu.

HABER-SEN: UYUYAN DEV UYANDI

KESK’e bağlı Haber-Sen Genel Sekreteri Mehmet Demir de AK Parti hükümetinin yıpranma haklarını yeniden düzenlemek istemesiyle uyuyan bir devi uyandırdığını ifade ederek, yasaya karşı dört koldan mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Demir, yasanın sadece basın çalışanlarını değil, tüm çalışanları yakından ilgilendirdiğini de dile getirerek, kazanılmış hakların geri verilmemesi için mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından basın çalışanları, gazetecilerin kazanılmış haklarının korunmasını talep eden dilekçelerini Galatasaray Postanesi’nden Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Bakanlar ve Milletvekillerine gönderdiler. Yürüyüş, olaysız şekilde sona erdi.

NTV

Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs